Tu je opet puno pretpostavki za koje nemamo egzaktnu potvrdu. Potražnja osciluje značajno tokom dana od 1000 do možda 1800 ili 1900 MW relativno kratko. Evo recimo da EP BiH i treba tih 850 MW u nekom trenutku. Međutim evo gledam sad proizvodnja u TE nije ispod 800 MW nego je trenutno prema electricitimaps1100 MW. Nema osnove za zaključak da EP proizvodi ispod 400 u TE. Ko zna koliko je od tih 1100 MW čije? Ako pretpostavimo da je ispod 400 od EPBiH onda ispada da Ugljevik i Gacko rade punom parom što nema logike znamo da su čak stajali a EPBiH nije, plus imaju loš kvalitet uglja. Zašto bi pretpostavljali da EPBiH proizvodi najmanje ako je to u suprotnosti sa svim što znamo?
I onda još kalemiti na te pretpostavke dodatne pretpostavke da će čitav kvartal biti sušan iako je tek pola februara itd itd. Ja recimo imam osjećaj bazirano na ovoj promjeni cijena s početkom o g plus postepenom rastu proizvodnje uglja da će na polugodištu biti dobit od minimalno 50 miliona.
Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
Rast proizvodnje uglja je manji od rasta potrošnje struje a hidrologija truba. Da bi pokrili potrošnju koja je dostigla 570 GWh u decembru i vjerovatno ide isto tako i u januaru i februaru morali bi proizvoditi minimalno 450 GWh u TE, odnosno spaliti 450.000 tona uglja, a rudari kopaju 150.000 tona manje.
Dabogda ti bio u pravu!
Al plašim se da sam ja mnogo bliže.
Dabogda ti bio u pravu!
-
Zadnje što ja imam je ovo:brzi wrote: ↑18 Feb 2025, 07:53 Rast proizvodnje uglja je manji od rasta potrošnje struje a hidrologija truba. Da bi pokrili potrošnju koja je dostigla 570 GWh u decembru i vjerovatno ide isto tako i u januaru i februaru morali bi proizvoditi minimalno 450 GWh u TE, odnosno spaliti 450.000 tona uglja, a rudari kopaju 150.000 tona manje.
Dabogda ti bio u pravu!
https://www.vijesti.ba/clanak/679004/u- ... e_vignette
Dakle iskop mrkog uglja u dec 24 je 378 hiljada tona dok je u istom mjesecu prošle bio 285 hiljada tona. To je povećanje za 94 hiljade tona ili 33%. Lignita je iskopano skoro isto kao prošle godine. Zbirno mrki+lignit je 496 hiljada tona.
Ovo ne mora značiti da je došlo do velikog preokreta na bolje ali ako se ponovi u januaru i nastavi (a znaćemo za koji dan) može biti indikativno kao početak trenda rasta.
Ali čak i da jeste ostaje drugi problem a to je da je zbog niske cijene struje populacija migrirala sa gasa (i svega ostalog) na grijanje na struju. Što je neprihvatljivo i liječi se samo povećanjem cijena struje. Ili blok tarifom.
Pogledaj cijelu godinu a i taj decembar, tih 378 hiljada mrkog je sa Banovićima i Kamengradom koji dio svog uglja izvoze za Srbiju a dio prodaju Alumini Zvornik.montypython wrote: ↑18 Feb 2025, 11:02Zadnje što ja imam je ovo:brzi wrote: ↑18 Feb 2025, 07:53 Rast proizvodnje uglja je manji od rasta potrošnje struje a hidrologija truba. Da bi pokrili potrošnju koja je dostigla 570 GWh u decembru i vjerovatno ide isto tako i u januaru i februaru morali bi proizvoditi minimalno 450 GWh u TE, odnosno spaliti 450.000 tona uglja, a rudari kopaju 150.000 tona manje.
Dabogda ti bio u pravu!
https://www.vijesti.ba/clanak/679004/u- ... e_vignette
Dakle iskop mrkog uglja u dec 24 je 378 hiljada tona dok je u istom mjesecu prošle bio 285 hiljada tona. To je povećanje za 94 hiljade tona ili 33%. Lignita je iskopano skoro isto kao prošle godine. Zbirno mrki+lignit je 496 hiljada tona.
Ovo ne mora značiti da je došlo do velikog preokreta na bolje ali ako se ponovi u januaru i nastavi (a znaćemo za koji dan) može biti indikativno kao početak trenda rasta.
Ali čak i da jeste ostaje drugi problem a to je da je zbog niske cijene struje populacija migrirala sa gasa (i svega ostalog) na grijanje na struju. Što je neprihvatljivo i liječi se samo povećanjem cijena struje. Ili blok tarifom.
Proizvodnja nrkog uglja u prošloj godini je bila 3,8 miliona, u 2023. je bila 4,1 milion, u 2022. je bila 4,4 miliona u 2021. je bila 4,0 miliona, u 2020. oko 4,3 miliona i 2019. oko 4,3 miliona a 2018. i 2017 oko 4,6 miliona. I to je potrebna proizvodnja. Treba je podići minimalno za 500.000 tona.
Monty bit će da sam ja bliže istini.
HE i VE 125,5 i TE 353 GWh, ukupno 478 GWh a distribucija 548 GWh.
Uvoz 70 GWh.
Potrošnja veća nego u januaru 2024 oko 30 GWh.
Ako je planirana proizvodnja u TE u ovoj godini 4.758 GWh onda su ostvarili 7,7 % plana što je manje od 1/12 koja bi bila 396 GWh a trebalo bi biti i više jer januar ima 31 dan.
Znači krenuli su odmah sa zaostatkom u odnosu na plan, uvozom i gubitkom od minimalno 10 miliona KM.
HE i VE 125,5 i TE 353 GWh, ukupno 478 GWh a distribucija 548 GWh.
Uvoz 70 GWh.
Potrošnja veća nego u januaru 2024 oko 30 GWh.
Ako je planirana proizvodnja u TE u ovoj godini 4.758 GWh onda su ostvarili 7,7 % plana što je manje od 1/12 koja bi bila 396 GWh a trebalo bi biti i više jer januar ima 31 dan.
Znači krenuli su odmah sa zaostatkom u odnosu na plan, uvozom i gubitkom od minimalno 10 miliona KM.
-
Davno sam rekao da njihovi planovi ne vrijede papira na kojem su napisani. Što se tiče pada proizvodnje, mislim da sam bio prvi koji je kompletnoj upravi na onom sastanku sa dioničarima prije nešto više od godinu prezentirao dijagram pada proizvodnje iz godine u godinu koji sam prethodno napravio skupljajući podatke iz prethodnih godina. Možda objavim dopunjeni ovih dana. Jer na tom je zadnja godina bila mislim 2022, ima i ovdje negdje zajedno sa drugim dijagramima koje sam im tad prezentirao. Međutim to NIJE ova sad priča jer govorim o višegodišnjem trendu pada koji uopšte nije diskutabilan a jedan mjesec ne može biti dokaz ni trenda ni promjene trenda. Previše je vanrednih događaja od remonta kotlova do suše i sl. Prije svega, praktično od događaja u Jablanici početkom oktobra nije pala ozbiljnija kiša (a mogli bi čak reći od juna), možda zbirno 50 mm. 4 mjeseca. Dakle imamo anomaliju koja se dešava možda jednom u 100 godina koja je drastično uticala na rad sve 3 HE. Sve 3 su na a60 do 75% od prošle godine, da je hidrologija samo normalna bilo bi to više za minimum 70 GWh što je približno upravo onaj minus koji se uvezao. TE Kakanj je u stvari prebacio 126% i gledao sam na brzinu, tih 167 GWh je u stvari najbolji rezultat u zadnjih 12 mjeseci.
Jeste, TE Tuzla je podbacila sa 86%, ne znam razlog, da li stvarno fali uglja (u kom slučaju je za smjenu I uprava rudnika I EP i pogotovo, Lakić) ili je počela neka planirana revitalizacija (znam da je nešto bilo najavljeno mada mi je nelogično da počne u januaru). Obratiti pažnju da je npr Ugljevik na 37% kad gledamo onaj grafikon na nosbih i gdje je uvoz. Čudno mi je da ja sad kao nešto branim upravu koji sam im bio najžešći kritičar. Ali ne volim kritiku bez dovoljno podataka, trebaće mi bar još par mjeseci podataka o proizvodnji TE i rudnika. Jedan nije dosta da uočim eventualnu promjenu trenda. Evo npr već večeras imamo proizvodnju od preko 2500 MW koja je veća od potrošnje po 500 MW, satima, dakle izvoz. Po 300 eura. Što se tiče finansijskog efekta ni tu se ne bih zalijetao. Ne znamo po kojoj cijeni je uvezeno tih 70 GWh. Koliko sam vidio uvoz je uvijek bio sredinom dana kada su u principu najniže cijene, možda 100 do 120 a nisu to ni ovdje prodavali po nula. Sjetimo se da su naše cijene povećane i za domaćinstvo i za privredu od nove godine ja sam taj efekat procijenio na preko 200 miliona plusa dakle bar 15 m plus mjesecno. Što meni znači da nemamo elemenata da zaključimo ne koliki će minus biti nego hoće li uopšte biti minus. I u januaru. A za dalje, jasno je da će domaća potražnja opasti već u martu, dakle sumnjam da će biti ozbiljnijeg uvoza, značajnija kiša je prognozirana već od srijede (a već danas je bio povećan protok u Mostaru dakle HE već rade). Sve će se svesti na to da li će biti povećanja proizvodnje u rudnicima ili ne.
Jeste, TE Tuzla je podbacila sa 86%, ne znam razlog, da li stvarno fali uglja (u kom slučaju je za smjenu I uprava rudnika I EP i pogotovo, Lakić) ili je počela neka planirana revitalizacija (znam da je nešto bilo najavljeno mada mi je nelogično da počne u januaru). Obratiti pažnju da je npr Ugljevik na 37% kad gledamo onaj grafikon na nosbih i gdje je uvoz. Čudno mi je da ja sad kao nešto branim upravu koji sam im bio najžešći kritičar. Ali ne volim kritiku bez dovoljno podataka, trebaće mi bar još par mjeseci podataka o proizvodnji TE i rudnika. Jedan nije dosta da uočim eventualnu promjenu trenda. Evo npr već večeras imamo proizvodnju od preko 2500 MW koja je veća od potrošnje po 500 MW, satima, dakle izvoz. Po 300 eura. Što se tiče finansijskog efekta ni tu se ne bih zalijetao. Ne znamo po kojoj cijeni je uvezeno tih 70 GWh. Koliko sam vidio uvoz je uvijek bio sredinom dana kada su u principu najniže cijene, možda 100 do 120 a nisu to ni ovdje prodavali po nula. Sjetimo se da su naše cijene povećane i za domaćinstvo i za privredu od nove godine ja sam taj efekat procijenio na preko 200 miliona plusa dakle bar 15 m plus mjesecno. Što meni znači da nemamo elemenata da zaključimo ne koliki će minus biti nego hoće li uopšte biti minus. I u januaru. A za dalje, jasno je da će domaća potražnja opasti već u martu, dakle sumnjam da će biti ozbiljnijeg uvoza, značajnija kiša je prognozirana već od srijede (a već danas je bio povećan protok u Mostaru dakle HE već rade). Sve će se svesti na to da li će biti povećanja proizvodnje u rudnicima ili ne.