Fabrika duhana Sarajevo

slucajni prolaznik

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by slucajni prolaznik »

http://nap.ba/new/vijest.php?id=27403
Gotovo svakodnevno mozemo procitati ovakve ili slicne natpise …bilo da se radi o svercu duvana i cigareta …ukoliko su tocne spekulacije o cijeni dionice po kojoj Vlada namjerava prodati svoj udio , pitanje je hoce li uopce biti ozbiljnih ,zainteresiranih kupaca ...
panzer

Post by panzer »

I ti sumnjaš u fadila...

imamo globalne igrače za sve udjele koji se prodaju.....

valjda smo se uvjerili u to sada.
slucajni prolaznik

Ja ipak manje vjerujem u razne teorije zavjere , narodne izreke , viceve i sl …matematika je egzatna nauka ..ukoliko je cijena točna onda bi eventualni kupac morao pripremiti preko 50 milijuna eura za preuzimanje kompanije …a pitanje je da li vrijedi toliko ..
panzer

Post by panzer »

Sigurno vrijedi 50 miliona KM čistog keša koji leži na bankama plus nekretnine i oprema i još ponešto vlasništva u nekoj banci ili fondu pa se tu nabere onih 83 KM po dionici.
Sve ostalo je upitnik, tu se slažem ali nije dobro ni kad prodaje onaj ko to nije zaradio niti pustio kapljicu znoja a raspolaže sa tim samo zato što je bio podoban.
hadzo

Post by hadzo »

Kao sto sam davno rekao na ovom forumu, svaka prodaja ispod nominalne vrijednosti je VELIKA PLJACKA, za koju treba odgovarati najprije Fadil pa i svi ostali povezani ucesnici. Ono sto me iznenadjuje je da nema ozbiljnih reakcija na ovu pljackasku namjeru. Gdje su mali dionicari cija je dionica tako potcijenjena od same vlade koja prodaje svoj udio po upola manjoj cijeni od knjigovodstvene vrijednosti? Sta je sa uposlenicima jedne tako uspjesne kompanije koji sutra mogu da zavrse mahom na ulici ili da pristanu na rad za mizerne plate kod nekog tajkuna ili grupe njih? Zasto nije vlada postavila nijedan uslov po pitanju buducnosti FDS-a i tih uposlenika? Zar u vrijeme tolike neuposlenosti i nikakvih sansi za nova uposljavanja vlada i Fadil na njenom celu nisu mogli usloviti da buduci kupac garantuje zadrzavanje djelatnosti i socijalno zbrinjavanje radnika koji budu eventualni tehnoloski visak?
Svi oni koji podrzavaju ovaj vid privatizacije kao ispravan ili su neznalice i glupani ili imaju licnih interesa u ovoj pljackaskoj namjeri da se jedna ovako vrijedna kompanija kupi za manje novca nego sto ga ima u njoj...
Nadam se da ce se ipak probuditi i mali dionicari i uposlenici i sprijeciti i pljacku i unistenje FDS-a.
Shahab

Post by Shahab »

hadzo wrote:Kao sto sam davno rekao na ovom forumu, svaka prodaja ispod nominalne vrijednosti je VELIKA PLJACKA, za koju treba odgovarati najprije Fadil pa i svi ostali povezani ucesnici. Ono sto me iznenadjuje je da nema ozbiljnih reakcija na ovu pljackasku namjeru. Gdje su mali dionicari cija je dionica tako potcijenjena od same vlade koja prodaje svoj udio po upola manjoj cijeni od knjigovodstvene vrijednosti? Sta je sa uposlenicima jedne tako uspjesne kompanije koji sutra mogu da zavrse mahom na ulici ili da pristanu na rad za mizerne plate kod nekog tajkuna ili grupe njih? Zasto nije vlada postavila nijedan uslov po pitanju buducnosti FDS-a i tih uposlenika? Zar u vrijeme tolike neuposlenosti i nikakvih sansi za nova uposljavanja vlada i Fadil na njenom celu nisu mogli usloviti da buduci kupac garantuje zadrzavanje djelatnosti i socijalno zbrinjavanje radnika koji budu eventualni tehnoloski visak?
Svi oni koji podrzavaju ovaj vid privatizacije kao ispravan ili su neznalice i glupani ili imaju licnih interesa u ovoj pljackaskoj namjeri da se jedna ovako vrijedna kompanija kupi za manje novca nego sto ga ima u njoj...
Nadam se da ce se ipak probuditi i mali dionicari i uposlenici i sprijeciti i pljacku i unistenje FDS-a.
Ko su tajkuni koje spominješ? Imaš li konkretnu info? Od radnika ne očekuj mnogi oni nemaju svijesti da se organizuju i spriječe svoju propast. U Vladi sjede sponzori kriminala koji služe interesima tajkuna. Ne vidim nikoga ko može zaustaviti crni scenarij koji je u toku.
hadzo

Post by hadzo »

Tajkuni su oni koji su na nepošten način stekli ogromno bogatstvo tokom, takodjer, pljackaske privatizacije i uvođenja tržišta kapitala i postali vlasnici onog sto smo zvali drustvena imovina za nikakve pare. I to je sve bilo osmisljeno na slican nacin kao sto se odvijaju stvari kod Sarajevo Osiguranja, Bosnalijeka i FDS-a. Naravno, i tada kao i sada vlast je bila ta koja je to sve osmislila i sprovela, a njih odabrala kao buduce sponzore kako stranaka tako i pojedinacaca od uticaja. Pa tako nemoralni ljudi su preko noci postali "veliki biznismeni" koji su se izivljavali nad ojadjenim radnicima i unistavali jedno po jedno preduzece sirom BiH. Valjda svi mi znamo bar nekog od njih, a ko je skim u sprezi i kada zavisi od konkretnog interesa koji ih spaja. Tako i ja kao i vi u glavi povezujem ko bi mogao biti odabrani da i ovu kompaniju opljacka i sahrani...
slavuj

Post by slavuj »

Ostavimo sad neuke tlapnje o tome koliko šta vrijedi.Za to,određivanje vrijednosti firme,postoje vrlo egzaktne metode,što bi rekao ovaj egzaktni stručnjak.I vlada ne bi smjela izlaziti na prodaju sa cijenama koje odredi nekakv korumpirani činovnik,ili više njih.Makar bili i iz realnog sektora istjerani!Tužilaštva bi trebali reagirati na taj namjeran ili ne ,diletantizam koji je i doveo do neuspjeha već tri aukcije!I već sutra bi tamo morali biti istražitelji,već sutra bi morala biti podignuta istraga o svim događanjima oko ovih aukcija.U slučaju Bosnalijeka Tužilaštvo BiH bi se konačno moralo odlučiti je li teška manipulacija tržištem,uz veliko pranje para,krivično djelo!Prava odluka bi bila podizanje optužnice na osnovu rezultata dosadašnje istrage!Kao mjera zaštite bi se morala izreći zabrana korištenja prava po osnovu vlasništva nad dionicama koje se vode na Haden s.a.U tom slučaju bi kupac vladinih dionica bio ujedno i najveći dioničar,sto znači da bi odmah mogao preuzeti upravljanje društvom!Tada bi sigurno bilo interesa za te dionice!
U slučaju FDS,također bi se morala podići optužnica protiv učesnika u prikupljanju skoro 15 posto dionica po fiksboj cijeni,uz isplatu dijela cijene iz prljavog keša!Mjera zaštite bi morala biti također blokada dionica stečenih krivičnim djelom,što je ova trgovina svakako.I u ovom slučaju,kupac ne bi ovisio o ovim kriminalnim manipulatorima.U oba slučaja je dakle na potezu tužilaštvo.Ono treba da spriječi ovu družinu da ošteti Vladu i male dioničare za pedesetak miliona samo na ova dva emitenta!Evo prilike za Kantonalno tužilaštvo!Ima dakle efikasno rješenje,samo ne znam ima li neko volje da to uradi!
slucajni prolaznik

U svakom slučaju je bolje biti egzaktni stručnjak nego primitivac tvoga kova koji kao kerber sačekuje bilo koga tko napiše nešto što se ne poklapa sa tvojim interesima , te iste vrijeđa ,blati i piše neistine …stoga nemam namjeru polemizirati s tobom da ti ne bih oduzimao dragocjeno vrijeme i pripreme za neki novi prilog na opskurnim tv postajama i portalčićima koji su tako nisko (s)pali da im ti držis slovo o burzama i tržištu kapitala …istinaBog ja nisam sticao znanje "ispred vječne vatre u sarajevu " niti spašavao živu glavu kao neki , već sam pozavršavao poneku školicu i možda (po)najvažniju životnu ..jedna od lekcija se zvala :nikad ne raspravljaj s budalom , ljudi možda neće uočiti razliku ..Na koncu te lijepo pozdravljam i još samo ovaj put lijepo molim da moju personu zaobiđeš u širokom luku ..
PS . Za one koje zanima provjerena informacija je da su procjenu dionica kompanija čiji se udjeli prodaju radili ljudi iz Ernst & Young .
panzer

Post by panzer »

slucajni prolaznik wrote: PS . Za one koje zanima provjerena informacija je da su procjenu dionica kompanija čiji se udjeli prodaju radili ljudi iz Ernst & Young .

samo malo.....

Šta znači "procjenu"?

Procjenu dionica Sarajevo osiguranja? Na koliko su procijenili? Ovo za Bosnalijek i FDS u redu ali šta je sa SO. Ono što se desilo nema nikakve opravdanosti.
Drug Drago svaki put u medijima kaže drugu cijenu i koja je onda ona koju su procijenili ti iz EY.
Post Reply