Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
Volio bih ako mi neko moze objasniti polugodisnji izvjeataj koji je danas prezentovao Bicakcic u dnevnon avazu. Ako sam ja dobro shvatio elektroprivreda ne bi trebala da je u minusu. Veci je izvoz od izvoza.
Čovjek govori za cijelu BIH. Ne samo za jednu elektroprivredu.
Pretpostavljam da su vise morale uvoziti druge dvije elektroprivrede, s obzirom da je hidrologija bila jako losa
a one u velikoj mjeri zavise od nje, pogotovo EPHB.
a one u velikoj mjeri zavise od nje, pogotovo EPHB.
-
https://www.klix.ba/biznis/privreda/uvo ... /250707036
Vjerovatno se misli na ovo gore. Međutim kako je već rečeno to je za cijelu BiH a ne za EP. I drugo, uvoz izvoz nije isto što i prihod rashod. Za EPBiH je i uvoz I izvoz samo djelić poslovanja, glavnina prihoda je ipak u zemlji.
I na kraju ni uvoz trenutno ne mora biti negativan drugačije je nego nekad. Može npr biti da uvoziš po 40 eura po MWh a prodaješ to u zemlji po više. Pa bi ispalo da i na uvozu zarađuješ. Tako da se ne mogu jednostavno "prebijati" ni MWh ni euri.
Prave polugodišnje rezultate EPBiH saznaćemo vjerovatno tek za mjesec dva a i oni će biti frizirani naniže kao PR pred najavljeno poskupljenje.
Vjerovatno se misli na ovo gore. Međutim kako je već rečeno to je za cijelu BiH a ne za EP. I drugo, uvoz izvoz nije isto što i prihod rashod. Za EPBiH je i uvoz I izvoz samo djelić poslovanja, glavnina prihoda je ipak u zemlji.
I na kraju ni uvoz trenutno ne mora biti negativan drugačije je nego nekad. Može npr biti da uvoziš po 40 eura po MWh a prodaješ to u zemlji po više. Pa bi ispalo da i na uvozu zarađuješ. Tako da se ne mogu jednostavno "prebijati" ni MWh ni euri.
Prave polugodišnje rezultate EPBiH saznaćemo vjerovatno tek za mjesec dva a i oni će biti frizirani naniže kao PR pred najavljeno poskupljenje.
-
Monty, ako ti dosad nije jasno da ovi diletanti mogu samo na našu štetu nešto uraditi, onda ti nikad neće biti jasno...
ljudi žvačete žvaku, mislio sam da ste ozbiljni, od 11 do 14 to je mrtvo more kupi i zaboravi, ili ne seri kad pad kisa ili se pokvario bager, kako vam nije mrsko, ljudi proleti namjenska
-
Meni je jasno da uprava nije sposobna, niti novi niti oni stari naslijeđeni kadrovi u njoj, da ne kažem šta mislim o Lakiću sa pravednom i zelenom tranzicijom i Nikšiću generalno. Jasno je da su dovedeni likovi da slušaju komande izvana. Međutim ima stvari koje me malo bune. Kako to da su nakon devet godina u toku kojih su penzije i plate porasle za 60ak % a više prethodnih uprava nije pomaklo cijenu struje ni za 0% tek ovi, makar nesposobni odlučili da bar to promijene i digli cijenu prvo jednom a sad će i drugi put. Što je trebalo davno uraditi. Prethodne uprave su nečinjenjem dovele nasljednike u poziciju da moraju da poskupe struju za 60ak % odjednom samo da bi se izravnali sa uslovima prije 9 godina. Što je naravno nemoguće znajući koji je pritisak javnosti i kad se podigne i za 10% a upravo zato što su navikli na džabnu struju na što su ih navikle prethodne uprave. Drugo, pad proizvodnje je počeo davno prije dolaska ovih. Treće, štetni ugovori o nabavci uglja "sa strane" su postojali i prije dolaska novih. Četvrto, struja se izvozila i uvozila preko nakupaca tj pare izvlačile iz EP i prije dolaska novih. Andelija je ako se ne varam imao na polugodištu kad je odlazio gubitak od 20 ak miliona, niko mu to nije frizirao. Ko zna koliko bi bilo do kraja. I koliko je tada cijena struje bila niža od proizvodne. 40%?. A povećanje nije tražio. Nakon što su ovi preuzeli i frizirali kraj te godine sa 300 m minusa nikad se nije javio i bar pokušao da se opravda od cisterne go@vana koju su ovi na njega istovarili. Kao što se nije javila prethodna vlast, sad opozicija i kritikovala sve one loše prakse koji ovi sad rade. Zaglušujuća šutnja. Kritikuju samo poskupljenje struje što je ustvari jedina pozitivna stvar koju su ovi uradili. Je li to priznanje da su ovi sad u pravu što blate prethodnike? Nikada nećemo znati. SDA mudro šuti. Ono što znamo je da u zadnjih 30 g nije napravljen nijedan novi objekat, da je držano stotine miliona na računu sa kamatom možda 1-2% pr inflaciji 15 % godišnje ( prije 3 g) u Andelijinom mandatu a nisu ni podijeljeni u dividendu niti investirani. Držano kao snijeg na suncu da se topi. Kako to nazvati ako ne ultimativna nesposobnost i neznanje. Ili nešto gore. Da ne pominjem što je broj zaposlenih u rudnicima u mandatima prethodnih uprava napumpan do pucanja tako da je je jedan zaposleni u poljskim rudnicima imao produktivnost kao deset naših. Dokazano elaboratom. Dakle jesu novi nesposobni ali bar kažu šta je loše i kažu da pokušavaju da poprave (a možda lažu) dok stari nisu čak ni govorili da nešto ne valja a nije valjalo ništa. Eto to su te moje dileme da dam konačan sud.Sitna buranija wrote: ↑07 Jul 2025, 20:44 Monty, ako ti dosad nije jasno da ovi diletanti mogu samo na našu štetu nešto uraditi, onda ti nikad neće biti jasno...
Ova tema je kao neki kamp za liječenje od ovisnosti. Dobar dan, ja sam taj i taj i kupio sam dionice elektroprivrede.
I onda ide to guslanje je li pala kiša, koji je nivo u jezeru, šta rudari sad hoće itd.
Svaki deseti se sjeti da je firma državna i da će je krasti dok god postoji