Cisto ludilo
https://www.fmf.gov.ba/Content/Read/obveznice
Pogledajte ovdje rezultate zadnjih 5-6 emisija.bez problema su mogli po 3,5 da se zaduze
Vlada FBiH
-
Re: Vlada FBiH
I onda se javljaju nekakvi Bečarevići, Čavalići i ostali "stručnjaci" komentarišući do besvijesti poskupljenje struje od 4 KM praveći se da ne vide ogromnog ružičastog slona u sobi. Razmontirava se država ubrzano, zadužuju buduće generacije, pumpa dug bez ikakve potrebe. Kupuju se šareni tramvaji, daju se grantovi za kupovinu stanova mladim bračnim parovima, kupuju transporteri za kantonalne ili čije već policije. Ovo ne može biti samo neznanje, rastrošnost I bahatost. Niko nije toliko glup. Ovo je dublji plan da se uništi država i poklope važni resursi, naređeno izvana. Vjerovatno slijedi kuknjava za par godina da ne možemo vraćati, da smo prezaduženi, da je isplata penzija ugrožena, jedini spas je u prodaji rudnika, centrala, infrastrukture...Stara priča, kreiraj problem a onda ponudi "rješenje".
Valjda radi ovog. Složili su veliku kamatu da privuku pažnju.Cilj emisije je prikupljanje novca za potrebe finansiranja Budžeta FBiH za 2025. godinu, uz proširenje baze investitora u dugoročni dug FBiH.
"Primarni instrumenti finansiranja Budžeta Federacije BiH i kapitalnih investicija u 2025. godini su spoljni dugoročni krediti kod međunarodnih finansijskih institucija, izdanje euroobveznica na međunarodnom finansijskom tržištu, te kratkoročno i dugoročno zaduživanje na domaćem tržištu kapitala", navedeno je u Godišnjem planu zaduživanja Federalnog ministarstva finansija.
-
Ja mislim da je i za ovo kriva prethodna vlast sa Fadilom na črlu. Nema šta drugo biti...
Davno sam ja rekao da nam je jadna majka sa ovim nesposobnjakovićima. I u državi, i u federaciji, i u EPBiH, i u BHT, i u namjenskoj industriji, i u svim drugim entitetima u kojima vladaju...
Davno sam ja rekao da nam je jadna majka sa ovim nesposobnjakovićima. I u državi, i u federaciji, i u EPBiH, i u BHT, i u namjenskoj industriji, i u svim drugim entitetima u kojima vladaju...
Ne zna se ko je gori..
Oni su štedjeli na radu i radnicima a pljačkali ktoz javne nabavke, kroz investicije.
Nemoj zaboraviti njihove prodaje kao što je FDS ili njihove investicije kao sto je tunel Hranjen. A ovi dijele i troše, ponašaju se rasipnički.
Odgovornosti nema. Niko ne odgovara za stetu, a prave je svi po redu.
Ako bi nekog u vlasti trebao izdvojiti kao dobar primjer jedino se mogu sjetiti Šarovića.
Ostali su svi nastavljali gdje su prethodni stali.
Najbolji dokaz je gradnja autoputa.
Kontinuirano sporo uz kontinuiran lopovluk.
Oni su štedjeli na radu i radnicima a pljačkali ktoz javne nabavke, kroz investicije.
Nemoj zaboraviti njihove prodaje kao što je FDS ili njihove investicije kao sto je tunel Hranjen. A ovi dijele i troše, ponašaju se rasipnički.
Odgovornosti nema. Niko ne odgovara za stetu, a prave je svi po redu.
Ako bi nekog u vlasti trebao izdvojiti kao dobar primjer jedino se mogu sjetiti Šarovića.
Ostali su svi nastavljali gdje su prethodni stali.
Najbolji dokaz je gradnja autoputa.
Kontinuirano sporo uz kontinuiran lopovluk.
-
Brzi, uz dužno poštovanje, ali vrlo je jasno da su ovi gori i to višestruko gori.
Ok, oni prije su FDS hvatali u padu, ali Bosnalijek i Haden je bila operacija istog ovog kretena koji je ponovo premijer. Hranjen je projekat od životnog značaja za BPK ali ga je orkestrirana negativna medijska kampanja toliko usporila da je jedno vrijeme i potpuno zastao. Da bi ista ova Trojka 15 miliona, novca koji je iz dividende BHT-a Fadil prebacio za Hranjen, preusmjerila za brzu cestu Široki Brijeg. Neki dan Panzer posta ovdje izmjene ugovora za Medakovo gdje se gotovo udvostručuju sredstva. Isti je razlog i kod tunela Hranjen, troškovi su planirani prije korone, a realizacija se dešavala tokom i nakon nje kada je sve u građevini poskupilo, čak i duplo.
Oni su ostavili firme pune keša (BHT i EPBiH su imali 700 mio na računima), firme sa stabilnim poslovanjem, stabilne fondove, suficite, a ovi vidimo idu u zaduživanja kao i Dodik na Londonsku berzu da bi pokrili deficite i rupe, sjebali su EPBiH, kako stvari stoje sjebaće i Pretis kojeg je Fadil preporodio, a i BHT hoće da isprazne. Da ne nabrajam dalje. Možeš ti imati afinitete prema crvenima, ali ne možeš biti slijep pored očiju. Ja od BHT prvi put u 15 godina nisam dobio dividendu one godine kada su oni došli. Iste te godine su mi ukrali već predloženu dividendu iz EPBiH (veza subvemcije), a onda su nastavili subvencije davati i preko mojih leđa i jednostavno otpisivati taj dug. Za samo dvije godine su haos napravili. A ja sam i govorio da će haos napraviti...
Ok, oni prije su FDS hvatali u padu, ali Bosnalijek i Haden je bila operacija istog ovog kretena koji je ponovo premijer. Hranjen je projekat od životnog značaja za BPK ali ga je orkestrirana negativna medijska kampanja toliko usporila da je jedno vrijeme i potpuno zastao. Da bi ista ova Trojka 15 miliona, novca koji je iz dividende BHT-a Fadil prebacio za Hranjen, preusmjerila za brzu cestu Široki Brijeg. Neki dan Panzer posta ovdje izmjene ugovora za Medakovo gdje se gotovo udvostručuju sredstva. Isti je razlog i kod tunela Hranjen, troškovi su planirani prije korone, a realizacija se dešavala tokom i nakon nje kada je sve u građevini poskupilo, čak i duplo.
Oni su ostavili firme pune keša (BHT i EPBiH su imali 700 mio na računima), firme sa stabilnim poslovanjem, stabilne fondove, suficite, a ovi vidimo idu u zaduživanja kao i Dodik na Londonsku berzu da bi pokrili deficite i rupe, sjebali su EPBiH, kako stvari stoje sjebaće i Pretis kojeg je Fadil preporodio, a i BHT hoće da isprazne. Da ne nabrajam dalje. Možeš ti imati afinitete prema crvenima, ali ne možeš biti slijep pored očiju. Ja od BHT prvi put u 15 godina nisam dobio dividendu one godine kada su oni došli. Iste te godine su mi ukrali već predloženu dividendu iz EPBiH (veza subvemcije), a onda su nastavili subvencije davati i preko mojih leđa i jednostavno otpisivati taj dug. Za samo dvije godine su haos napravili. A ja sam i govorio da će haos napraviti...
-
Sve OK ali ja ne mislim da su oni nesposobni. Radi se o planu da se uništi zemlja, i osvoje resursi, u biti neokolonijalizmu. Sve je diktirano izvana i pod kontrolom stranih ambasadora. Nađeni su i izvršioci progurani u vlast, neki su ucijenjeni vjerovatno bivšim kriminalom, neki su namamljeni evropskim putem. Ne znaju svi da je tako, neki su toliko tupavi da misle da čine dobro, mali broj njih. Oni su i postavljeni na važna mjesta znajući da su toliko tupavi da će razvaliti sve čega se dohvate. To je rađeno i u drugim zemljama, (Merkel, Baerbock, Van der Leyen, Macron, Biden, Starmer...) Znači ima svega što se tiče domaćih izvršilaca ali mislim da je u pitanju razrađen I plan a ne nesposobnost. Cilj su resursi. Evo npr Srbija jedna od najbogatijih na svijetu zemalja ugljem sad ga uvozi iz Indonezije i u njih je isto kao i u cijeloj regiji.
Što se tiče SDA mislim da ni oni nisu izuzetak, primjetno je odsustvo njihovih komentara i kritika na pomenute katastrofalne poteze vlasti, od EPBiH, Lagera, rudnika i energetske politike do zaduživanja, kriminalnih subvencija i sl. Ni slova protesta protiv Vlade o bilo čemu s te strane kao da ne postoje još od Fadilovog hapšenja koje je vjerovatno i samo bila neka poruka. Ja ne vidim ni jednu pozitivnu stranku čak ni jednog pozitivnog pojedinca u kompletnoj državi trenutno koji bi se zalagao za prave stvari.
Što se tiče SDA mislim da ni oni nisu izuzetak, primjetno je odsustvo njihovih komentara i kritika na pomenute katastrofalne poteze vlasti, od EPBiH, Lagera, rudnika i energetske politike do zaduživanja, kriminalnih subvencija i sl. Ni slova protesta protiv Vlade o bilo čemu s te strane kao da ne postoje još od Fadilovog hapšenja koje je vjerovatno i samo bila neka poruka. Ja ne vidim ni jednu pozitivnu stranku čak ni jednog pozitivnog pojedinca u kompletnoj državi trenutno koji bi se zalagao za prave stvari.
Jel to znači da ni u jednoj oblasti više ne postoji stručnjak koji bi rekao da nešto nije dobro ili da je nešto dobro? Neko ko je stvarno autoritet u svojoj struci.
-
Ja vjerujem da stručnjaci postoje i da ih ima dosta i u svakoj oblasti, ali da ih namjerno nema tamo gdje se pika nego se biraju poslušni oni se dovode na tv, oni su u strankama, dakle najgori od najgorih. Evo mislim da mi ovdje na forumu, prično dobro znamo šta se dešava npr u EPBiH, vjerujem da su neki od nas takvi, možda čak i rade u EP ili rudnicima, sigurno ima i vrlo stručnih ljudi iz Telecoma, jesi li vidio ili čuo ikad ikog iz jedne stranke i iz politike da je govorio o ovom što mi govorimo a očigledno je? Ili npr o fondovskim pljačkama, mujama I mujićima, FDSu, preprodaji struje I milionskim dobitima firmi sa 1 zaposlenim. Ja nisam.
Jel to do muda? Jel to do mentaliteta? Straha? Čega?