Dionice na berzama van BiH
Re: Dionice na berzama van BiH
2027 moguce novo veliko printanje para sto ce opet podici cijene mnogih stvari ali najmanje nekretnina jer ce dio radne snagu zamjeniti ai , roboti i digitalizacija i vjerovatno veliki porezi za punjenje budzeta
Pozdrav
je li neko kupovao dionice "svjetskih" firmi kao što su adisas, aple, microsoft i slično?
na kojoj berzi iz okuženja i kako.?
Hvala
je li neko kupovao dionice "svjetskih" firmi kao što su adisas, aple, microsoft i slično?
na kojoj berzi iz okuženja i kako.?
Hvala
Begov Han
-
Ja sam kupio jednom dionicu BMWa prije 3-4 godine
za vrijeme korone, bio je neki crash I dionica je pala na najniži nivo ikad, mislim 37 eura, zbog velike panike, moj omiljeni razlog kupnje, kad niko neće i svi izlaze ja ulazim. Trajalo je to mislim 1 dan i odmah je počela rasti pa sam prodao par mjeseci kasnije po mislim 60 ak. Međutim to te vjerovatno ne zanima jer nisam sam kupio nego preko poznanika pa to ne daje odgovor na, pitanje kako kupiti odavde. Ne znam da li postoji način ali lično nisam zainteresovan jer vani su firme vrlo rijetko potcjenjene na način kao što naše znaju biti. Osim u slučajevima kakav opisah. I plus mi ne možemo nikad znati ono što o dionicama vani zna hiljade likova i analitičara tamo koji bulje čitav dan u 6 monitora i prevrću svaki zarez izvještaja. Plus tamošnji insideri.
za vrijeme korone, bio je neki crash I dionica je pala na najniži nivo ikad, mislim 37 eura, zbog velike panike, moj omiljeni razlog kupnje, kad niko neće i svi izlaze ja ulazim. Trajalo je to mislim 1 dan i odmah je počela rasti pa sam prodao par mjeseci kasnije po mislim 60 ak. Međutim to te vjerovatno ne zanima jer nisam sam kupio nego preko poznanika pa to ne daje odgovor na, pitanje kako kupiti odavde. Ne znam da li postoji način ali lično nisam zainteresovan jer vani su firme vrlo rijetko potcjenjene na način kao što naše znaju biti. Osim u slučajevima kakav opisah. I plus mi ne možemo nikad znati ono što o dionicama vani zna hiljade likova i analitičara tamo koji bulje čitav dan u 6 monitora i prevrću svaki zarez izvještaja. Plus tamošnji insideri.
OK, hvala druže. Mene više zanima da otvorim račun u susjednoj zemlji i kupim nelih dionicamontypython wrote: ↑30 Jan 2025, 17:37 Ja sam kupio jednom dionicu BMWa prije 3-4 godine
Begov Han
Najbolja btokerska kuća na svijetu IBKR američka.
Provizija
Provizija
Provizija 1$(jedan dolar) kad npr kupim amerčkih dionica za 10000$i više a kod prodaje iste sume 1,5$.Za športanje najbolja TSLA , u toku dana dionica varira po 20- ak $.
O svakoj dionici koju otvoriš imaju puno svježih analiza,itd.
O svakoj dionici koju otvoriš imaju puno svježih analiza,itd.
-
Kakva je situacija sa provizijama u Monet broker prilikom kupovine i povlačenja?
Može li se bez posrednika/brokera samostalno trgovati iz FBiH?
Da li su prihvatljivija opcija Triglav fondovi u vrijeme kad imaju akcije za uplate bez ulazne naknade i obračunavaju 2,5 upravljačku na nivou godine?
Da li su prihvatljivija opcija Triglav fondovi u vrijeme kad imaju akcije za uplate bez ulazne naknade i obračunavaju 2,5 upravljačku na nivou godine?
Minimalne provizije Eurobroker i Monet Broker za trgovinu preko IBKR su 10 USD po transakciji na američkim berzama, a 18-24 EUR po transakciji na evropskom berzama.W.T. Riker wrote: ↑01 Feb 2025, 19:29 Kakva je situacija sa provizijama u Monet broker prilikom kupovine i povlačenja?
Triglav Fondovi imaju solidan dionički fond (50-tak dionica sa razvijenih tržišta) i trude se da prate MSCI World indeks, koji je historijski ostvarivao godišnji rast od cca. 10%. Ako od toga odbiješ upravljačku naknadu od 2,5% + ostali troškovi (banka depozitar, brokeri) možeš dugoročno očekivati godišnji prinos od 7% uz rizik svojstven MSCI World indeksu.
Sa druge strane, njihov obveznički fond trenutno ima ponderisani prinos do dospijeća cca. 2,5-3% i kada od toga odbiješ upravljačku naknadu od 1,25% + ostali troškovi dobiješ očekivani godišnji prinos reda 1-2%. To je manje od prinosa na oročenu štednju pa se ne isplati. Ponderisano vrijeme do dospijeća je cca. 5 godina, tako da fond ima potencijal za umjereni rast vrijednosti imovine ako dođe do značajnih smanjenja kamatnih stopa.
. za dvije godine bi opet mogli vidjeti stvarne realne cijene poput tesline dionice na 150 dolara,barel nafte na 20 ,mozda stanove ispod 100k i sl..
*TRUMP: WE WILL DRIVE PRICE OF OIL DOWN, EVERYTHING WILL FOLLOW
https://pbs.twimg.com/media/GjG6yi9W4AA ... ame=medium
*TRUMP: WE WILL DRIVE PRICE OF OIL DOWN, EVERYTHING WILL FOLLOW
https://pbs.twimg.com/media/GjG6yi9W4AA ... ame=medium
-
Za Teslu je praktično garantovano da će biti kolaps. I narasla je samo na FOMO I gazdinoj priči i popularnosti, nema za sadašnju cijenu nikakve fundamentalne osnove. Konkurencija sve bolja i jeftinija, prodaja EV u svijetu generalno pada. Dobit nikakva a i dosad su se stalno pozivali na neki budući rast koji ne dolazi, naprotiv. P/E im je nevjerovatnih 180, dobro će proći i ako se zaustave iznad 100.
A to sa naftom na 20 nema šanse, proizvodna cijena američke shale nafte je cca 50 ak dolara zbog vrlo komplikovanog načina proizvodnje dok je proizvodna cijena arapske nafte cca 10 po barelu. Što znači da ako bi cijena pala ispod tih 50 proizvodnja nafte u SAD je neisplativa I prestaje. Drastičniji pad moguć je jedino ako dođe do teške recesije ili depresije, zbog pada potražnje (i doći će) ali tada bi trajalo kratko jer obično tada počne štampanje para. Da ne kažem da i će i proizvodnja shale padati jer je to bukvalno cijeđenje zadnjih kapi iz kamena. Tako da me ne iznenadila sljedećih godina nafta na preko 200 dolara za barel. I Mad Max scenario. Zato je kreirana priča sa klimatskim promjenama. Nisu kl promjene nego će faliti energije pa se sitna raja trenira za buduću štednju. Nisu nafta i ugalj "štetni" nego će biti skupi pa je šteta da ih sada troši fukara i budala ako će biti samo za elitu
A to sa naftom na 20 nema šanse, proizvodna cijena američke shale nafte je cca 50 ak dolara zbog vrlo komplikovanog načina proizvodnje dok je proizvodna cijena arapske nafte cca 10 po barelu. Što znači da ako bi cijena pala ispod tih 50 proizvodnja nafte u SAD je neisplativa I prestaje. Drastičniji pad moguć je jedino ako dođe do teške recesije ili depresije, zbog pada potražnje (i doći će) ali tada bi trajalo kratko jer obično tada počne štampanje para. Da ne kažem da i će i proizvodnja shale padati jer je to bukvalno cijeđenje zadnjih kapi iz kamena. Tako da me ne iznenadila sljedećih godina nafta na preko 200 dolara za barel. I Mad Max scenario. Zato je kreirana priča sa klimatskim promjenama. Nisu kl promjene nego će faliti energije pa se sitna raja trenira za buduću štednju. Nisu nafta i ugalj "štetni" nego će biti skupi pa je šteta da ih sada troši fukara i budala ako će biti samo za elitu