Znači da JPESR ne samo da prodaje struju manje od svoje proizvedne cijene nego i manje od svoje kupovne cijene...
Hmmm...
Protuzakonite radnje i šteta državi, kompaniji, njenim vlasnicima - par exelllence !!!
Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
Nadite kakvog advokata spremnog da pokrene tužbu da mu posaljemo punomoci i uplatimo nocav za pokretanje tužbe, pa makar i izgubili.
Evo ovi iz Viadukta ce dobiti pare...
Evo ovi iz Viadukta ce dobiti pare...
Ovaj rast potrošnje od 1,2% godišnje je nerealna procjena.
Rast do 2024. je bio oko 1% ali je u 2024. bio 3,7%.
A i ove godine će biti iznad 3% sigurno jer je već u prva tri mjeseca bio iznad 5%.
Rast do 2024. je bio oko 1% ali je u 2024. bio 3,7%.
A i ove godine će biti iznad 3% sigurno jer je već u prva tri mjeseca bio iznad 5%.
Odakle ovi podaci i da li su mjerodavni?brzi wrote: ↑22 Apr 2025, 11:27 EP HZHB nije uvozila, oni du pokrili svoje potrebe i pomalo izvozili.
EP BiH je ima deficit od 206 GWh e sad koliko su to platili a koliko su kupili neki drugi posrednici. Ako su uvozili po prodječnoj cijeni od 100 eura to je oko 40 miliona maraka, samo za ovu nedostajuću struju.
Uvezeno u prva 3 mjeseca u BiH 1.289 GWh.
Kad se podjeli 235 miliona ispadne da je prosječna uvozna cijena 182 KM/MWh.
Prema electricity maps ukupni izvoz BIH suficit, znači višak (kada se oduzme izvoz-uvoz)
Januar 147 GWh
Februar 116 GWh
Mart 428 Gwh
Ukupno 691 GWh
Ovo je izraženo u izvezenoj energiji u GWh. Ako se to prikaže u novčanoj vrijednosti,
po principu tašna mašna firma sa jednim zaposlenim izveze BiH MWh po 50 eura pa ga onda istovremeno uveze za 150 eura, onda je to duboki minus a ne plus.
Da li neko zna u ovim statističkim podacima, kako se vodi struja proizvedena u Stanarima?
Koliko sada ispade da je elektroprivreda otprilike u gubitku od pocetka 2025?
To su podaci iz mjesečnih izvještaja NOS-a i pouzdaniji su nego podaci sa elektricitymap.Miner wrote: ↑22 Apr 2025, 21:25Odakle ovi podaci i da li su mjerodavni?brzi wrote: ↑22 Apr 2025, 11:27 EP HZHB nije uvozila, oni du pokrili svoje potrebe i pomalo izvozili.
EP BiH je ima deficit od 206 GWh e sad koliko su to platili a koliko su kupili neki drugi posrednici. Ako su uvozili po prodječnoj cijeni od 100 eura to je oko 40 miliona maraka, samo za ovu nedostajuću struju.
Uvezeno u prva 3 mjeseca u BiH 1.289 GWh.
Kad se podjeli 235 miliona ispadne da je prosječna uvozna cijena 182 KM/MWh.
Prema electricity maps ukupni izvoz BIH suficit, znači višak (kada se oduzme izvoz-uvoz)
Januar 147 GWh
Februar 116 GWh
Mart 428 Gwh
Ukupno 691 GWh
Ovo je izraženo u izvezenoj energiji u GWh. Ako se to prikaže u novčanoj vrijednosti,
po principu tašna mašna firma sa jednim zaposlenim izveze BiH MWh po 50 eura pa ga onda istovremeno uveze za 150 eura, onda je to duboki minus a ne plus.
Da li neko zna u ovim statističkim podacima, kako se vodi struja proizvedena u Stanarima?
Po NOS-u je višak 715 GWh ali tu je 580 GWh Stanara i ima još cca 160 GWh privatnih VE i SE.
Tako da su tri javne Elektroprivrede u zbiru u prva tri mjeseca neto uvoznici. S tim da je EP BiH uvezla 206 GWh, EPRS- a negdje oko nule a EPHZHB jos uvijek izvoznik.
-
Moram priznati da mi izgleda vrlo čudno da EPHZHB u prva 3 mjeseca bude izvoznik. Bila je velika suša u tom periodu akumulacija u Jablanici prazna kao nikad u istoriji a glavni kapaciteti HE Rama i HE Mostar u neposrednoj blizini onih od EPBiH da ne kažem na istoj liniji. A slično je i za Jajce 1 i 2. Realno sve što prođe kroz HE Mostar i HE Čapljina moralo je proći i kroz Salakovac, Grabovicu I Jablanicu. Vidi se i na onim izvještajima za jan i feb da je proizvodnja bila mršava u odnosu na prethodnu godinu. I još dodatno, EPBiH ima mogućnost proizvodnje u TE (koju mostarska EP nema) što im omogućava da u toku dana "peglaju krivu", ako treba uvoze oko podne jeftino a pojačaju proizvodnju predveče i ujutro kad je veća potražnja I sl. Dakle tu mi se nešto ne slaže. Druga je stvar taj uvoz EPBiH. Tu nemam problema sa uvozom same struje tj megavata, čak bi mi bilo nelogično da nije bilo uvoza, i sam bih svjesno uvozio po ekstremno niskim cijenama a bilo ih je. Ono što mi nema logike je finansijski efekat tj novčane vrijednosti koje pokazuju visoke cijene pri uvozu. Što bi neko uvozio po visokim cijenama kad ima kapacitete da to pokrije tj sam proizvede? Realno većinu dana se može pokriti vrlo niskom proizvodnjom (vidi se to i na electricity maps) a onda čak i da nemaš dovoljno uglja za cijeli dan pojačaš termoelektrane u periodu veće potrošnje i veće cijene i tad trošiš ugalj a u ostalom periodu malo ili nikako jer možeš uvoziti jeftino što nisi mogao prethodnih godina. Naravno da postoji mogućnost da je baš tako tj da je istina iako nema logike. Ali da li postoji mogućnost da se radi o nekoj greški, pogrešnoj interpretaciji rezultata i sl.? Npr kad se uparuju oni podaci od jednog izvora (uvoz izvoz u novcu) sa onim iz drugog (fizički uvoz izvoz-megavati). Ima li možda još uvoznika i sl. Čak ni ona tabela tokova energije na nos bih ne mora sadržavati tačne podatke npr zadnja je imala nekoliko grešaka.
EPHZHB u januaru disttibucija u januaru 148 GWh, proizvodnja 144 GWh, minus 4 GWh, februar distribucija 132 GWh, proizvodnja 115 GWh, minus 17 GWh.montypython wrote: ↑23 Apr 2025, 10:50 Moram priznati da mi izgleda vrlo čudno da EPHZHB u prva 3 mjeseca bude izvoznik. Bila je velika suša u tom periodu akumulacija u Jablanici prazna kao nikad u istoriji a glavni kapaciteti HE Rama i HE Mostar u neposrednoj blizini onih od EPBiH da ne kažem na istoj liniji. A slično je i za Jajce 1 i 2. Realno sve što prođe kroz HE Mostar i HE Čapljina moralo je proći i kroz Salakovac, Grabovicu I Jablanicu. Vidi se i na onim izvještajima za jan i feb da je proizvodnja bila mršava u odnosu na prethodnu godinu. I još dodatno, EPBiH ima mogućnost proizvodnje u TE (koju mostarska EP nema) što im omogućava da u toku dana "peglaju krivu", ako treba uvoze oko podne jeftino a pojačaju proizvodnju predveče i ujutro kad je veća potražnja I sl. Dakle tu mi se nešto ne slaže. Druga je stvar taj uvoz EPBiH. Tu nemam problema sa uvozom same struje tj megavata, čak bi mi bilo nelogično da nije bilo uvoza, i sam bih svjesno uvozio po ekstremno niskim cijenama a bilo ih je. Ono što mi nema logike je finansijski efekat tj novčane vrijednosti koje pokazuju visoke cijene pri uvozu. Što bi neko uvozio po visokim cijenama kad ima kapacitete da to pokrije tj sam proizvede? Realno većinu dana se može pokriti vrlo niskom proizvodnjom (vidi se to i na electricity maps) a onda čak i da nemaš dovoljno uglja za cijeli dan pojačaš termoelektrane u periodu veće potrošnje i veće cijene i tad trošiš ugalj a u ostalom periodu malo ili nikako jer možeš uvoziti jeftino što nisi mogao prethodnih godina. Naravno da postoji mogućnost da je baš tako tj da je istina iako nema logike. Ali da li postoji mogućnost da se radi o nekoj greški, pogrešnoj interpretaciji rezultata i sl.? Npr kad se uparuju oni podaci od jednog izvora (uvoz izvoz u novcu) sa onim iz drugog (fizički uvoz izvoz-megavati). Ima li možda još uvoznika i sl. Čak ni ona tabela tokova energije na nos bih ne mora sadržavati tačne podatke npr zadnja je imala nekoliko grešaka.
Mart distribucija 127 GWh a proizvodnja 188 GWh, plus 61 GWh.
Znači u prva tri mjeseca višak 40 GWh.
Ako upitate Chat_GPT koliko brz je odziv TE, dobićete odgovor oko 2% instalisane snage za novije TE a 1% za starije TE po satu.montypython wrote: ↑23 Apr 2025, 10:50 Moram priznati da mi izgleda vrlo čudno da EPHZHB u prva 3 mjeseca bude izvoznik. Bila je velika suša u tom periodu akumulacija u Jablanici prazna kao nikad u istoriji a glavni kapaciteti HE Rama i HE Mostar u neposrednoj blizini onih od EPBiH da ne kažem na istoj liniji. A slično je i za Jajce 1 i 2. Realno sve što prođe kroz HE Mostar i HE Čapljina moralo je proći i kroz Salakovac, Grabovicu I Jablanicu. Vidi se i na onim izvještajima za jan i feb da je proizvodnja bila mršava u odnosu na prethodnu godinu. I još dodatno, EPBiH ima mogućnost proizvodnje u TE (koju mostarska EP nema) što im omogućava da u toku dana "peglaju krivu", ako treba uvoze oko podne jeftino a pojačaju proizvodnju predveče i ujutro kad je veća potražnja I sl. Dakle tu mi se nešto ne slaže. Druga je stvar taj uvoz EPBiH. Tu nemam problema sa uvozom same struje tj megavata, čak bi mi bilo nelogično da nije bilo uvoza, i sam bih svjesno uvozio po ekstremno niskim cijenama a bilo ih je. Ono što mi nema logike je finansijski efekat tj novčane vrijednosti koje pokazuju visoke cijene pri uvozu. Što bi neko uvozio po visokim cijenama kad ima kapacitete da to pokrije tj sam proizvede? Realno većinu dana se može pokriti vrlo niskom proizvodnjom (vidi se to i na electricity maps) a onda čak i da nemaš dovoljno uglja za cijeli dan pojačaš termoelektrane u periodu veće potrošnje i veće cijene i tad trošiš ugalj a u ostalom periodu malo ili nikako jer možeš uvoziti jeftino što nisi mogao prethodnih godina. Naravno da postoji mogućnost da je baš tako tj da je istina iako nema logike. Ali da li postoji mogućnost da se radi o nekoj greški, pogrešnoj interpretaciji rezultata i sl.? Npr kad se uparuju oni podaci od jednog izvora (uvoz izvoz u novcu) sa onim iz drugog (fizički uvoz izvoz-megavati). Ima li možda još uvoznika i sl. Čak ni ona tabela tokova energije na nos bih ne mora sadržavati tačne podatke npr zadnja je imala nekoliko grešaka.
Ako je instalisana snaga 500 MW, u roku jednog sata mogu smanjiti proizvodnju za 1% sto daje 5MW/h.
Dakle, TE od EP BiH ne mogu dovoljno brzo mijenjati izlaznu snagu i prema tome ne mogu pratiti dnevni dijagram toka, i na taj način reagirati na domaću potrošnju i izvoz. HE su zakon u prilikama kada je dnevni dijagram onakav kakav je bio u zadnjih nekoliko dana, možda i 50, 60 dana, čiji se odziv mjeri u sekundama.
Treba uzeti u obzir i sekundarnu i tercijarnu regulaciju EE mreže. Za sekundarnu se plaća 500-600KM a za tercijarnu i do 2000 KM/MWh.