Nažalost dok god stranke budu dovodile podobne kadrove, a ne stručne nema nam napretka. Znam takođe dosta moje raje 35-40g koji rade u BHT od kako su završili fakultete i sad bi malo da promjene firmu, ali su prilično bajati sa recimo aktuelnim tehnologijama koje se traže u IT-u. Jednostavno ljudi nisu ulagali u sebe skoro 10 godina, bavili se nekim nebitnim stvarima u BHT, tako da su na profesionalnom nivou malte ne propali.Sitna buranija wrote: ↑04 May 2023, 08:13Moguće je da je ovo ovako, što objašnjava činjenicu da je ona nakon samo 9 mjeseci digla sidro (valjda navikla na odnose u privatnom IT sektoru, a došla u državnu firmu), međutim ja sam čuo da se baš ne može napredovati na važnije pozicije ako ne znaš posao. Nisam nikad bio ljubitelj ovog Kahrimana zbog x razloga, a ako ništa zbog dividende od samo 0,551551 KM, ali mu se ne može prigovoriti da je nestručan. Vidjećemo koga će nam dovesti umjesto njega inžinjera telekomunikacija, možda nekog žurnalistu, politiloga ili sociologa? Možda kao u Mtelu što su doveli ženu koja je završila filozofiju čini mi se...zgembo wrote: ↑04 May 2023, 07:48 Juce razgovaram sa jednom poznanicom, djevojka od nekih max 30 godina. Prosle godine dobila posao u BHT kao IT, radila tu nekih 9 mjeseci i napustila. Prije toga je radila kao programer za jednu BH kompaniju 4 godine. Pitam je mozes li mi reci zasto si napustila BHT. Komentar je u fazonu moras raditi za 10 uhljeba koji su tu ko zna koliko dugo. FIrma totalno ne organizovana i u velikom rasulu. Napredovati mozes samo po duzini staza i stranacki, a ne po znanju i zalaganju. Jednostavno djevojka dala otkaz nakon par mjeseci i vratila se u staru firmu.
Je li moguce da su do te mjere srozali BHT stranackim zaposljavanjem tolikih neradnika da vise ne mogu naci mladji IT kadar?
BH Telecom
Re: BH Telecom
Sistem ne bi funkcionisao da nema stručnih ljudi. A kao i u svakoj firmi ima uhljeba. Čak je postalo normalo da i u privatnim firmama ima uhljeba ali njima pozicija nije nikad zagarantovana.
Što se tiče ove vijesti od sinoć, napravila je pometnju. I pokazuje da je sve moguće i pokazuje da će nova vlast imati žestoku opoziciju. Sad je na njima da rade dobre stvari.
Što se tiče ove vijesti od sinoć, napravila je pometnju. I pokazuje da je sve moguće i pokazuje da će nova vlast imati žestoku opoziciju. Sad je na njima da rade dobre stvari.
To je sigurno. Mora biti neka kriticna masa strucnih ljudi koja nosi citav sistem. Uzimajuci u obzir broj zaposlenih u BHT-u nije ni cudo da neradnika ima dosta. Al' hajd sve ce se to promjeniti jednom kada ih privatizuju.panzer wrote: ↑04 May 2023, 08:23 Sistem ne bi funkcionisao da nema stručnih ljudi. A kao i u svakoj firmi ima uhljeba. Čak je postalo normalo da i u privatnim firmama ima uhljeba ali njima pozicija nije nikad zagarantovana.
U BHT ima itekako strucnih i vrijednih uposlenika koji u sustini i drze firmu. Svakako ima i dosta drugih ciji je doprinos jako mali ili nikakav. Ja sam tu nesto malo manje od 15 godina i moj je stav da firma ima 1500 ljudi viska i 500 ljudi manjka. IT dio firme je posebna prica, jer danas je jako tesko naci dobrog IT-evca a da radi za 2500 KM jer u realnom sektoru moze zaraditi dosta vise. Dosta njih i kad nauci posao odlazi dalje upravo zbog vecih mogucnosti zarade.
Ovo za Damira Hadzica sam cuo ima vec 20 dana, sto znaci da se ozbiljno razmisljalo o njemu, a to bi bio samoubilacki potez sdp-a. Niksic sinoc za Avaz, pravi se naivan ko francuska sobarica. Spominju se neki drugi ljudi, dosta je direktorskih pozicija u BHT, cca 15. Nisam nesto pretjerano optimistican po pitanju kadrovskih promjena koje ce se desiti u skorije vrijeme.
Ovo za Damira Hadzica sam cuo ima vec 20 dana, sto znaci da se ozbiljno razmisljalo o njemu, a to bi bio samoubilacki potez sdp-a. Niksic sinoc za Avaz, pravi se naivan ko francuska sobarica. Spominju se neki drugi ljudi, dosta je direktorskih pozicija u BHT, cca 15. Nisam nesto pretjerano optimistican po pitanju kadrovskih promjena koje ce se desiti u skorije vrijeme.
Apsolutno se slazem da u BHT-u ima vrijednih i stucnih uposlenika. I sam sam bio uposlenik jedne vece javne kompanije koju sam napustio prosle godine prelaskom u privatni sektor. Sad radim posao za koji sam se skolovao, ne moram slusati razne uposlenike kako razgovaraju o ovim ili onim politickim opcijama i ko bi mogao ili trebao da bude novi menadzmen kompanije, a sve isto "sranje" u pet deka.rigel wrote: ↑04 May 2023, 12:24 U BHT ima itekako strucnih i vrijednih uposlenika koji u sustini i drze firmu. Svakako ima i dosta drugih ciji je doprinos jako mali ili nikakav. Ja sam tu nesto malo manje od 15 godina i moj je stav da firma ima 1500 ljudi viska i 500 ljudi manjka. IT dio firme je posebna prica, jer danas je jako tesko naci dobrog IT-evca a da radi za 2500 KM jer u realnom sektoru moze zaraditi dosta vise. Dosta njih i kad nauci posao odlazi dalje upravo zbog vecih mogucnosti zarade.
Tesko da ce se nesto u nasim javnim kompanijama promijeniti bez nekog veceg restrukturiranja ili uvodjenja stranog kapitala, odnosno uprave.
Ovaj dio za IT ste sigurno upravu. Imam par prijatelja u BHT koji mi kazu da ne mogu u Sarajevu naci IT inzenjera koji bi kod njih radio. Ili ako i nadju vrlo kratko se zadrze u BHT i odlaze u privatni sektor.
Nešto kontam da će juče odabrani predstavnik vlade na ovoj skupštini glasati protiv kandidata.Sazivanje 76. druge ponovljene (vanredne) Skupštine Dioničkog društva BH Telecom Sarajevo - Obavještenje o predloženim kandidatima za vršioce dužnosti članova Nadzornog odbora Društva.
Ovdje će se odluka za dividendu čekati možda i do augusta.
Zna li se šta je bilo na ovoj skupštini 15.maja?panzer wrote: ↑12 May 2023, 09:07Nešto kontam da će juče odabrani predstavnik vlade na ovoj skupštini glasati protiv kandidata.Sazivanje 76. druge ponovljene (vanredne) Skupštine Dioničkog društva BH Telecom Sarajevo - Obavještenje o predloženim kandidatima za vršioce dužnosti članova Nadzornog odbora Društva.
-
Izgleda da je otkazana
http://www.sase.ba/v1/SASE/O-SASE/SASE- ... 82/type/50
http://www.sase.ba/v1/SASE/O-SASE/SASE- ... 82/type/50
Ma da. Nema ovdje dividende uskoro.