Prije godinu dana se činilo da će rudnici sahraniti JPESR a onda kao da je sunce probilo mrke oblake, prvo dividenda od 2,2 KM koju niko nije očekivao, pa onda rast cijena el energije na globalnom tržištu, pa povoljne hidrometorološke prilike, očekivana dobit od cca. 60 miliona KM (20% tržišne vrijednosti), uz sve to i neki osjećaj da se u JPESR konačno malo više vodi računa o prihodima i rashodima.
Mislim da je cijena je još uvijek bagatelna ali ostavio sam prostora za dokupljivanje na nekim nižim cijenama, upravo zbog gore pomenutih fondova i njihovih rasprodaja.
Elektroprivreda BIH
-
Re: Elektroprivreda BIH
Po svemu sudeći svi su na okidaču ovdje. Nema nikakvih aktivnosti ali kad krene nalozi sipaju.
Sad je već izvjesno da po prvi put od početka berze EPBIH ima veću dobit od BH Telecoma. U ukupnom iznosu sasvim sigurno jer je mala šansa da će BH telecom imati više od 55 miliona KM u odnosu na 59 miliona KM koliko će biti u EPBIH. A po dionici će se ta razlika još više očitovati jer EPBIH ima 31 milion dionica nasuprot 64 miliona kod BH telecoma.
Tj 1,87 KM po dionici kod EPBIH, a 0,94(ako neto dobit bude 60 milion KM) kod BH Telecoma.
Ovo se dešava čak i pored činjenice da EPBIH često ima ulogu dobrotvornog društva pa je cijena struje prema građanstvu na granici profitabilnosti. Ipak, jasno vide da imaju dosta prostora da postepeno dižu cijenu prema privredi i to već drugu godinu rade.
A ako bi počeli raditi komercijalno ili se barem počeli aktivirati prema tome, imaju prostora da dobit uduplaju. Nažalost, BH telecom više nema tu mogućnost.
I nije bez razloga plan za naredne dvije godine promijenjen na preko 60 miliona neto dobiti godišnje:
https://imgur.com/a/Pe47IyB
Sad je već izvjesno da po prvi put od početka berze EPBIH ima veću dobit od BH Telecoma. U ukupnom iznosu sasvim sigurno jer je mala šansa da će BH telecom imati više od 55 miliona KM u odnosu na 59 miliona KM koliko će biti u EPBIH. A po dionici će se ta razlika još više očitovati jer EPBIH ima 31 milion dionica nasuprot 64 miliona kod BH telecoma.
Tj 1,87 KM po dionici kod EPBIH, a 0,94(ako neto dobit bude 60 milion KM) kod BH Telecoma.
Ovo se dešava čak i pored činjenice da EPBIH često ima ulogu dobrotvornog društva pa je cijena struje prema građanstvu na granici profitabilnosti. Ipak, jasno vide da imaju dosta prostora da postepeno dižu cijenu prema privredi i to već drugu godinu rade.
A ako bi počeli raditi komercijalno ili se barem počeli aktivirati prema tome, imaju prostora da dobit uduplaju. Nažalost, BH telecom više nema tu mogućnost.
I nije bez razloga plan za naredne dvije godine promijenjen na preko 60 miliona neto dobiti godišnje:
https://imgur.com/a/Pe47IyB
-
Nevjerojatno kako se zaboravlja jedna od najpotencijalnijih dionica koja treba rasti za oko 20 puta!
USPOREDBA Elektroprivrede Crne Gore i Elektroprivrede bosne:
EPCG:
dionica ima 131229055 kapitalizacija danasnja na burzi cijena dionice je 3,7 eura:
485 miliona eura
Crna gora je prodala dionice EPCG talijanima po 7,5 eura odnosno kapitalizacija je bila oko 1 milijardu eura (iako je imala cak i bolju ponudu od 11 eura)!
Crne gore ima svega oko 622 000 stanovnika
2 000 000 stanovnika oko JPESR
31.506.541 broj dionica cijena sada je 11km (346 miliona maraka oko 173 miliona eura)
Cijena mora skociti oko 3 puta vise od crnogorske jer ih ima 3 puta vise sto znaci da
mora vrijediti oko 3 milijarde eura sto iznosi po dionici
190 km!!
USPOREDBA Elektroprivrede Crne Gore i Elektroprivrede bosne:
EPCG:
dionica ima 131229055 kapitalizacija danasnja na burzi cijena dionice je 3,7 eura:
485 miliona eura
Crna gora je prodala dionice EPCG talijanima po 7,5 eura odnosno kapitalizacija je bila oko 1 milijardu eura (iako je imala cak i bolju ponudu od 11 eura)!
Crne gore ima svega oko 622 000 stanovnika
2 000 000 stanovnika oko JPESR
31.506.541 broj dionica cijena sada je 11km (346 miliona maraka oko 173 miliona eura)
Cijena mora skociti oko 3 puta vise od crnogorske jer ih ima 3 puta vise sto znaci da
mora vrijediti oko 3 milijarde eura sto iznosi po dionici
190 km!!
Dobit mora biti prioritet a ovdje je počesto nije bilo, niti su se trudili da je imaju.
Sad je izgleda drugačija priča. Jer vide da imaju prostora da dižu cijenu struje prema privredi. Ostale nezavisne firme koje djeluju na elektrotržištu BIH ne mogu ponuditi ništa jeftinije. Ono što mogu je da daju cijenu na približnom nivou kao EPBIH ali i tu rade u gubitku.
Mislim da su ovi iz EPBIH to shvatili pa polako dižu cijenu odnosno već drugi put na kraju godine imaju inicijative za rast cijene. Iako ispočetka traže više obično dobiju 3-5% rasta.
A doći će vrijeme da će tako uraditi i kod građanstva. Država je navikla da od nečega dobije dividendu a sasvim je sigurno da je od BH telecom više neće biti kao prije.
Sad je izgleda drugačija priča. Jer vide da imaju prostora da dižu cijenu struje prema privredi. Ostale nezavisne firme koje djeluju na elektrotržištu BIH ne mogu ponuditi ništa jeftinije. Ono što mogu je da daju cijenu na približnom nivou kao EPBIH ali i tu rade u gubitku.
Mislim da su ovi iz EPBIH to shvatili pa polako dižu cijenu odnosno već drugi put na kraju godine imaju inicijative za rast cijene. Iako ispočetka traže više obično dobiju 3-5% rasta.
A doći će vrijeme da će tako uraditi i kod građanstva. Država je navikla da od nečega dobije dividendu a sasvim je sigurno da je od BH telecom više neće biti kao prije.
-
Cijena ovako niska je samo zato sto su fondovi prodavali vjerojatno poznatim kupcima...
Nije nužno da su to poznati kupci. Svako ko je imao volje i sredstava mogao je kupovati koliko hoće.
Glavni faktor je mujo dobrotvor. Pošto on raspolaže sa preko milion dionica EPBIH on je voljan prodati ih za 10 miliona KM a možda i po niže. Nije njemu stalo da on ima tih dionica u vrijednosti od 30 miliona ili nedajbože 50 miliona KM. To se rasprodaje jeftino neka i narod nešto zaradi.
Pare nisu bitne. Daj kojih parsto hiljada KM da se provrti preko Vlašića i to je to.
A evo sad imamo situaciju da na prodaji nema naloga. A mogli bi biti marketmakeri.I da se zarađuje a i da tržište bude umjerenije. Ovako su izgleda brokerima prepustili da obuzdavaju rast cijene.
Glavni faktor je mujo dobrotvor. Pošto on raspolaže sa preko milion dionica EPBIH on je voljan prodati ih za 10 miliona KM a možda i po niže. Nije njemu stalo da on ima tih dionica u vrijednosti od 30 miliona ili nedajbože 50 miliona KM. To se rasprodaje jeftino neka i narod nešto zaradi.
Pare nisu bitne. Daj kojih parsto hiljada KM da se provrti preko Vlašića i to je to.
A evo sad imamo situaciju da na prodaji nema naloga. A mogli bi biti marketmakeri.I da se zarađuje a i da tržište bude umjerenije. Ovako su izgleda brokerima prepustili da obuzdavaju rast cijene.
Dajem kupovni nalog na 11,15 km. Kasnije zovu brokeri ,mozemo li mi staviti prikladnu cijenu, kazem moze i vidim postavljen na 11,02 km.
Nazovem pitam zasto tako,kazu imamo upite od nadzora berze kao zasto dizemo cijemo.
Opet im kazem pa meni je ovo sve prihvatljiva cijena i znam da je statisticki limit 13,2 km. Sta da sam stavio kupovni nalog na 13 km jer mi je i to prihvatljivo,kazu vjerovatno ga ne bi realizovali.
Pa zasto, kazu nema prodajnih naloga. Pa kazem kako ce biti ako niko nece da proda po ovoj cijeni.
Pa mi rekose svakako je juce dignuta cijena pa bi bilo "sumnjivo" da danas ima kupovni nalog po jos vecoj. Nece da raspravljaju sa nadzorom berze.
Nazovem pitam zasto tako,kazu imamo upite od nadzora berze kao zasto dizemo cijemo.
Opet im kazem pa meni je ovo sve prihvatljiva cijena i znam da je statisticki limit 13,2 km. Sta da sam stavio kupovni nalog na 13 km jer mi je i to prihvatljivo,kazu vjerovatno ga ne bi realizovali.
Pa zasto, kazu nema prodajnih naloga. Pa kazem kako ce biti ako niko nece da proda po ovoj cijeni.
Pa mi rekose svakako je juce dignuta cijena pa bi bilo "sumnjivo" da danas ima kupovni nalog po jos vecoj. Nece da raspravljaju sa nadzorom berze.
imao sam i ja slične situacije,..
zanimljivo da nadzor ne zanimaju Ozon & Co.
zanimljivo da nadzor ne zanimaju Ozon & Co.
-
Nevjerovatna drskost. Nešto mi se puno drže uputa tzv nadzora berze kad cijena raste pa i za nekoliko % tj za par desetina feninga. To je ista ona dionica koja je bila 200 KM nekad. Kad je padalo za 190 KM nije bilo "nadzora" a kad poraste za 1 KM nedeljno ima??? A kad je padao Energoinvest za 10-15% na prometu od stotinjak maraka i to više puta i cijena sabijena sa 3 na ispod 1 i kad se prodavalo svjesno niže od cijene po kojoj se moglo prodati samo da se spusti cijena, onda se nije pitalo za fucking "nadzor berze" (a ko to bješe?) i nije im bilo sumnjivo. Znaju li oni da je knjigovodstvena vrijednost JPESR 72 KM (ali vjerovatno stvarna i mnogo više) odnosno da je cijena koja im sada sumnjivo raste sad na 1/7 te cijene? BIće sumnjivo samo ako cijena NE PORASTE na preko 50 u roku par mjeseci. Što im nije bilo sumnjivo kad je padalo ispod svake normalne granice? Što im nije sumnjiv Energoinvest nominale 12,5 koji se prodaje po 0,8 KM a upravo prodao zgradu za 50 miliona KM? Ovo mi smrdi na kriminal žešći i to je baš za nadzora ali ne berze jer to odavno ne postoji nego za SIPU ili slično tj onoga koji te vodi iza rešetaka. Usput je i čista laž, nikad čuo za takvo pravilo. Uz sve ako je tako, kako je moguće da se npr BIG istog dana trguje po 1,5 ili tu negdje (sa mjesecima vještački obaranom cijenom) i ISTI DAN po 6,5 KM (300% više) u milionskim blokovskom transakcijama po pravoj cijeni. To valjda nije sumnjivo. Neka znaju da su datumi svake takve transakcije zabilježeni. Kome se to čuva JPESR da se nakupuje po 10 ak KM? I SOSOR po 6 i BIG po 1,5? Kao da smo mi s kruške pali. Ovdje stvarno treba ući SIPA i to pod hitno.panzer wrote:Dajem kupovni nalog na 11,15 km. Kasnije zovu brokeri ,mozemo li mi staviti prikladnu cijenu, kazem moze i vidim postavljen na 11,02 km.