Razmišljanje jedne osobe, koje naizgled ima smisla ali kao što rekoh nisam previše pratio rad mimsa pa ne znam je ovo ovako:
"" Kupili su Polet da bi eliminisali konkurenciju svojoj Unioninvest plastici. Oni Polet hoce da likvidiraju
Kupili su ova Bosna Auto za milion-dva, a samo od prodaje jedne nekretnine ce zaraditi 11 miliona. Ostatak Bosna Auta ce nastaviti da radi.
Kupili su Sprind da ne bi imali konkurenciju Klasu, htio Agrokor da ga kupi.
Kupili Tuzlansku pivaru da je ne bi Laska kupila, a sada je prodaju Bingu sa kojim imaju dobre odnose.""
Po meni, da Klas ima dobru zaradu onda bi gornji navodi mogli biti ispravi; ovako, ne znam....
KLAS
Re: KLAS
Kao sta kolega reče proslogodisni gubitak nije nasto iz redovnog poslovanja a i danas protrgovano pet tisuća dionica,može biti da Selimovici žele još dokupit jer u Klasu oni nisu u dvotrećinskoj većini da bi mogli provoditi sve statutarne odluke ..A možda i prodaju Klas da saniraju ukupno poslovanje.Vjerujem da bi im Agrokor dao ponudu sta se ne dobiva u ovom trenutku lako.
Selimovići su u žešćoj gabuli, mogući su scenariji prodaje Pivare Tuzla i Klasa, mnogo dugova, neplaćenih poreza, podrška SDA na izmaku,MIMS i Merkur gube bitku na tržištu pred Robotom, Bingom, Konzumom, NLB koja je ih je pratila takođe visi...imperija pred raspadom
I ja mislim da je Klas i Pivovara medju prvima za prodaju,imperij je na koljenima,još kad im ustanove iznose neplačenih doprinosa i pdv,a nema nitko da ih štiti...SDA je takodje u problemu,tako čini mi se da netko njuši skoru prodaju Klasa,velika transakcija danas nije slučajna.
Živio sindikat!!!
Živio sekretarijat!!!
Živjeli sindikalni povjerenici!!!
Živjela industrijska demokratija!!!
Smrt fabrici laži njihovom mentoru!!!
Živio sekretarijat!!!
Živjeli sindikalni povjerenici!!!
Živjela industrijska demokratija!!!
Smrt fabrici laži njihovom mentoru!!!
Sindikati Klasa, Pivare i Mimsa borit će se za svoje firme
UTORAK, 13 STUDENI 2012 12:48 INDIKATOR.BA
Sekretarijat koordinacije sindikata grupacija "Klas" Sarajevo, "Sarajevska pivara" i MIMS Sarajevo i sindikalni povjerenici kompanija članica grupacija raspravljali su danas o dostignutom u razvijanju industrijske demokratije, s posebnim osvrtom na omogućavanje i stvaranje uvjeta za organiziranje i djelovanje sindikalnih organizacija.
Uz ocjenu dostignutog visokog nivoa industrijske demokratije u svim kompanijama grupacija, u kojima su sindikati prihvaćeni s uvažavanjem punopravnih socijalnih partnera, ukazano je i na tendencije gušenja sindikalnog rada u mnogim radnim sredinama na prostorima BiH.
Zbog toga sindikalce i više čudi što određeni mediji ne pišu o negativnim slučajevima nestajanja sindikata i sindikalnog rada, već napadaju kompanije poput "Klasa", "Sarajevske pivare", MIMS-a i drugih iz sistema grupacija, da bi u javnosti diskreditirali i kompromitirali njihove poslodavce, aktivnosti i djelatnosti.
S tim u vezi, na sastanku je ocijenjeno da se takvim informacijama već godinama po istoj matrici lažima obmanjuje javnost, umjesto da se iznose pozitivni primjeri iz ovih kompanija.
Sindikalci ove grupacije pitaju se šta je cilj više od jedne decenije duge negativne kampanje, kome je stalo da na ovakav način ugrožava egzistenciju radnika, te jesu li mentori i autori do sada objavljenih laži svjesni da time ne ugrožavaju samo radnike u ovim grupacijama, već direktno ugrožavaju državu, kojoj bi htjeli uzeti sve.
- Poručujemo mentorima i akterima fabrike laži, koja djeluje više od jedne decenije, da smo mi radnici svjesni pozadine i njihovih namjera i da smo spremni i odlučni nastaviti dalju borbu za očuvanje kompanija u kojima radimo, te da nećemo dozvoliti rušenje proizvodnje kao temelja države, saopćeno je iz Sekretarijata koordinacije sindikata ove grupacije.
Mimsovi Merkuri su već rasprodati Amku i Škafi. Neki dan sam bio u nikada-do-kraja-zavrsenom poslovno-skladišnom centru Mimsa u Vogošći.
Izgleda zaista sablasno. Završen nekih 85-90%... i kao da je vrijeme stalo. GMK je bio nosilac radova, a ostali su dužni i Bogu i narodu.
Još davno sam smatrao da je najmudriji potez da se nakon Mimsa u paketu prodaju obje pivare i da se spasi Klas. No, tako nije bilo niti će očito biti.
Međutim, možda prodaja Klasa i nije loše rješenje za male dioničare. To je valjda jedna od rijetkih industrijskih grana u kojoj se ne silosi ne mogu tako lako pretvoriti u građevinsko zemljište
Izgleda zaista sablasno. Završen nekih 85-90%... i kao da je vrijeme stalo. GMK je bio nosilac radova, a ostali su dužni i Bogu i narodu.
Još davno sam smatrao da je najmudriji potez da se nakon Mimsa u paketu prodaju obje pivare i da se spasi Klas. No, tako nije bilo niti će očito biti.
Međutim, možda prodaja Klasa i nije loše rješenje za male dioničare. To je valjda jedna od rijetkih industrijskih grana u kojoj se ne silosi ne mogu tako lako pretvoriti u građevinsko zemljište
Ipak nije do Avaza, ipak se imperija Selimovića pomalo ruši :
http://www.klix.ba/vijesti/bih/radnici- ... 30306066#4
http://www.klix.ba/vijesti/bih/radnici- ... 30306066#4