Tim ljudima što kukaju nije problem platiti kutiju cigareta 6 maraka ili litar flaširane kao 1000 litara sa slavine.Elkombar wrote: ↑27 Jun 2025, 11:04 https://www.klix.ba/vijesti/bih/sbih-kr ... BvtSN2OXTw
Voda nije poskupila 12 godina i dezurni ljigavci se javljaju.
Voda je poskupila oko 33 posto, sto je daleko manje od inflacije i zapravo narod treba biti sretan zbog tako niskog poskupljenja od 33 posto jer skoro sve ostalo je poskupilo preko 100%. Ranije sam na ovom forumu kritikovao Vladu KS, zbog najave uvođenja poreza na prazne stanove jer bi to bila greska, no u ovom slucaju poskupljenja vode sam na njihovoj strani, jer cijena vode realno treba biti i veca od tih 33 posto. Svaku odluku vlasti treba analizirati posteno i iz neutralnog ugla, a ne iz ugla opozicije i sebicnih interesa pojedinaca.
Odvoz smeca za fizicka lica nije poskupio od 1997 godine i od tad je inflacija bila preko 200% i kad poskupi, ovi ljigavci ce se javiti da uberu politicke poene.
Isto rade i s cijenom struje!
Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
-
https://tuzlainfo.ba/index.php/novosti/ ... nih-pumpi/
A evo vidimo i ko se to nama odavno brine da prodaja toplotnih pumpi ide bolje a najbolje ide kad država subvencionira tj uzima od nekih građana pa daje drugima. 3 godine kasnije isti lik pjeni protiv blok tarifa sa sumanutom argumentacijom da nije problem kad se troše ekstremne količine struje na grijanje (što je svakom razumnom protiv svake logike) I kao paravan uzima višečlane porodice mada ni to ne drži vodu čim se malo podvrgne analizi. Ovdje ne treba puno za zaključak o čemu se tu stvarno radi.
A evo vidimo i ko se to nama odavno brine da prodaja toplotnih pumpi ide bolje a najbolje ide kad država subvencionira tj uzima od nekih građana pa daje drugima. 3 godine kasnije isti lik pjeni protiv blok tarifa sa sumanutom argumentacijom da nije problem kad se troše ekstremne količine struje na grijanje (što je svakom razumnom protiv svake logike) I kao paravan uzima višečlane porodice mada ni to ne drži vodu čim se malo podvrgne analizi. Ovdje ne treba puno za zaključak o čemu se tu stvarno radi.
-
3+ malo pretjeruju jer su apsolutno protiv blok tarifa, ali nije da nisu u pravu jednim dijelom. Logično je da će višečlane porodice platiti više struje, zato bih ja da sam na mjestu EP odredio limite prema članu a ne prema domaćinstvu. I ako, npr., odredim da je pojedinačni limit 100 kilovata, onda četveročlana porodica ima limit od 400, a petočlana od 500 i tako redom. Druga mogućnost je da se sasvim drugim propisima tim porodicama subvencionira struja za npr 10% ili koliko kreator demografije misli da treba. U svakom slučaju povećanje cijene struje nije samo poslovna odluka, mada se vlast ponaša da nije poslovna nikako, i tako decenijama.
Inače imamo porodice na nivou turske demografije. Sve po četvero djece......
Ovo je neko fiktivno udruženje.... ili sve skupa broji 35 članova.
Ovo je samo primjer da EPBIH nema nikakav autoritet u javnosti nego svaka šuša ima više medijskog prostora od njih.
Ovo je neko fiktivno udruženje.... ili sve skupa broji 35 članova.
Ovo je samo primjer da EPBIH nema nikakav autoritet u javnosti nego svaka šuša ima više medijskog prostora od njih.
-
Odluka da se blok tarifom za veliku potrošnju struje plaća više nije selektivna prema nekoj grupi. Ona je ista za sve i time potpuno "demokratska". Sam određuješ koliko ćeš potrošiti i niko te ne gura da pretjeruješ. Gore sam pokazao i mislim da je prilično jasno da u stvari nema neke drastično veće potrošnje tzv višečlanih porodica ali zato po članu ima manje. Ne znam baš zašto bi stalno nekoga pazili i mazili izdvajali i subvencionirali. Realno ako imaš recimo šestero djece to je tvoja odluka i nemam ništa protiv ali ne treba na bazi toga tražiti privilegije ako već nisi shvatio da to košta i obezbjedio adekvatan prihod. Što bi 80 godišnji penzioner na ivici siromaštva (ili gladi) subvencionirao nekoga sa 6 djece koji imaju u porodici 8 mobitela? Zato što će im račun za struju biti 3 KM mjesečno veći od računa tog penzionera a prihodi im recimo 3 PUTA veći od njegove penzije. U biti blok tarifa je nagrađivanje onih koji malo troše a to i jesu oni u potrebi. Što bi radili obrnuto?
Last edited by montypython on 27 Jun 2025, 14:19, edited 2 times in total.
Ova tema ne zaslužuje ni 1min. vremena za raspravljanja, tumačenja itd.
Odgovorna osoba koja rukovodi ovakvim preduzećem se treba voditi samo jednom mišlju - kako ostvariti što bolji profit.
Ako je jedino rješenje povisiti cijenu, zašto ne?
Njegovo je da se bori za preduzeće, a problematiku o tome ko ima 2, a ko 10 djece neka prepusti drugima da se brinu. Ne treba se on zamarati time.
Odgovorna osoba koja rukovodi ovakvim preduzećem se treba voditi samo jednom mišlju - kako ostvariti što bolji profit.
Ako je jedino rješenje povisiti cijenu, zašto ne?
Njegovo je da se bori za preduzeće, a problematiku o tome ko ima 2, a ko 10 djece neka prepusti drugima da se brinu. Ne treba se on zamarati time.
-
Ovo je sasvim ok razmišljanje dioničara EP, ali ako upravljaš cijelim društvom, koje je svakim danom sve manje, jasno da ovo ne može biti politička agenda.montypython wrote: ↑27 Jun 2025, 14:10 Odluka da se blok tarifom za veliku potrošnju struje plaća više nije selektivna prema nekoj grupi. Ona je ista za sve i time potpuno "demokratska". Sam određuješ koliko ćeš potrošiti i niko te ne gura da pretjeruješ. Gore sam pokazao i mislim da je prilično jasno da u stvari nema neke drastično veće potrošnje tzv višečlanih porodica ali zato po članu ima manje. Ne znam baš zašto bi stalno nekoga pazili i mazili izdvajali i subvencionirali. Realno ako imaš recimo šestero djece to je tvoja odluka i nemam ništa protiv ali ne treba na bazi toga tražiti privilegije ako već nisi shvatio da to košta i obezbjedio adekvatan prihod. Što bi 80 godišnji penzioner na ivici siromaštva (ili gladi) subvencionirao nekoga sa 6 djece koji imaju u porodici 8 mobitela? Zato što će im račun za struju biti 3 KM mjesečno veći od računa tog penzionera a prihodi im recimo 3 PUTA veći od njegove penzije. U biti blok tarifa je nagrađivanje onih koji malo troše a to i jesu oni u potrebi. Što bi radili obrnuto?
-
Ne pišem to kao dioničar EP nego rukovodeći se logikom. Netačno je da veliku potrošnju imaju višečlane porodice. Ja I žena, dvoje u kući trošimo više struje nego zbirno dvije ili tri prosječne porodice sa zbirno 7-8 članova. Zašto, zato što je struja jeftina. Nekad mi svjetla u hodniku ili kupatilu gore cijelu noć. Bojler upaljen stalno dan noć, godinu. Da je struja skuplja ne bi. Ne znam što bi onda mene neko subvencionirao.
Ne može politička agenda biti da se održava demografija i populaciona politika gradi preko leđa javnog preduzeća ako sam dobro razumio. Prvo nemaju oni nikakvu agendu a ako će biti da uzimaju od usta siromašnih koji malo troše jer više I ne mogu pa daju onima s puno djece da ih mite I ne odu vani ta je totalno šuplja I usput ne drži vodu. Rekoh ako imaju za 8 mobitela u familiji a misle ili preko granice sigurno ih neće zaustaviti subvencija od 3 marke na račun za struju. Neka idu odmah što se mene tiče.. Ovo je sasvim ok razmišljanje dioničara EP, ali ako upravljaš cijelim društvom, koje je svakim danom sve manje, jasno da ovo ne može biti politička agenda.
-
Populaciona politika se može graditi preko svačijih leđa, samo odlučiš da ti je to najvažnije i radiš, jer si vlast, možeš. Ovo oko 8 mobitela nisu baš argumenti, kao ni ovo da ti trošiš puno struje pa je baš dobro da te EP natjera da trošiš manje. Objektivno se mogu procijeniti potrebe pojedinca za strujom i na osnovu toga donijeti limiti. Samo kažem da je poštenije donijeti limite za pojedinca nego za domaćinstvo, a učinak bi bio isti za frirmu. Ili da se poveća svima isto, a onda subvencioniraš iz budžeta koga misliš da treba. Blok tarife nisu fer jer cijena kilovata neće ovisiti o potrošnji nego o tome koliko vas ima u kući, i direktno je suprotna političkim izjavama trenutne vlasti a i prethodne. S tim što vlast uvijek mainupiše narodom, povećati cijenu struje je najveći bauk, pa povećaju cijenu firmama. Tako umjesto da mi se poveća račun za struju za 10 KM, meni se poveća cjena svih drugih usluga za 100 KM. Vlast dobra u svakom slučaju, a narodu kao dobro ima jeftinu struju
-
Ja realno ne bi subvencionirao nikoga ni za šta. To je jedna populistička I netržišna mjera koja samo unosi razdor i korupciju. Vlada ne postoji da bi nekome nešto davala nego da obezbijedi jednake uslove za sve. Ali kad je već tako da se ne može cijena struje formirati tržišno onda mi je mnogo logičnije da se ta mjera poskupljenja ispegla subvencijom prema onima koji malo troše nego prema onima koji puno troše. Ne treba gubiti iz vida nemogućnost da se proizvede dovoljno zbog nerada u rudnicima, zelene agende I prejeftine struje koja diže potrošnju. Cijena kilovata sa blok tarifom ne ovisi o tome koliko vas ima u kući. To sam pokazao a I bez toga je jasno svakome ko razmisli 20 sekundi. Jedino ako tvrdiš da višečlane porodice troše puno više, što tvrdiš, iako tako nije. Ostalo se slažem s tim da je naravno najbolje da ako već subvencije mora biti da je daje Vlada iz svog dijela dobiti kome hoće a ne da se socijalna politika vodi preko EP što će ispaštati svi građani pa nećemo pričati o poskupljenju od 10% nego 300%.