Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
kako ću biti u plusu kad sam veći dio po 13.99 kupovao
-
Ljudi moji što se mene tiče imam strpljenja za 20 godina čekati valorizaciju neke vrijednosti. Al dal je realno dok je to obični partijski uhljebistan i leglo korupcije. A za naših života teško da će se privatizirati. Zaista sumnjam u namjere onih koji su kupovinu ovih dionica isticali kao dobru priliku.
dobro si napisao
isto mislimo
ali kad vidim kilometarski post o nekim kilobajtima struje o gigabajtima energije i nakim skraćenicama i eurima prosto mi počne stomak raditi da moram u wc ne znam brale kako se vise ne umorite 2 godine prelećem preko vaših postova
a i da se zarovim istu ste priču prije 5 i 10 godina pričali
leš dionica uhljebi dobivaju plaće menadjeri bonuse...
a dioničari srednji prst
isto mislimo
ali kad vidim kilometarski post o nekim kilobajtima struje o gigabajtima energije i nakim skraćenicama i eurima prosto mi počne stomak raditi da moram u wc ne znam brale kako se vise ne umorite 2 godine prelećem preko vaših postova
a dioničari srednji prst
Dobro zapažanje, to je česta pojava i na zapadnim forumima i treba svako za sebe biti oprezan, ja sam već označio par nikova koji pumpaju sentiment za svoj lični interes. Nedavno sam to i označio na BHTSR i dotični je ignorisao post. Opet ću biti direktan, kupio sam ovih dana još JPESR i svaki put kad sam pisao pa i Trubi ranije i neću nikad pumati hinjski.
Jedini je tu problem što upravlja politika, ali potencijal jest ogroman, jer za 10k, kupuješ godišnjeg prihoda oko 35k, svako treba lično pokrenuti nešto da proba, a ja imam to iskustvo. Naveo sam u postu prije suruvo, ali tržište će i politiku natjerati bar djelomično da posluje po pravilima, a i to djelomično bi trebalo biti dovoljno za neki rast. U zadnjih par godina kako su cijene MWh na berzama počele divljati sve se promijenilo, budžetu FBiH se ne piše dobro u slijedeće godinu, dvije, baš me zanima kako bi taj budžet finansirao kupovinu struje na berzi, a tu se prže milioni u par dana, a isti taj budžet će trebati ozbiljne kredite i odnekud lovu za otplatu. Jedan od mogućih scenarija i viđeni u Srbiji, ne mora značiti, ali dosadašnje nečinjenje neće još dugo, na kraju svako za sebe odlučuje, i ako je u ovoj priči zadnje 3-4g može u najgorem slučaju izaći uz neki minimalan gubitak ili plus i nastaviti dalje, ima Asa, Bht, namjenska...
Jedini je tu problem što upravlja politika, ali potencijal jest ogroman, jer za 10k, kupuješ godišnjeg prihoda oko 35k, svako treba lično pokrenuti nešto da proba, a ja imam to iskustvo. Naveo sam u postu prije suruvo, ali tržište će i politiku natjerati bar djelomično da posluje po pravilima, a i to djelomično bi trebalo biti dovoljno za neki rast. U zadnjih par godina kako su cijene MWh na berzama počele divljati sve se promijenilo, budžetu FBiH se ne piše dobro u slijedeće godinu, dvije, baš me zanima kako bi taj budžet finansirao kupovinu struje na berzi, a tu se prže milioni u par dana, a isti taj budžet će trebati ozbiljne kredite i odnekud lovu za otplatu. Jedan od mogućih scenarija i viđeni u Srbiji, ne mora značiti, ali dosadašnje nečinjenje neće još dugo, na kraju svako za sebe odlučuje, i ako je u ovoj priči zadnje 3-4g može u najgorem slučaju izaći uz neki minimalan gubitak ili plus i nastaviti dalje, ima Asa, Bht, namjenska...
bolje da sam u japan 11 dana tokjo kjoto osaka nego se petljo u ovo
-
Pa kakvi bi postovi trebali biti na portalu invest.ba i temi Elektroprivreda BiH? "Ka'će dividenda", "Leš dionica", "jesam se zahebo" sigurno nije ono zašto bi ozbiljan investitor i dolazio. Niko ne dolazi radi low effort lakonskih uzrečica. Mnogo je podataka i treba ih sažvakati da bi se donio zaključak a i tad je teško jer ima desetine promjenljivih od promjena uprave, zelenih politika, suše, cijena itd i neko ti to fino izrudari obradi i servira i tebi je problem jer je informacija PUNO. Meni je jedini problem ako je informacija MALO. Misliš da se može zaraditi tako da ti neko da siguran savjet od dvije riječi i da nema rizika. Nažalost nema besplatnog ručka nigdje. Ono što je jedino sigurno je da je tržišna cijena ispod sedmine knjigovodstvene, oni koji se razumiju znaju šta to znači a oni koji se ne razumiju ili im se žuri ja im ne mogu pomoći.Truba wrote: ↑07 Mar 2025, 10:18 dobro si napisao
isto mislimo
a dioničari srednji prst
Ja vidim par likova ovdje i 2045 kako govore da je elektroprivreda podcijenjena, da ce naredna godina biti najbolja, itd. Ne provaljujte se vise zbog sebe i ne pisite neutemeljene postove.
postovi bi trebali biti kratki i realni u skladu sa situacijom na terenu
državna firma koja je uhljebistan prodaje struju ispod proizvodne cijene i vuče dioničare u sunovrat
bježite od ove dionice
inače čitava je burza smijuirja...sutra da počne nukealrni rat kod nas na sase bi cijena ista bila nikakve ne bi tektonske poremećaje izazvalo
toalno odvojena od stvarnosti
državna firma koja je uhljebistan prodaje struju ispod proizvodne cijene i vuče dioničare u sunovrat
bježite od ove dionice
inače čitava je burza smijuirja...sutra da počne nukealrni rat kod nas na sase bi cijena ista bila nikakve ne bi tektonske poremećaje izazvalo
toalno odvojena od stvarnosti