Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

novi

Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

Post by novi »

kasno sam usao u bsrs ali sam dobro zaradio i sada imam kapiatl a vi sisajte epsr u nedogled
brzi

Post by brzi »

Nismo svi pametni ko ti, daj nam koji savjet, kako i mi da dođemo do kapitala.
Truba

Post by Truba »

I ja sam kasno usao
Ali sam zato prvi izgubio
mikriza

Post by mikriza »

Evo da doprinesem o bankama:

Imao poslovni račun u ASA, preko 5g., mjesečno uz e -banking paket 20KM i naše redovne uplate obaveza (jedna plata 10KM) + ostalo su naplaćivali oko 35KM, preko 400KM godišnje, nismo se viđali uživo. Zatrebao mi devizni račun i neće da otvore jer ne piše u Rješenju da se bavimo ino poslovanjem. Radnici banke su mi rekli da dosta klijenata ih napušta zbog toga, ali to je kod njih pravilo. Kod drugih banaka nije tako, kolega je u martu 2024. reg. pravno lice i pogriješili mu napisati u Rješenju da će ino poslovati, ali nije bila prepreka da Unicredit otvori i devizni račun. Prebacio sam račun u NLB isto tako devizni nije problem. Mjesečno vođenje i naše redovne uplate obaveza opet slično oko 35KM, što je najminimalnije za najosnovnije pravno lice. Međutim nije mi došlo prvih 5 izvoda na mail, jer oni to nisu poslali, tj. unijeli mail adresu u sistem, iako sam je napisao prilikom popunjavanja papira na otvaranju računa. Otišao jučer oni mi isprintali u banci i danas na dnu svakog izvoda vidim piše da se printanje u banci po izvodu naplaćuje 5KM. Banke sa milijardom prihoda su najjači kartel u državi kojima ne može niko ništa i pogriješio sam što nisam kupio u februaru ASU po 100KM umjesto JPESR po 10KM, iako trenutno sam na +25-30%. Odluka je bila isključivo zbog krute imovine drugih 8000+ TS, distributivne mreže, TE, HE...
panzer

Post by panzer »

Ja sam već spominjao da je cijeli ekonomski sistem bankocentričan i banka će nešto naplatiti na bilo kojem nivou poslovanja.

Pa ako će oni zaraditi na meni , ja imam priliku da zaradim na njima i onda je bolje biti suvlasnik banke.
Truba

Post by Truba »

ima i druga verzija
kupiš dionice
banka propadne
štediše dobiju pare zbog osiguranja depozita
a nama truba
Muzafer

Post by Muzafer »

Truba je samo ako je cijeli portfolio 100% u toj jednoj dionici...

Kad smo kod gresaka. Usao u EP 2012. g. po 18 i nikad izasao... Koliki je to gubitak... Ali, izlozenost nije bila velika - samo 10 posto mog tadasnjeg portfolija. Sada je taj isti iznos spao na 3 posto portfolija. I nemam namjeru raditi "double down to ease the loss." Ali, neko ko hoce sada da uleti u EP na ovom nivou... Bilo bi primamljivo. Meni nije. Mozda kad bi ponovo pala na 11, ali nece...
Skendi122

Post by Skendi122 »

Ma niko ne garantuje da nece opet elektroprivreda ponovo pasti na 11km. Jednostavno treba nesto da se desi pozitivno u poslovanju pa da to objave mediji. Prednost po meni je to sto su primamljive dionice postale skupe i sada se elektroprivreda mnogima namece kao jedno od najboljih rjesenja, jos kad bi to pratila neka pozitivna prica, ne bi se dugo cekalo za neki dobar rast po meni.
Dejan118

Post by Dejan118 »

https://www.klix.ba/biznis/konferencija ... /241121122

Asa banka pokrece pricu oko berze. Mora da su nakupovali jeftinih dionica pa sad hoceda pumpaju cijene i ppdsstak i trziste
Sabur2

Post by Sabur2 »

Ja namjerno nisam htio kupiti ASA za sve pare.
Uvijek gledam da sam diverzifikovan bar na dva, idealno bar 3 emitenta.
Banka, uz energiju, je obavezan dio portfolia.
I tu se mogu dodati jos neki biseri sa trzista.

E sad, opet kazem, bilo bi bolje da sam isao all in, ali moglo je krenuti i sporo, kilavo, a na drugoj strani ostrije i brze...
Post Reply