Sitna buranija wrote: ↑21 May 2025, 12:07
U novinama. Biće na stranici berze vjrrovatno nakon zatvaranja trgovanja...
Evo da pogađam iznos dividende - na 31.3.2025. imaju depozite kratkoročne u iznosu 30,5 mio KM i to ako čuvaju za dividendu iznosi 6,20 feninga. S druge strane, 50% dobiti (prema dividendnoj politici) nam daje 8,15 feninga. A može i više biti. Ali i manje... Sve znam izgleda
Sitna buranija wrote: ↑21 May 2025, 12:07
U novinama. Biće na stranici berze vjrrovatno nakon zatvaranja trgovanja...
Evo da pogađam iznos dividende - na 31.3.2025. imaju depozite kratkoročne u iznosu 30,5 mio KM i to ako čuvaju za dividendu iznosi 6,20 feninga. S druge strane, 50% dobiti (prema dividendnoj politici) nam daje 8,15 feninga. A može i više biti. Ali i manje... Sve znam izgleda
Znao sam
Da li je u cenu dionice već ugrađena visina ove dividende i pad neto prihoda u prvom kvartala. Kako će se kretati cena dionice nakon podjele dividende?
Pa vjerovatno se šuškalo da neće biti Bog zna kakva dividenda i zato i jeste cijena sa 1,18 došla na 1,12 KM. Nezahvalno je predviđati kako će se kretati cijena dalje, ali ne bi imalo logike da pada. S druge strane, nema razloga ni da nešto posebno raste. Prije će biti da će se vrtiti u ovom rasponu kao i dosad. Ali koliko ovo sve ima veze sa logikom nisam siguran. Uglavnom, mislim da će dosta toga biti jasnije kada izađe polugodišnji i kada vidimo u kojem pravcu se sve to kreće. Knjigovodstveno dionica vrijedi 2,10 KM ukoliko vjerujemo njihovim knjigovodstvenim evidencijama. Realno je 30-tak feninga potrebno izvršiti umanjenje vrijednosti ulaganja, ali i s tim umanjenjem je knjigovodstvena vrijednost nekih 1,8 KM, uz biznis koji je profitabilan. Pratićemo ih. Kako god, neke pare će leći
I pored neočekivano male dividende, bar male u odnosu na dividendnu politiku, cijena ne pada, što mi je malo čudno. Takođe, prošle godine su se trudili da objasne zašto je manje od dividendne politike a sada se niko ne oglašava. Ne znam šta da mislim, znam da ću sačekati ovu dividendu i polugodišnji izvještaj pa ćemo dalje vidjeti.
Pa ja ne vidim razloga zašto bi padala cijena kada je već prilično nisko. S druge strane, ne vidim ni neki razlog da raste sada kada su objavili relativno malu dividendu. Tako da će sigurno neko vrijeme tavoriti ovako. Ipak, povrat i sa ovakvom dividendom je oko 5% na ovu cijenu, što je na neki način prihvatljivo, iako manje nego prije.
Nadam se da će se vratiti polugodišnjoj isplati, pa kada bi svakih pola godine isplaćivali 4-5 feninga, to bi bio lijep povrat, a njima ne bi toliko opterećivalo likvidnost. Ali, ako se vrate na tu praksu i počnu to raditi, cijena neće ostati na ovom nivou, nego ide gore...
Sve ok samo bih ja onu glupacu tužio ili bar kao novinar ispitivao zbog njenih prvo idiotskih, a onda i prevarantskih izjava u zadnjih 1.5god. A da ne spominjem da su "50%-tnu-dividendnu-politiku" stavili i na papir.
Davno sam ti objasnio (mislim baš tebi) za tu dividendnu politiku, da je tamo rečeno (parafraziram) "minimalno 50%, ako...". E ovo "ako" je ključno jer tamo stoji "ako likvidnost dozvoljava", kao i niz drugih uslova. Drugim riječima, dividendna politika kaže da će se dijeliti dividenda, iz jednog ili iz dva puta godišnje, u visini minimalno 50% dobiti, ali može biti i manje (ali i više) u zavisnosti od toga da li su drugi uslovi ispunjeni. A ključna je likvidnost... Znači, može biti koliko god hoće...
Procitao sam ja tu odluku i sasvim mi je jasno da onaj koji ju je sastavljao tako se "meandrično" ogradio od toga da ce to SIGURNO BITI MIN.50%.
Međutim, treba se i sjetiti njenih izjava nakon sto u maju 2023e objavise da nece biti dividende - rekla je da ce nakon toga akcionari biti jako zadovoljni. Kao cekaju nas lijepe stvari... nit sam zadovoljan, nit lijepih stvari, nit novinara da joj te njene izjave malo natrlja na nos.
Ma o njoj smo davno ovdje sve rekli. Idiotkinja, politički postavljena, koja veze sa poslom nema. Pa sam podatak da je završila jezik (čini mi se), a direktor je telekomunikacione kompanije sve govori o nivou njenih kompetencija. Kada pročitaš njihova saopštenja vidiš da je to ubleha teška sa samo jednim ciljem - samohvala i samopromocija. Ali, pozitivno posluju i isplaćuju dividendu i to je najvažnije. Jesu ove godine predložili ispod svih očekivanja, ali opet je to nekih 5% na ovu cijenu. Ja se nekako sve nadam da bi mogli ponovo uvesti i akontativnu isplatu po polugodišnjem obračunu...