Obveznice FBIHKXX
-
Re: Obveznice FBIHKXX
Imali su tih 150 mio za uzeti u BH Telekomu, ali onda treba i ostalim dioničarima dati njihovo. Ovako će i BHT kupovati obveznice pa prihodovati kamatu...
-
https://faktor.ba/ekonomija/ekonomija/v ... nje/204149
Ovi su izgleda potpuno izgubili kompas. Čuj 250 miliona. Ili još gore 900 miliona za godinu. Najbolje da niko ništa ne radi, zaduživaće se koliko im treba i prebaciti dug na neku sljedeću Vladu. Poslije mene potop. Tako bi i moja baba znala voditi Vladu i državu i graditi puteve. Ovaj stepen neodgovornosti graniči sa kriminalom i veleizdajom. I niko da reaguje, provuče se ovakva vijest nekog dana između Severine, dočeka Nove Godine i recepta za kiflice i sutra niko i ne zna da smo zaduženi za novih 900 miliona.
E sad je samo pitanje je li ovo slučajno ili je cilj za par godina reći, nema para, ako hoćete plate i penzije valjalo bi prodati Telecom, Elektroprivredu, mostove tunele i sl.
Ovi su izgleda potpuno izgubili kompas. Čuj 250 miliona. Ili još gore 900 miliona za godinu. Najbolje da niko ništa ne radi, zaduživaće se koliko im treba i prebaciti dug na neku sljedeću Vladu. Poslije mene potop. Tako bi i moja baba znala voditi Vladu i državu i graditi puteve. Ovaj stepen neodgovornosti graniči sa kriminalom i veleizdajom. I niko da reaguje, provuče se ovakva vijest nekog dana između Severine, dočeka Nove Godine i recepta za kiflice i sutra niko i ne zna da smo zaduženi za novih 900 miliona.
E sad je samo pitanje je li ovo slučajno ili je cilj za par godina reći, nema para, ako hoćete plate i penzije valjalo bi prodati Telecom, Elektroprivredu, mostove tunele i sl.
-
Pa Trojka je ovo prezaduživanje već nepravila u Kantonu Sarajevo. Niko ne zna koliko je sada zaduženje kantona nakon 6 godina njihove vladavine. Samo su prugu uradili i kupili tramvaje i trolejbuse, da je vidljivo na šta su potrošili pare, ali je nažalost i to preplaćeno, pa je samo zbog toga napravljeno zaduženje od najmanje 500-600 mio KM. Ali, ni to se ne zna tačno koliko, kriju i taj podatak.montypython wrote: ↑05 Dec 2024, 14:24 https://faktor.ba/ekonomija/ekonomija/v ... nje/204149
Razumijem da se zadužuju ako tim obveznicama čiste ranije dugove.
Ali ovi rokovi su jako problematični.
Znači da je možda danas BH Telekom zamrzao svojih 50 ili 100 miliona do 2029.
To je jako dug period.
Ali ovi rokovi su jako problematični.
Znači da je možda danas BH Telekom zamrzao svojih 50 ili 100 miliona do 2029.
To je jako dug period.
-
Zavisi koji iznos je BHT uvalio u ovo ako je kupovao, a sve su naznake da jeste. Međutim, ako je umjesto u banku gdje dobija kamatu od 1,5% uložio u obveznice gdje će dobiti oko 5%, onda ovo može imati pozitivan efekat na rezultat...
https://www.biznisinfo.ba/budi-se-trzis ... -na-scenu/
Prinos od 3,76% i nije nesto.
Banke trenutno prave na kapital prinos od 20%.
Prinos od 3,76% i nije nesto.
Banke trenutno prave na kapital prinos od 20%.
-
15 miliona KMSitna buranija wrote: ↑05 Dec 2024, 14:42Zavisi koji iznos je BHT uvalio u ovo ako je kupovao, a sve su naznake da jeste. Međutim, ako je umjesto u banku gdje dobija kamatu od 1,5% uložio u obveznice gdje će dobiti oko 5%, onda ovo može imati pozitivan efekat na rezultat...