Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
Pa ne mogu ništa zaraditi kada nemaju, još uvijek, direktan pristup bilo kojoj berzi u okruženju.
-
Ma slažem se ja da samo poskupljenje nije rješenje svih problema nego samo početak. Međutim bez njega bi sve ostalo bilo bezvrijedno i povećanje proizvodnje i trgovina na berzi. Međutim ovo poskupljenje I ono prošle godine zajedno sa onim prije povećanjem za privredu daje dobru bazu da se krene dalje. Pogotovo jer je već rečeno da će se ići do bar proizvodne cijene za domaćinstva. I to je tek prvi korak. Sljedeće bi bilo da se uspostavi berza da sami trguju i tu ih se mora pritisnuti da ne razvlače jer se tu krije ogroman potencijal i kod kupnje i kod izvoza. Jesu li u pitanju dani sedmice ili mjeseci? Imam osjećaj da tu curi mnogo. I naravno povećanje proizvodnje u rudnicima, novi kopovi, pa dalje gdje bi povećana proizvodnja struje dalje snizila proizvodnu cijenu KWh. Mogu se popraviti na više frontova, ako će, ali kažem bez ovog povećanja cijene sve drugo je bilo skoro pa beskorisno.
Ja kako vidim situaciju, nije dobro. Nista se nije znacajno napravilo od rata. Ovo sto nam je Tito napravio se raspada. Kise sve manje i manje. Nije nikako dobro. Da imaju pameti digli bi cijenu bar 50% da smanje potrošnju.
-
Ja mislim da ovo sa blok tarifama neće proći, isto kao i prošli put. FERK neće dati zeleno svjetlo, a sve pod uticajem raznih uticajnih osoba, medija i udruženja da je diskriminatoran. Onda će siguran sam kao opcija B biti povećanje određenog procenta svima kroz novi zahtjev.