Pa i tada je bila manipulacija cijenom. Tada su FDS kupovali dio onih koji i danas mešetare s tom dionicom. Samo što je sada došlo do onog trenutka kada se ide u definitivnu realizaciju planiranog, pa se sada sve to ubrzalo nekoliko puta, a i uključili su se neki novi igrači (ekipa se pojačala). A "sitna buranija" ne kupuje jer se ovdje godinama dešava da "ovce budu ošišane" a za to niko ne odgovara. I upravo ti mešetari čine sve da otjeraju svakog ozbiljnog odavde (jer niko ozbiljan se neće zajebavati sa seoskim varalicama) kako bi tržište bilo nelikvidno i kako bi oni mogli za sitnu lovu pokupovati sve što valja, a onda na tome zaraditi bogatstvo.beavis wrote:Koliko se sjećam prije dvije godine je FDSSR bio 38KM po dionici. Tada prodaje nije bilo ni na vidiku, lijepa se dividenda dijelila. Gdje je tad bila manipulacija cijenom i tržištem. Pogledajte promete iz tog vremena a realno pogledajte i zadnjih dvije sedmice. Oni zorno pokazuju šta je problem našeg tržišta kapitala pored mahinacija koje vi spominjete koje mogu komentirati tek kad se argumentiraju, nema para pa samim tim ni likvidnosti. Mi smo neinteresantna zemlja za investicije iz X razloga pa nema stranog kapitala da potakne likvidnost. Realno da je drugačije i da ima para, dionice FDS-a bi se kupovale nemilice ako se zna da će vlada prodavati po 83,5KM. Sa trenutnom cijenom od 60 na 83,5 to je prinos od skoro 40% u narednih mjesec dva. Gdje to ima? Izgleda kad nema love onda se mlati praznom slamom.
P.S. Kupovao sam i ja FDS po 40, po 42, po 50 baš zato jer je cijena bila potcijenjena (naravno ne velike količine) tako da ću zaraditi i na 83,50. Ali, kao što rekoh, ovakvim ponašanjem vlade sam oštećen i kao dioničar i kao građanin...