Samo budala i kolonije izvoze energente za papire koji neki stvaraju na enter. Dajuvse samo za prijeko potrebnu robu, cak ni za zlato.povećala proizvodnju i iz solara i vjetra, prosto nevjerovatno koliko, ostatak svijeta nema drugog izbora vec da to prati, jer ce svi uvesti velike takse na izvoz struje iz izvora koji oslobadaju CO2.
Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
I dalje sam uvjern da je ulaganje u elektroprivrede dugorocno najisplativije i kao stednja i kao investicija.
Posebno u termoelektrane bez obzira na co2 takse opet je to jako isplativo. Jer TE mogu izvoziti elektricnu energiju u satima kad je cijena 400 e po MWh pa i pored carine je jako isplativo.
Zasto se kamionima sto je skup vid transporta izvozi ugalj u EPS. Hiljade kamiona je iz svih rudnika citavu godinu i jis uvijek vozilo ugalj za srbiju ?
Iz FBiH iz RS pa cak iz Rudnika Gacko .
Te Gacko je imalo prekid proizvodnje zbog loseg uglja jer dobar ugalj izvoze. Zamislite kolika je tu zarada ?
Kad se isplati ugasiti TE i pridati ugalj ?
Posebno u termoelektrane bez obzira na co2 takse opet je to jako isplativo. Jer TE mogu izvoziti elektricnu energiju u satima kad je cijena 400 e po MWh pa i pored carine je jako isplativo.
Zasto se kamionima sto je skup vid transporta izvozi ugalj u EPS. Hiljade kamiona je iz svih rudnika citavu godinu i jis uvijek vozilo ugalj za srbiju ?
Iz FBiH iz RS pa cak iz Rudnika Gacko .
Te Gacko je imalo prekid proizvodnje zbog loseg uglja jer dobar ugalj izvoze. Zamislite kolika je tu zarada ?
Kad se isplati ugasiti TE i pridati ugalj ?
Zanimljiva ova prodaja od 5 dionica.
neko imo stoju daj ne zna sta ce pa da ulozi
ja sam mislio da sam ja rom sa 950 km
ja sam mislio da sam ja rom sa 950 km
Sutra dnevna cijena 200 eura a večernja 500 eura za MWh. Slabo nešto guraju solari i VE.
Da je onaj izvoz iz 2020 od 2 TWh, sad bi dionica vrijedila 200 maraka.
Da je onaj izvoz iz 2020 od 2 TWh, sad bi dionica vrijedila 200 maraka.
Ja juče gledam, u Tuzli rade dva bloka i nešto razmišljam ranije su redovno imali 2 TWh viška a izvozna cijena bila bagatelna a da su uspjeli održati bar 800-1000 GWh viška, sad bi bili regionalna sila.
-
Skoro čitav dan za sutra cijena je iznad 300 e/MWh a nekoliko sati preko 500. A i danas je solidna. Sa samo par stotina MW izvoza u toku recimo 5-6 sati može se zaraditi skoro milion KM dnevno. Čiste dobiti. Šteta što je akumulacija u Jablanici trenutno prazna. Mada mislim da toliko mogu i same termoelektrane. Na nosbihu trenutno ostvarena proizvodnja veća od potrošnje tj višak od oko 700 MW. Neko izvozi. A sumnjam da je EPHZHB. A ne mogu biti ni samo Stanari.
montypython wrote: ↑11 Nov 2024, 19:24 Skoro čitav dan za sutra cijena je iznad 300 e/MWh a nekoliko sati preko 500. A i danas je solidna. Sa samo par stotina MW izvoza u toku recimo 5-6 sati može se zaraditi skoro milion KM dnevno. Čiste dobiti. Šteta što je akumulacija u Jablanici trenutno prazna. Mada mislim da toliko mogu i same termoelektrane. Na nosbihu trenutno ostvarena proizvodnja veća od potrošnje tj višak od oko 700 MW. Neko izvozi. A sumnjam da je EPHZHB. A ne mogu biti ni samo Stanari.
Izvozi RTEU u Sloveniju. Moraju.
-
Pretpostavljam, ali da li imaju baš toliko viška. Ili drugim riječima, da li ima i EPBiH u tih 700 MWh?
Ima sigurno, trenutno 2400 MW u proizvodnji, ovdje termoleketrane rade u punom pogonu.