Elektroprivreda BIH

montypython

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

20 % poskupljenje I još dodatno spuštanje pragova blok tarife. A u nas u Federaciji mizernih 10 % nakon 9 godina I nakon što su sve ostale cijene skočile za min 50 %. Uz masovnu kuknjavu, ciku i vrisku gomile "stručnjaka" tipa Bečarevića I sličnih koji brane "narod" iako je cijena struja i dalje ispod proizvodne.
I u svim okolnim zemljama cijena je rasla više puta i to drastično zadnjih godina čak i nakon što su im EP poslovale sa visokom dobiti. I niko nikog ne pita niti se pravda a jedino ovdje svakom šugavom novinarčiću treba objašnjavati I polagati račune iako i radi taj posao jer (uz par izuzetaka) ne zna ništa drugo.
montypython

Post by montypython »

Truba wrote: 07 Nov 2024, 20:58 I bolje je za njih sto ne znaju
Pa nisam siguran da im je bolje što ne znaju za dionice. Ko je bio u dionicama zadnjih godina čak i pri ovakvoj nelikvidnosti I ovakvoj SASE mogao je zaraditi. Sarajevo osiguranje sa 6 na 13 KM, preko 100 %, Bosnalijek sa 12 na 25 KM 100 %, Vispak sa 10 ak KM na (sa dividendom) 30 ak KM dakle 200 %, Enker sa 8-10 KM na 29 (do sada, a biće vjerovatno mnogo više) , ASA banka sa 90 na 160 u jednoj godini. Čak i Elektroprivreda od marta o g sa 10 na 13 KM, 30 % a nije ni počela rasti. Ima toga još. A šta su dobili oni koji i ne znaju za dionice pa drže novac oročen na banci? 2% godišnje. Je li stvarno misliš da je 2 % bolje od 50 %? Ili da je 6% za 3 godine bolje od 100%?
Truba

Post by Truba »

Svaka cast na postovima
panzer

Post by panzer »

Kaže "kolega iz vodovoda", da je bila bolja hidrologija u prvom polugodištu tj na nivou 2023., sa 30.06. bi imali pozitivan rezultat.Navodno, proizvodnja iz tog dijela je bila oko 25%manja. Sad da li to znači da bi ova poskupljenja u drugom polugodištu mogla biti dovoljna za prelazak u plus vidjećemo.
Dejan118

Post by Dejan118 »

Sve vise privatnih solarnih elektrana prave velike finansijske gubitke elektroprivredama. Postoje troskovi balansiranja.i drugi tehnicki troskovi koji su na teretu elektroprivrede.
Namjerno su napravljeni takvi zakoni u korist privatnog kapitala.
Te elektrane izvize struju koja nije njihova. Prakticno se struja koju male elektrane proizvedu potrosi u distributivnoj mrezi a struja koja se izvozi je na prenosnoj mrezi i to je elektricna energija koju proizvede elektroprivreda ali pravila su takva da elektroprivreda mora da kompezuje tu skupu elektricnu energiju sa jeftinom privatnom elektricnom energijom iz solarnih elektrana ?
montypython

Post by montypython »

Sva takva pravila treba mijenjati, a prvi u redu da se žali trebao bi biti direktor EP pa ministar i naravno Premijer. Parlament. Naravno i dioničari. A i narodu treba staviti do znanja da će plaćati skuplju struju ako se moralo finansirati zelenu agendu i kriminalce preko njihovih računa. Jasno je da tajkuni ne navaljuju džaba na gradnju tog smeća koje je neisplativo kako god se gleda. Treba samo vidjeti cijenu struje na berzi u podne. Izuzev ako se zakonski ne podesi da se natovare nekome na leđa kao paraziti. Ili EP ili poreznim obveznicima u obliku "subvencija". Dužnost Premijera je da štiti interese javnog preduzeća ispred tajkunskih. Zato sam davno pitao koji je tačno mehanizam kojim EP otkupljuje i plaća viškove od privatnih vlasnika solara i ima li ikakve mogućnosti da EP na tome gubi. Jer ako im se plaća po berzanskoj cijeni u trenutku kad tu struju proizvode, svi bi solari bankrotirali već u prvoj godini. Mislim da je tada ovdje rečeno da EP ne može izgubiti jer sama prvo vidi da li ima kupac i po kojoj cijeni pa onda otkupi od vlasnika solara po nižoj. Međutim reklo bi se da nije tako.
panzer

Post by panzer »

Na osnovu čega je ta konstatacija? Ima neko konkretan primjer?
montypython

Post by montypython »

Ja ne znam ništa konkretno. Ali ovaj Dejanov post potvrđuje mi neke moje sumnje. Pitao sam ovdje par puta davno da li ko zna konkretan mehanizam kako se plaća solarima ali čini mi se da mi ovdje to još ne znamo jer niko nije imao konkretan primjer. Međutim ima nekih posrednih dešavanja koji mi vode na neku manipulaciju. Prije svega da "investitori" masovno navaljuju na gradnju toga. Tipa ono "lahak pos'o a parali". Posebno po zap Hercegovini svako drugo brdo je razrovano. Štancaju se dozvole kao na traci pa još to razlome, npr elektrana od 50 MW prikaže se kao 10 malih po 4,99 MW i sl da se zaobiđu propisi (ili 5 po 9,99 nije bitno). Pa onda treba i 10 trafostanica što im je problem pa bi onda nekako da ih sklope u jednu. Solarna farma na rasklapanje. i nikom nije sumnjivo. Radi se najčešće o mutnim likovima koji su i prije bili učesnici u raznim manipulacijama. I kad pogledaš da je to neisplativo onda počneš sumnjati da nemaju ti likovi neki dogovor oko plaćanja s obzirom da im pajdaši po strankama imaju mogućnost provući kroz zakon neko subvencionirano plaćanje. Ne mogu da vjerujem da su se svi zaletjeli u solare grlom u jagode kao nekad u smilje i lavandu nemajući nikakav biznis plan i predstavu o troškovima i cijeni struje. Također čitao sam jednom nešto o tom plaćanju ali stvarno ne znam je li to kod nas i je li taj mehanizam u primjeni i bilo je približno ovako: kao solarima se plaća prosječna mjesečna na berzi ili neki postotak od toga recimo 80%. Međutim mnogo je dana kada je prosječna dnevna recimo 120 E/MWh a u vrijeme kada solari proizvode oko podne uvijek je mnogo niža recimo 30 E/MWh (bude i po nula). Pa bi onda ispalo da solari proizvode struju kad je niko neće, kad je 30 neko im to primi i ne može prodati nego po 30 a solarima mora platiti po prosječnoj mjesečnoj a to je npr 100 E/MWh. Ako je tako, kome na štetu ide onih -70 E/MWh? Ali ovo samo lupam, nisam siguran u mehanizam. Međutim i ako nije ovako mnogo toga je nejasno, je li neko obavezan primiti višak proizvodnje solara, ako da, ko je taj (Elektroprivrede?), po kojoj cijeni se otkupljuje, ako se pojavi negativna razlika ko je nadoknađuje itd i sl. Dakle ja nemam ništa konkretno ali ima naznaka, i kad nije tačno razjašnjeno normalno je da se pojave teorije o sumnjivim rabotama.
brzi

Post by brzi »

Monty ne postoji obaveza Elektroprivrede da od xy proizvođača otkupi.
Odnosno ima neku obavezu da otkupi neki procenat obnovljivih . Već sam spominjao da je čovjek dobio bolju ponudu od Hife nego od Elektroprivrede i da je potpisao ugovor s njima ali da je razočaran cijenom.
Ništa od prica da će investicija da se otplati za 5 do 7 godina nego vjerovatno 15+ godina.
montypython

Post by montypython »

Onda su ovi "investitori" svi propali a da to još i ne znaju. Mislim na ove koji grade velike farme za komercijalnu upotrebu i prodaju, ne za kućnu upotrebu. Ne vidim ko će im to otkupljivati kad je, upravo kad oni imaju višak, hiperprodukcija, jer imaju višak i svi ostali a i prije solara u toba dana nije bilo velike jagme za strujom. Nije čudo da je taj nezadovoljan cijenom. Ne vidim kako će iko vratiti uloženo ikad a ne za 15 godina s obzirom na stanje stvari a pitanje je i kolika je efikasnost i traje li to uopšte 15 godina (čuo sam da efikasnost tih ćelija opada za izvjesan postotak svake godine upotrebe) da ne spominjem oštećenja od grada i najvažnije, troškove sanacije nakon odsluženog roka upotrebe.
U svemo tome najvažniji mi je taj podatak da EP nema obavezu otkupa tj ne mora, ako joj ne odgovara.
Post Reply