Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
Mogla bi 12 biti do kraja ove sedmice, svi mo postali optimisticni sto nije lose. Dobra energija je uvijek dobrodosla
-
U principu a i po mom iskustvu, narod nema pojma kad je povoljno. Nikad ne kupuje kad je najpovoljnije nego tek kad drugi masovnije počnu kupovati tj kad "očepi". Može mu povoljna/niska cijena stajati 3 godine neće znati. Glavna masa kupaca ulazi tek kada je cijena jako narasla često i kad je već kupovina nepovoljna a dionica preskupa. Inercija je velika i da bi rast počeo a i da bi se zaustavio kad već uhvati maha. Ovdje me ne bi čudilo da do 20-25 KM bude samo zagrijavanje a tek iznad 30-40 da nastane manija. S tim da sumnjam da će ozbiljnije početi rasti bez neke pozitivne poslovne vijesti, dobar FI, kakva takva dobit ili bar povećanje cijene struje.
Strašno izmanipulirana dionica, po mom mišljenju.
Meni zapravo nije ni važna pozicija cijena u rangu 8KM-20KM.
Očekujem 50-100KM. Samo pitanje je tajminga.
Dosadilo mi više čekati pa sam izašao s gore navedenim prijedlogom.
Meni zapravo nije ni važna pozicija cijena u rangu 8KM-20KM.
Očekujem 50-100KM. Samo pitanje je tajminga.
Dosadilo mi više čekati pa sam izašao s gore navedenim prijedlogom.
Ministar jedno
Klix odmah drugo
.Ministar Lakić: Napravljen važan korak na putu ka izuzimanju BiH od plaćanja karbonske takse EU
Klix odmah drugo
Plus more botovq. Ne pise klix nista dzaba, neko to plaća...Od 2026. počinje primjena CBAM-a zbog kojeg je izgledno drastično poskupljenje struje, roba i usluga b
Last edited by beka26 on 26 Jun 2025, 23:32, edited 1 time in total.
Što se mene tiče to je to po pitanju skupština. Danas su bili izuzetno "zadovoljni" tonom diskusija prezentacija, "zajedništva da se naprave koraci u pravom smjeru" i sličnim stvarima. A meni je ličilo na ono : selo gori a baba se češlja.
Iako gospođa šefica ekonomskog odjela u prezentaciji za 2024. nije navela ni jednu jedinu pozitivnu stvar. Svaki mogući parametar je bio negativan.
Ivan Gržić mi je neformalno prenio da ni ova godina nije sjajna. Mada to možemo zaključiti i bez njega.
Bio je prijedlog dioničara da ukoliko i treću godinu završe u minusu , uprava i NO daju ostavke ili da ih vlada FBIH smijeni.
Buljubašić reče da bi, da se može, odmah izašao i otišao kući.
Ja ne vidim da ih šta može izvući osim ako ne povećaju cijenu struje.
Iako gospođa šefica ekonomskog odjela u prezentaciji za 2024. nije navela ni jednu jedinu pozitivnu stvar. Svaki mogući parametar je bio negativan.
Ivan Gržić mi je neformalno prenio da ni ova godina nije sjajna. Mada to možemo zaključiti i bez njega.
Bio je prijedlog dioničara da ukoliko i treću godinu završe u minusu , uprava i NO daju ostavke ili da ih vlada FBIH smijeni.
Buljubašić reče da bi, da se može, odmah izašao i otišao kući.
Ja ne vidim da ih šta može izvući osim ako ne povećaju cijenu struje.
-
https://www.klix.ba/biznis/privreda/udr ... /250627044
Uvijek prave istu grešku, razvlače to poskupljenje, daju intervjue, raspravljaju i tako samo navlače ovakve likove na populizam. Umjesto da su davno podnijeli zahtjev i odradili posao.
Sad se javljaju lobisti toplotnih pumpi i slični likovi.
Ovo konkretno mi miriše na Čavalića, a za očekivati je i druge "eksperte", Bečarevića I slično. Ne prođe li blok tarifa zbog pritisaka treba tražiti fiksno povećanje min 20%.
Uvijek prave istu grešku, razvlače to poskupljenje, daju intervjue, raspravljaju i tako samo navlače ovakve likove na populizam. Umjesto da su davno podnijeli zahtjev i odradili posao.
Sad se javljaju lobisti toplotnih pumpi i slični likovi.
Ovo konkretno mi miriše na Čavalića, a za očekivati je i druge "eksperte", Bečarevića I slično. Ne prođe li blok tarifa zbog pritisaka treba tražiti fiksno povećanje min 20%.
Tražiti logiku ili razum kako u poslovanju same firme tako i cijeni dionice je uzaludno razmišljanje i gubljenje vremena.
To je već odavno jasno.
Vezati pitanje demografije uz ovakve iznose računa struje je smiješno i jadno, naročito ako znamo cijene pelena, dječje hrane ili dodataka hrani, a o lijekovima da i ne govorim.
Jasno mi je da stanoviti broj porodica veoma teško živi i krpi kraj s krajem, ali ovo je jednostavno pogrešno mjesto za tu temu.
Struju bi po meni trebalo poskupiti barem 50% ((ili nab.vrij.struje + 30-40% marže) ako usporedimo s ostalim troškovima života i poskupljenjima u zadnjih par godina)) pa onda davati popuste kroz tarifne obračune onima koji više troše (mislim na domaćinstva).
To je već odavno jasno.
Vezati pitanje demografije uz ovakve iznose računa struje je smiješno i jadno, naročito ako znamo cijene pelena, dječje hrane ili dodataka hrani, a o lijekovima da i ne govorim.
Jasno mi je da stanoviti broj porodica veoma teško živi i krpi kraj s krajem, ali ovo je jednostavno pogrešno mjesto za tu temu.
Struju bi po meni trebalo poskupiti barem 50% ((ili nab.vrij.struje + 30-40% marže) ako usporedimo s ostalim troškovima života i poskupljenjima u zadnjih par godina)) pa onda davati popuste kroz tarifne obračune onima koji više troše (mislim na domaćinstva).
https://www.klix.ba/vijesti/bih/sbih-kr ... BvtSN2OXTw
Voda nije poskupila 12 godina i dezurni ljigavci se javljaju.
Voda je poskupila oko 33 posto, sto je daleko manje od inflacije i zapravo narod treba biti sretan zbog tako niskog poskupljenja od 33 posto jer skoro sve ostalo je poskupilo preko 100%. Ranije sam na ovom forumu kritikovao Vladu KS, zbog najave uvođenja poreza na prazne stanove jer bi to bila greska, no u ovom slucaju poskupljenja vode sam na njihovoj strani, jer cijena vode realno treba biti i veca od tih 33 posto. Svaku odluku vlasti treba analizirati posteno i iz neutralnog ugla, a ne iz ugla opozicije i sebicnih interesa pojedinaca.
Odvoz smeca za fizicka lica nije poskupio od 1997 godine i od tad je inflacija bila preko 200% i kad poskupi, ovi ljigavci ce se javiti da uberu politicke poene.
Isto rade i s cijenom struje!
Voda nije poskupila 12 godina i dezurni ljigavci se javljaju.
Voda je poskupila oko 33 posto, sto je daleko manje od inflacije i zapravo narod treba biti sretan zbog tako niskog poskupljenja od 33 posto jer skoro sve ostalo je poskupilo preko 100%. Ranije sam na ovom forumu kritikovao Vladu KS, zbog najave uvođenja poreza na prazne stanove jer bi to bila greska, no u ovom slucaju poskupljenja vode sam na njihovoj strani, jer cijena vode realno treba biti i veca od tih 33 posto. Svaku odluku vlasti treba analizirati posteno i iz neutralnog ugla, a ne iz ugla opozicije i sebicnih interesa pojedinaca.
Odvoz smeca za fizicka lica nije poskupio od 1997 godine i od tad je inflacija bila preko 200% i kad poskupi, ovi ljigavci ce se javiti da uberu politicke poene.
Isto rade i s cijenom struje!
-
Pa čitava ta argumentacija sa višečlanim porodicama je besmislena. U stvarnosti višečlana porodica troši MANJE struje po članu nego obična. Evo npr kad se kuha ručak u šerpi za 2 osobe štednjak je uključen npr 1 sat. A kad se kuha za 5 osoba? Pa opet sat ili sat i pet minuta. Frižider isto. TV isto osim ako gospoda višečlani hoće da svako ima svoj TV. Je li ima 6 člana porodica 6 televizora? Osvjetljenje, ista priča, sijalica jednako troši i kad je u sobi jedno I kad je šestero. Isto I za grijanje. Samac ili penzioner mora sobu zagrijati na npr 25 stepeni I troši isto struje kao da je u njoj šestero. Ili možda šestočlani raspolažu sa 6 soba i svaku griju odvojeno 24 sata na dan. Kad se prebaci na račun po članu porodice slijedi da član višečlane porodice troši I plaća daleko manje struje nego npr penzioner samac koji je obično i u težoj finansijskoj situaciji a ovakva mu udruženja direktno rade o glavi protiveći se blok tarifi. Dakle prosta logika ogoli ovaj šupljak za minutu. E sad problem je ovdje da se iza višečlanih porodica kriju interesi lobista prodaje toplotnih pumpi koje su ekstremno skupe i neefikasne I troše mnogo struje a treba ih nekako uvaliti populaciji što je teže sa većom cijenom struje za veliku potrošnju kao npr kod blok tarife. 15-20 hiljada KM ili koliko već to košta, puta recimo milion domaćinstava pa vi vidite o kojem se tu biznisu radi i ko se krije iza "višečlanih porodica" . U tom grmu leži zec.
monty, sve si u pravu.
no nažalost, nije to argument sa kojim se priča sa "porodicama 3+".
mi živimo u ekstremno primitivnom i nepismenom društvu. Krajnje i sebičnom, dodat ću. Daj meni, sada i odmah je osnovna postula cijelog društva.
Šta će biti meni za 5 godina, mojoj djeci za 20 je apsolutno nebitno. To su političari skontali i znaju da populizam ovdje pije vode. Što više populizma to mu nepismenija klijentela. Glasovi rastu.
Mi u grupi pričamo argumentovano činjenično, ali ta priča je dosadna i većini nerazumljiva.
ja sam sve više stava da trebamo obrnuti priču.
Privatizovat EP i pustiti da drugi vode kad ovi trenutni (a ni oni prošli) ne znaju praviti državu.
no nažalost, nije to argument sa kojim se priča sa "porodicama 3+".
mi živimo u ekstremno primitivnom i nepismenom društvu. Krajnje i sebičnom, dodat ću. Daj meni, sada i odmah je osnovna postula cijelog društva.
Šta će biti meni za 5 godina, mojoj djeci za 20 je apsolutno nebitno. To su političari skontali i znaju da populizam ovdje pije vode. Što više populizma to mu nepismenija klijentela. Glasovi rastu.
Mi u grupi pričamo argumentovano činjenično, ali ta priča je dosadna i većini nerazumljiva.
ja sam sve više stava da trebamo obrnuti priču.
Privatizovat EP i pustiti da drugi vode kad ovi trenutni (a ni oni prošli) ne znaju praviti državu.