Elektroprivreda BIH

beka26

Re: Elektroprivreda BIH

Post by beka26 »

povećala proizvodnju i iz solara i vjetra, prosto nevjerovatno koliko, ostatak svijeta nema drugog izbora vec da to prati, jer ce svi uvesti velike takse na izvoz struje iz izvora koji oslobadaju CO2.
Samo budala i kolonije izvoze energente za papire koji neki stvaraju na enter. Dajuvse samo za prijeko potrebnu robu, cak ni za zlato.
Hugo

Post by Hugo »

I dalje sam uvjern da je ulaganje u elektroprivrede dugorocno najisplativije i kao stednja i kao investicija.
Posebno u termoelektrane bez obzira na co2 takse opet je to jako isplativo. Jer TE mogu izvoziti elektricnu energiju u satima kad je cijena 400 e po MWh pa i pored carine je jako isplativo.

Zasto se kamionima sto je skup vid transporta izvozi ugalj u EPS. Hiljade kamiona je iz svih rudnika citavu godinu i jis uvijek vozilo ugalj za srbiju ?
Iz FBiH iz RS pa cak iz Rudnika Gacko .
Te Gacko je imalo prekid proizvodnje zbog loseg uglja jer dobar ugalj izvoze. Zamislite kolika je tu zarada ?
Kad se isplati ugasiti TE i pridati ugalj ?
panzer

Post by panzer »

Zanimljiva ova prodaja od 5 dionica.
Truba

Post by Truba »

neko imo stoju daj ne zna sta ce pa da ulozi
ja sam mislio da sam ja rom sa 950 km
brzi

Post by brzi »

Sutra dnevna cijena 200 eura a večernja 500 eura za MWh. Slabo nešto guraju solari i VE.
Da je onaj izvoz iz 2020 od 2 TWh, sad bi dionica vrijedila 200 maraka.
panzer

Post by panzer »

Ja juče gledam, u Tuzli rade dva bloka i nešto razmišljam ranije su redovno imali 2 TWh viška a izvozna cijena bila bagatelna a da su uspjeli održati bar 800-1000 GWh viška, sad bi bili regionalna sila.
montypython

Post by montypython »

Skoro čitav dan za sutra cijena je iznad 300 e/MWh a nekoliko sati preko 500. A i danas je solidna. Sa samo par stotina MW izvoza u toku recimo 5-6 sati može se zaraditi skoro milion KM dnevno. Čiste dobiti. Šteta što je akumulacija u Jablanici trenutno prazna. Mada mislim da toliko mogu i same termoelektrane. Na nosbihu trenutno ostvarena proizvodnja veća od potrošnje tj višak od oko 700 MW. Neko izvozi. A sumnjam da je EPHZHB. A ne mogu biti ni samo Stanari.
Hugo

Post by Hugo »

montypython wrote: 11 Nov 2024, 19:24 Skoro čitav dan za sutra cijena je iznad 300 e/MWh a nekoliko sati preko 500. A i danas je solidna. Sa samo par stotina MW izvoza u toku recimo 5-6 sati može se zaraditi skoro milion KM dnevno. Čiste dobiti. Šteta što je akumulacija u Jablanici trenutno prazna. Mada mislim da toliko mogu i same termoelektrane. Na nosbihu trenutno ostvarena proizvodnja veća od potrošnje tj višak od oko 700 MW. Neko izvozi. A sumnjam da je EPHZHB. A ne mogu biti ni samo Stanari.

Izvozi RTEU u Sloveniju. Moraju. :D
montypython

Post by montypython »

Pretpostavljam, ali da li imaju baš toliko viška. Ili drugim riječima, da li ima i EPBiH u tih 700 MWh?
panzer

Post by panzer »

Ima sigurno, trenutno 2400 MW u proizvodnji, ovdje termoleketrane rade u punom pogonu.
Post Reply