Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

Muzafer

Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

Post by Muzafer »

panzer wrote: 07 Aug 2024, 21:52 Diverzifikacija DA ali da bude 50.000 KM u jednom emitentu. Neko će reći i 30.000 KM je ok ali to je do preferencije.
Ako neko ima ukupni manji iznos za uložiti onda se raspršuje potencijalna dobit jer će uvijek jedna investicija štekati.

EPBIH se nepotrebno kritikuje a u zadnje tri godine je dao vrlo dobar povrat.
Ja očekujem da je većina kupila prije onog skoka na 22 KM. Možda i nije . Jer ko je kupovao do 14 KM mogao je prodati i iznad 20 i po 18 a pogotovo po 16 KM. Toga ce biti opet.

Divezifikacija kako rekoh je dobra da neko ima između 100 i 200.000 pa da može imati i pasivne dionice ali i ove likvidne i sa redovnijim dividendama.

Npr. ja sam ranije imao desetine želja ali nisam imao sredstava. Uvijek sam posmatrao goraždanske firme. Pobjeda rudet . Ili Ginex, bilo je ponude dionica po 130 KM koliko hoćeš. Sad je zadnja trgovina bila 410 KM a otići će i na 800.

Doduše, privlačile su me i Hidrogradnja dok je bilo priče o naplati sadamovskog duga preko posrednika, pa energoinvest. I sličnih mamipara.

Tako da diverzifikacija može biti i rizik
Hvala na odgovoru. Slažem se i to je sada upravo moja strategija. Upravo to, diversifikacija radi same diversifikacije, naravno ne baš, jer se potencijalna dobit jako raspršuje.
brzi

Post by brzi »

Zapravo glavni problem diverzifikacije je loš tajming.
Naprimjer u Mann Hummel usao u pravom trenutku, prerano izišao, u Mtel kasno usao u pogresnom trenutku izisao, u Cementaru u dobrom trenutku usao, prerano izisao. Vrlo malo je dionica koje uopste nisam trebao ni kupovati.
Sve je do pravog trenutka.
Kad je Elektroprivreda bila 18 do 22 nisam prodao ni jedne a kasnije sam prodao neku kolicinu na 14.
Ne moze covjek protiv sebe, donosim odluke na osnovu informacija koje imam.
Koliko ljudi znam koji su prije par godina prodali stan za 50.000 a mogli sad za 150.000.
A nije im to bilo pod moranje.
panzer

Post by panzer »

Možda će nas poslušat. Kao i sve ostalo, i berza treba da se prilagodi milenijalcima jer njihovo vrijeme dolazi.
Dosadašnji direktor Sarajevske berze, Tarik Kurbegović, završio je svoj mandat.
Odluka o prestanku mandata donijeta je na zahtjev samog Kurbegovića od strane Nadzornog odbora Sarajevske berze, nakon završenog dvanaestogodišnjeg perioda.

Kurbegović će svoj profesionalni angažman i doprinos nastaviti na poziciji savjetnika u okviru iste institucije.

Za novog direktora Sarajevske berze od strane Nadzornog odbora imenovan je Tahir Taslaman, koji je do sada obavljao dužnost izvršnog direktora, što će osigurati kontinuitet rada Berze u narednom periodu.

Taslaman donosi sa sobom bogato iskustvo u spoju tržišta kapitala, finansija i IT-a, što će omogućiti dalji razvoj Berze u skladu za zakonskim okvirom tržišta kapitala u FBiH kroz unaprijeđenje usluga, povećanje efikasnosti operacija i digitalnih rješenja u saradnji sa regulatorom i ostalim učesnicima na tržištu kapitala.

Njegova ekspertiza i inovativan pristup će biti značajni za Berzu u dinamičnom poslovnom okruženju u narednom periodu.

Sarajevska berza ostaje posvećena svojim članovima, investitorima i emitentima, te će nastaviti da promoviše transparentnost, efikasnost i rast na tržištu kapitala.
beka26

Post by beka26 »

Vidim da skacu cijene nafte sto znaci da ce Iran sutra da napadne. Ameri se digovaraju sa Madurom dok Rusi i Ukrainci se pripremaju da sravne sa zemljom Sudzu kud bas prolazi glavni plinovod za EU. Znači sve pi planu ide.
A i struja ce da poskupi, ako je bude.
SSenseiSS

Post by SSenseiSS »

panzer wrote: 12 Aug 2024, 14:19 Možda će nas poslušat. Kao i sve ostalo, i berza treba da se prilagodi milenijalcima jer njihovo vrijeme dolazi.
Odluka o prestanku mandata donijeta je na zahtjev samog Kurbegovića od strane Nadzornog odbora Sarajevske berze, nakon završenog dvanaestogodišnjeg perioda.

Kurbegović će svoj profesionalni angažman i doprinos nastaviti na poziciji savjetnika u okviru iste institucije.

Za novog direktora Sarajevske berze od strane Nadzornog odbora imenovan je Tahir Taslaman, koji je do sada obavljao dužnost izvršnog direktora, što će osigurati kontinuitet rada Berze u narednom periodu.

Taslaman donosi sa sobom bogato iskustvo u spoju tržišta kapitala, finansija i IT-a, što će omogućiti dalji razvoj Berze u skladu za zakonskim okvirom tržišta kapitala u FBiH kroz unaprijeđenje usluga, povećanje efikasnosti operacija i digitalnih rješenja u saradnji sa regulatorom i ostalim učesnicima na tržištu kapitala.

Njegova ekspertiza i inovativan pristup će biti značajni za Berzu u dinamičnom poslovnom okruženju u narednom periodu.

Sarajevska berza ostaje posvećena svojim članovima, investitorima i emitentima, te će nastaviti da promoviše transparentnost, efikasnost i rast na tržištu kapitala.
Nisam optimističan. Dolazi lik koji je već bio izvršni direktor, a dosadašnji ostaje kao konsultant, iliti ostaje ista ekipa, samo rotiraju pozicije. Da su šta htjeli uraditi po ovom pitanju, uradili bi do sad. Promet od povremenih primarnih emisija obveznica i trezoraca im je dovoljan da prežive i tako guslaju godinama.
slavuj

Post by slavuj »

SSenseiSS wrote: 12 Aug 2024, 20:31
panzer wrote: 12 Aug 2024, 14:19 Možda će nas poslušat. Kao i sve ostalo, i berza treba da se prilagodi milenijalcima jer njihovo vrijeme dolazi.

Nisam optimističan. Dolazi lik koji je već bio izvršni direktor, a dosadašnji ostaje kao konsultant, iliti ostaje ista ekipa, samo rotiraju pozicije. Da su šta htjeli uraditi po ovom pitanju, uradili bi do sad. Promet od povremenih primarnih emisija obveznica i trezoraca im je dovoljan da prežive i tako guslaju godinama.
Ovome ja moram dodati svoj stav o dosadašnjim prvim ljudima SASE,Komisije za vrijednosne papire i tržišta vrijednosnih papira u cjelin
Davno sam napisao,ponukam vlastiti iskustvom,da Tržište vrijednosnih papira neće početi rasti sve dok se tim ljudima ne zabrani da prodaju paradaiz na Markalama ili na bilo kojoj pijaci.Kao da ih neko plaća da sprečavaju razvoj Tržišta vrijednosnih papira.
Zbog toga meni ova njihova pregrupisanja nisu vrijedna pomena.
Njima su se odavno trebali baviti oni koji primaju plaću za to.Pa sjetite samo ko je te ljude uglavnom rasporedio!
investitor_ba

Post by investitor_ba »

brzi wrote: 07 Aug 2024, 23:32 ...
Sve je do pravog trenutka.
Kad je Elektroprivreda bila 18 do 22 nisam prodao ni jedne a kasnije sam prodao neku kolicinu na 14.
Ne moze covjek protiv sebe, donosim odluke na osnovu informacija koje imam.
...
Upravo! Meni je zao sto nisam prodao nekoliko dionica tad, jer nema svrhe ni drzati udio u istoj dionici zauivijek. Ovih dana je Warren Buffet prodao udio u Apple, sa ~160 na ~80 milijardi, tako da treba uzeti lekcije i iz toga.

Jednom sam cuo stav od kolege koji je isao u pravu da treba napraviti neki realistican plan izlaza, tipa ako dionica dodje na 20, prodati 10%, na 30 opet 10%, i tako dalje, da bi se uspio uzeti dio kolaca u toku samog kretanja dionice moje zna biti popriclino nepredvidivo.
Kenanhr

Post by Kenanhr »

SSenseiSS wrote: 03 Jul 2024, 20:18 Godišnji rast dobiti od cca. 12% u zadnjih 10-tak godina i još dobar dio dobiti isplaćuju kroz dividendu. Možda je pretjerivanje ako vrednovanje poredimo sa ostalim dionicama na SASE, ali ako se primijene modeli vrednovanja na osnovu porasta dobiti i dividende onda to ispadne cca. 2500 KM.
Evo ga, dosegnut i ovaj prag :)
panzer

Post by panzer »

Ovo mislite na Bosna reosiguranje?
Kenanhr

Post by Kenanhr »

Da, ide u tom pravcu...
Post Reply