Bosnalijek

vaclavha

Re: Bosnalijek

Post by vaclavha »

Pavaroti i crveni huskaju raju da prodaje po 14 ili 14,5. Nema haden sta najaviti, ima dovoljno dionica da samostalno sazove skupstinu. U dva posta, dvije gluposti. Najavljivanje skupstine (kome????), te smjena direktora, bez smjene nadzornog odbora... Dajte se uozbiljite, cemu drama sada. Ranije kad se nista nije znalo, isti likovi su se pravili da sve znaju, ali da ne mogu reci...

Sve sto ste napisali je neizbjezno,ali ujedno i nepotrebna cinjenica koja ima za cilj da dodatno izmanipulira javnost. Sad svi treba da pomislimo da je ulazak hadena bio sjajna stvar, odlicna po dionicare, te da zanemarimo situaciju gdje ce rusi, dokazano sumnjivih namjera zasjesti na celo firme, jer je vlada bila toliko glupa (svjesno ili nesvjesno) da prepusti kontrolu cijele transakcije hadenu? DA bi vasa "informacija" bila smislena, morate nam reci datum, vrijeme, izvor... bilo sta od navedenog. Ili recite fino da se radi o vasim razmisljanjima, mastanjima, snovima, sta god... Mogli ste reci i da ce iza nedjelje doci ponedjeljak, pa onda utorak... i sta onda?
one

Post by one »

Investiciona kompanija HADEN S.A. iz Luksemburga je 22. marta podnijela zvanični zahtjev za sazivanje vanredne skupštine dioničara sarajevske farmaceutske kompanije Bosnalijek, nezvanično saznaje portal Indikator.ba.
HADEN je zahtjev za održavanje Skupštine pondio radi izbora novog Nadzornog odbora i promjene postojećeg menadžmenta.
Zahtjev je dostavljen u Bosnalijek.
Kompanija HADEN S.A. prije nekoliko dana stekla je 29,65% dionica Bosnalijeka i najv eći je pojedinačni dioničar kompanije
fx78

Post by fx78 »

hm, šta je sa tenderom? :?:
Odbrana poste

Post by Odbrana poste »

Jos uvijek mislim ono sto sam I ranije tvrdio,vlada ne smije prodati ispod one cijene koja je bila prema alvogenu.
Situacija poput one u hamamu;ispo safun I niko ne smije da se sagne!
Zbog toga mislim da ce Haden ili neko drugi kao konacni kupac,ici na tender sa cijenom oko ove po kojoj se trgovalo na SASE.Kada se uvjere da nema vise musterija po toj cijeni plus nesto,novi tender ce biti po nesto vecoj .U medjuvremenu u ovom hamamu bi se neko mogao I sageti.
Ne isplati se to ciniti mjesto njega!
vaclavha

Post by vaclavha »

Mozda ne bude tendera. Meni se to i ranije cinilo kao sumnjiva varijanta kada se utvrdila povezanost vlade i haden s.a.. Sto bi se ljudi izlagali trosku, kad ne moraju. Bez vlade svakako ne mogu nista, a ako rade zajedno, nema potrebe da kupuju dionice i preuzmu obavezu otkupa ostalih 70%. Kontrolu svakako imaju i sa ovim paketom, koja god da vlada bude aktuelna.
E sada, imamo nezgodnu situaciju, ako vlada zaista namjerava da proda svoj dio. Kako to uraditi? Prodaju li im ovog trenutka po visoj cijeni, ulaze u obavezu objave tendera. Ako kupe jos 0,3% imaju tendeer na kome se nece javiti vlada, ali vjerovatno nece ni puno malih dionicara. (pretpostavka je da vlada nece ispod 20 prodati, a tesko da ce tender biti objavljen po toj cijeni).
Sabur2

Post by Sabur2 »

Kako sam ja cuo, ici ce na tender po minimalnoj cijeni. Dogovor koji su "imali" sa Vladom je izgleda propao jer nema Vlade i ne zna se kad ce je biti. Ono sto sam znao jeste maksimalna cijena po kojoj bi platili vladin paket, a ona je veca od one koja je bila aktuelna u vrijeme Alvogena.
Posto su se i njima sad poremetili planovi, mnogo je novca ulozeno, a Vlada i dalje moze praviti probleme jer ce Libijski kapital glasati uz Vladu, plus sitni dionicari i vjerovatno svi ostali koji ne vjeruju Hadenu, dolazi se do toga da bi svaka skupstina mogla da bude problematicna, a pitanje je kako bi se formirao NO. Svakako bi u toj situaciji Vlada pod lupom posmatrala poslovanje. Ovo pod uslovom da Haden ne isplete ponovo mrezu korumpiranih inspektora i vladinih sluzbenika sto je po meni manje moguce jer ce se u FBiH dugo vremena ravnopravno nositi 3 ili 4 politicke opcije koje ce jedna drugoj stalno traziti orahe po dzepovima.
Prema tome ocekujem da Vlada ako ne proda svoje, ove godine zatrazi maksimalnu dividendu, a ako bude prodavala (ako se uspostavi puna funkcija ministarstava) vjerovatno ce biti sa cijenom koja je bolja od one koju je nudio Alvogen.
Hadenu izvrsno odgovara trenutak beznadja i bezvlasca da izadje sa tenderom. Vjerovatno nece skupiti mnogo po ovoj cijeni, mozda nekih 10%, ali i to je znacajno obzirom da pojeftinjuje kompletnu akviziciju. Vlada ce kad-tad morati prodati i ne vjerujem da ce biti manje od 20 KM.
pavaroti

Post by pavaroti »

@vaclahva
Otkud ti to da huskam ljude na prodaju?

Ja imam 5000 dionica nista znacajno i nebi ih prodao ispod 20 taman ih zapalio...

Ja pricam o cinjenicama u kompaniji, ono sto ide u prilog nama dionicarima jeste da nema vise kriminogenih fondova, vlada nece prodavat do narednih izbora, libijci takodje nece prodati zbog komplikovane regulative vlasnistva...ostali su vecina kupovali dionice po 35,45 i vise KM po dionici i sanse su minimalne da mogu kupiti vise od 2% po ovoj i slicnoj cijeni...
proleter

Post by proleter »

panzer

Post by panzer »

Očekivano je sve.

Treba se fokusirati na nova imena i "nove vlasnike" Bosnalijeka. Emir Dizdar, pomoćnik Hadena

Od kako je Zijad Blekić sa svojom ekipom ušao u Vranicu ovoj firmi je suđena propast. Rasprodaja nekretnina je jedino što je “uspješni” menadžment uspio smisliti za spas ovog nekadašnjeg bh. giganta. Posljednja je prodaja hotela u Mostaru, odobrena kako bi se radnicima isplatila dugovanja, no sav novac je završio na računima potpuno nepoznate firme Vradis, koja je nekoliko godina Vranici davala pozajmice. Vradis vodi Blekićev čovjek od povjerenje, Edin Dizdar koji je zajedno sa njim bio u Eurohausu, Vranici, ali i crnogorskom Eurofondu koji je ušao na bh. tržište sumnjivim transakcijama. Blekić i Dizdar su predmetom istrage, a Vradis je u međuvremenu ugašen
.

Sigurno je da Bosnalijek sada u pravim rukama.
leon

Post by leon »

DIREKTOR BOSNALIJEKA NEDŽAD POLIĆ RAZRIJEŠEN DUŽNOSTI NA LIČNI ZAHTJEV

http://www.bosnalijek.ba/loc/default.wbsp?p=72&n=249
Post Reply