Elektroprivreda BIH

Sitna buranija

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Sitna buranija »

Ma treba im dati priliku da pokažu šta znaju. Ne mogu biti lošiji od onih prije njih.

Ovako su mi odgovarali na ovom forumu nakon što sam (od samog njihovog postavljanja na ove pozicije) iznio sumnju u njihovu kompetentnost i izrazio bojazan da će nas u crno zaviti. Zloslutnički i pesimistično je nekome zvučala ona moja "jadna nam je majka", a zapravo je to bila samo realna opservacija onoga što nas je čekalo sa ovim idiotima...
brzi

Post by brzi »

Oni su u prvoj godini izmislili minus od 330 miliona i postavili ljestvicu na tom iznosu pa nam prodaju priču da je sve bolje od -330 miliona napredak i pozitivno poslovanje. Neko treba da im kaže da je sve ispod 100 ili 150 miliona dobiti katastrofa jer za ostvarenje takvog rezultata imaju na raspolaganju kapital od 3 milijarde.
Filozofija o društveno odgovornoj koompaniji ne znači prodavanje robe ispod proizvodne cijene nego uredno snabdijevanje i ispunjavanje obaveza i prema kupcu i prema vlasniku kapitala.
montypython

Post by montypython »

Ustvari je ponovio ono iz prethodnog intervjua, o čemu sam tada pisao, kada je također u razloge gubitka uvrstio i nekakav dug rudnika (koji je zasebna firma i koji nema veze sa FI EP) pa onda subvencije (koje ne dijeli EP nego vlada iz svog dijela dividende), kao i vodne naknade i naknade za Nos i Elektroprenos koje su postojale i prije I nemaju veze sa novim gubitkom. Sve je nabrojao što nije glavni razlog ali nije spomenuo ono što jeste glavni razlog a to je prodaja struje ispod proizvodne cijene. I ne bi ni spomenuo da ga tzv novinar nije eksplicitno pitao za eventualno povećanje cijena struje. I sad je glavni šou, ovaj mu odgovara da je cijena za domaćinstva ispod proizvodne I da zahtjev za povećanje (još) nije podnesen. Iz čega bi svako normalan zaključio da bi lako mogao biti podnesen jer odgovor nije eksplicitno NE kao obično, nego je vrlo dvosmislen. Ja bih čak iz istog odgovora zaključio da je povećanje vrlo vjerovatno. Što dnovinara nije spriječilo da u naslov izbaci da poskupljenja neće biti iako to niko nije rekao.
A što se tiče ovog prijedloga da se sa ZIFovima pokuša skupiti 5% i zahtjeva smjena na sljedećoj skupštini ja sam za. Bez obzira što i dalje smatram da će ove godine poslovati bolje i biti u plusu nije smio imati minus ni prošle pogotovo ovo što je gore rečeno za kupovinu struje I nisku proizvodnju.
panzer

Post by panzer »

Vjerovatno će poslovati bolje ali ovako ležerno zanemarivati finansijsku stranu posla i faktor vremena je za sankcije.

Kao radimo na tome da bude bolje , čekamo da se popravi dotok uglja iz rudnika, čekamo da pada kiša, čekamo još koju godinu da nađemo hrabrosti da dignemo cijenu struje građanstvu za 8-9%, pa ćemo onda izaći u plus.

A do tada će redati gubitke jer ih ne interesuje taj dio. EPBIH je za njih javna ustanova. Bili bi spremni tražiti desetine miliona iz budžeta samo da krpe osnovno poslovanje dok ne propadnu totalno.
montypython

Post by montypython »

Predlagao sam i prije ali nije bilo ništa od toga dosad, treba stupiti u kontakt sa onim Gržićem, on je naš predstavnik u NO i vjerovatno se razrahatio I ne prenosi im naše nezadovoljstvo. Kako nas to on predstavlja ako nema nikakav kontakt s nama? Nažalost ne uzeh njegov broj na onom sastanku ako neko jest trebalo bi mu odmah javiti neka im prenese da ćemo tražiti smjenu I odgovornost uprave, tužiti I sve što treba. Jer dok god je prodajna cijena struje niža od proizvodne to je krivično djelo uprave. I to svjesno jer je direktor to izjavio više puta i ima dokaz crno na bijelo. A ne bilo loše ni da se sastanemo sa njim (Gržićem) i/ili onim koga on zastupa u NO (Jadran stanovi ili kako već) a trebalo bi da su mu interesi isti kao naši. Jer ako nisu treba tražiti i njegovu smjenu jer valjda je bolje da nas u NO zastupa neko ko radi za naše dobro nego neko ko se slizao sa upravom, ako je. Dodatno ne bi trebalo odbaciti ni ponovni sastanak sa upravom, prošlo je 15 mjeseci od prošlog. Meni lično svaka uprava ove firme je neuspješna ako nema bar 100 m KM dobiti i bar 1,5 KM dividende. I to sa najlošijom hidrologijom, cijenom struje i sl
brzi

Post by brzi »

Prema prognozi Elektroprivreda BiH je već danas trebala podići proizvodnju u HE a štediti ugalj.
Ako bude prelijevanja u srijedu ili četvrtsk to će ugalj da ide preko prelijeva.
panzer

Post by panzer »

Izvući će ih ovaj kišni period. Vjerujem da su prva dva mjeseca radili u dobrom minusu. A april će im ostati da peglaju taj minus.
montypython

Post by montypython »

Dva puta ga novinar pita hoće li biti povećanja cijena struje i 2 x je izbjegnut odgovor uz dodatak da je sadašnja cijena za domaćinstva niža od proizvodne, a u prijašnjim intervjuima je uvijek bilo eksplicitno NE. Iz čega bi ja zaključio da će u toku ove godine vjerovatno biti povećanja. Ne znam zašto mu je odgovorio da će to zavisiti od poslovanja. Zašto bi zavisilo od poslovanja ako je već 2x rekao da je cijena struje za domaćinstva još uvijek značajno niža od proizvodne. To je odlučni faktor za korekciju cijene a ne poslovanje. Jer kakvo god da je poslovanje (čak i da nije gubitak npr na polugodištu) jasno je da bi bilo još bolje kad cijena struje ne bi bila niža od proizvodne. Ne možeš na privredi krpiti minus od domaćinstva. Niti da poslovanje najvažnije firme u državi ovisi o tome hoće li biti kiše.
Čak i ovom intervjuu crno na bijelo je zabilježeno kršenje zakona i ima dokaz za eventualnu tužbu jer uprava, ministar i Premijer svjesno oštećuju firmu i ugrožavaju energetsku stabilnost države.
https://www.youtube.com/watch?v=f35a3v777SQ
S druge strane raduje ono da se kolektivni ugovor o platama u rudnicima neće provoditi (tako sam bar ja shvatio) ako se ne isporuče planirane količine uglja.
panzer

Post by panzer »

Cijelu veče maksimalnih 2600 MW proizvodnje. Najmanje 1500 MW je iz hidroelektrana.
mikriza

Post by mikriza »

Kako bi se trebalo odraziti ovo odvajanje distribucije i proizvodnje? Vaša razmišljanja.
Post Reply