Bosnalijek

Indy

Re: Bosnalijek

Post by Indy »

"Veliki" investitori ce definitivno prije odabrati Galeniku prije Bosnalijeka. Prije svega ce platiti manje (minus dugovi), ali ce nakon toga dobiti vecinsko vlasnistvo u firmi koju onda moze da reorganizuje po svojoj volji. Ta firma ima znacajno trzisno ucesce i u RS.

A u slucaju Bosnalijeka se ne zna ko je gori. HADEN ili AntiHADEN. Jedni se kriju, djeluju netransparentno i imaju podrsku Komisije, a drugi baljazgaju gluposti.
OK nek prodaja krene od 30KM pa nek se svake tri sedmice spusta za 3 KM. Vidjecemo gdje ce zavrsiti. :)

1. HADEN su sigurno rusi a ne "ortaci" ili nesto slicno
2. Drustvo ne vode u propast
3. Povezani su sa djelovima domace politike i imaju zastitu Komisije

"Veliki" ce to pozivom na pravu adresu odmah znati.
To je osnovna matematika. Sve ostalo su nijanse.

Moj tip (kladionica) 1:9 da ce to HADEN sve zavrsiti, i to na cijeni koju oni odrede.
montypython

Post by montypython »

Indy wrote:"Veliki" investitori ce definitivno prije odabrati Galeniku prije Bosnalijeka. Prije svega ce platiti manje (minus dugovi), ali ce nakon toga dobiti vecinsko vlasnistvo u firmi koju onda moze da reorganizuje po svojoj volji. Ta firma ima znacajno trzisno ucesce i u RS.

A u slucaju Bosnalijeka se ne zna ko je gori. HADEN ili AntiHADEN. Jedni se kriju, djeluju netransparentno i imaju podrsku Komisije, a drugi baljazgaju gluposti.
OK nek prodaja krene od 30KM pa nek se svake tri sedmice spusta za 3 KM. Vidjecemo gdje ce zavrsiti. :)

1. HADEN su sigurno rusi a ne "ortaci" ili nesto slicno
2. Drustvo ne vode u propast
3. Povezani su sa djelovima domace politike i imaju zastitu Komisije

"Veliki" ce to pozivom na pravu adresu odmah znati.
To je osnovna matematika. Sve ostalo su nijanse.

Moj tip (kladionica) 1:9 da ce to HADEN sve zavrsiti, i to na cijeni koju oni odrede.
Naravno da će ko god kupi Galeniku platiti manje kad firma ima 200 m duga. I da je dobiju za euro puno je. I ja ću radije kupiti kilo paradajza za 1 KM nego Poršea za 100 hiljada eura pogotovo ako nemam para. Što ne znači da je kilo paradajza bolje od Poršea. I šta će dobiti kad ga kupe bolesnu firmu u kojoj 1400 ljudi proizvede koliko i Bosnalijekovih 680. A pitanje je onda može li kupac reorganizovati po svojoj volji tj otpustiti recimo 700 ljudi.
slavuj

Post by slavuj »

Indy wrote:A u slucaju Bosnalijeka se ne zna ko je gori. HADEN ili AntiHADEN. Jedni se kriju, djeluju netransparentno i imaju podrsku Komisije, a drugi baljazgaju gluposti
E sad se sjetih onog velikog gospodina koji se zove Davor Gjenero,analitičar i publicista iz Zagreba!Kada je učesnik emisije o izrečenoj kazni Karadžiću na TV N1 javno poćeo braniti K. i deklarirao se kao njegov prijatelj,g. Gjenero je rekao kako će odmah skinuti slušalice i napustiti emisiju jer ne želi sa takvim da kontaminira javni prostor!I to je i uradio.Mislim da tako treba i ovdje postupiti.Ista je to bratija.Počeli se javljati oni iz duginog spektra!
mendo

Post by mendo »

Sabur2 wrote:U istom periodu se najavljuju prodaje i Galenike i Bosnalijeka, s razlikom što se prodaje većinsko vlasništvo u beogradskoj fabrici.
Po prometu Bosnalijek je malo prerastao Galeniku, ali sve je to tu što se kaže - u pet deka.
Ne znam koja tržišta Galenika pokriva, a znam da su i oni krenuli na Rusiju. Galenika je također generički proizvođač, ako je kome bitno to znati.
Za njih su zainteresovani jedna američka kompanija, jedna švicarska (ni za jednu ranije nisam čuo),
jedna od najvećih na sv.- Novartis je iz Šv... A sigurno jih još ima tamo registrovanih- barem nekih ćerki večih sistema - zbog poreskih razloga...
Sabur2

Post by Sabur2 »

mendo wrote:
Sabur2 wrote:U istom periodu se najavljuju prodaje i Galenike i Bosnalijeka, s razlikom što se prodaje većinsko vlasništvo u beogradskoj fabrici.
Po prometu Bosnalijek je malo prerastao Galeniku, ali sve je to tu što se kaže - u pet deka.
Ne znam koja tržišta Galenika pokriva, a znam da su i oni krenuli na Rusiju. Galenika je također generički proizvođač, ako je kome bitno to znati.
Za njih su zainteresovani jedna američka kompanija, jedna švicarska (ni za jednu ranije nisam čuo),
jedna od najvećih na sv.- Novartis je iz Šv... A sigurno jih još ima tamo registrovanih- barem nekih ćerki večih sistema - zbog poreskih razloga...
Ne pominje se Novartis nigdje, ne znam otkud ti to.
Riječ je o Piqur pharmaceutics. Ljudi rade samo citostatike.
http://www.piqur.com/
Usrecice se radnici ako im ovi prebace svoju proizvodnju.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Evo jedne najave za sutrašnje izdanje.
Meni se čini da ovdje jedna polovica koalicije sabotira deal drugoj.
http://www.avaz.ba/clanak/227353/sutra- ... kontinenta
HANS

Post by HANS »

Valjda u moru ovi nasi tzv nezavisni medija da ce se naci i jedan da smogne snage da pise o buducim velikim pljackama i prodajama kompanija koje nesto vrijede a koje idu ispod stola.Imamo primjer srbijanske galenike a nasa vlada prodaje firme po sijelima i sjedaljkama ...
BranoH

Post by BranoH »

Primjetno da Raiffeisen kupuje, samo jeli ovo i UNIVERSAL REAL ESTATE povecao svoj udio ?? LP
Racio

Post by Racio »

montypython wrote:
Racio wrote:
Sabur2 wrote:Kako rekoste Bosnalijek je generička firma. Kao i svaka slična izbacuje na tržište one proizvode koji joj mogu donijeti dobar prodajni efekat.......
Jedini koji govori o tome da će Bosnalijek kupiti generička kompanija si ti. Niko i ne zna ko su ponuđači, jedino ti prvo nagađaš da bi to mogla biti i generička kompanija i onda lamentiraš nad tužnom posljedicom svog nagađanja. Praktično raspravljaš sam sa sobom. Pa onda opet nelogičnost, ti sam procjeniš Bosnalijek kao generičku komaniju a onda onda nje očekuješ da otkriva molekule što rade isključivo kompanije čiji istraživački laboratoriji vrijede kao pet Bosnalijeka. Investitore i dioničare zanima poslovanje firme, prihod promet i dividenda, što se njih tiče može proizvoditi i stočno gnojivo, ako mi donosi dobit/dividendu meni je super. Koga briga hoće li ih kupiti generička ili kakva druga kompanija ako plati cijenu sigurno zna zašto. Dionice Bosnalijeka se prodaju za pišljivih 10-15 miliona eura a ti si nezadovoljan što nema molekulu i patent od milijardu dolara. Ne može firma koja vrijedi čitava 70 miliona eura imati u vlasništvu proizvod koji vrijedi milijardu, govorimo o elementarnoj logici ovdje. Da ima, ne bi se ovo prodavalo za 15 miliona nego za dvije milijarde.
Vidiš ovo boldirano, ti upravo govoriš ono što sam i ja rekao, samo ti gledaš stanje sada ispod nogu a ja pokušavam pogledati preko tarabe malo dalje.
Ne može Bosnalijek imati vrijednost dionica kakvu bi mi svi željeli a nema ni jednog razvojnog projekta. Ne treba Bosnalijek imati svoje razvojne laboratorije, toga u svijetu ima na hiljade, kao i generičkih kompanija.
Ali, nije moguće da od rata pa na ovamo nitko od struke u Bosnalijeku, nije imao ni jednu pametnu ideju ili prozvod koji bi se istraživao kao novi.
To je brale do ljudi a ne tehnologije.
Upravo si rekao istinu, ne može firma koja čitava vrijedi 70 miliona , imati u vlasništvu proizvod koji vrijedi milijardu.
Ja upravo želim reći da je sa dobrim patentom, idejom koja je potvrđena u malome negdje u laboratoriju za male pare, mogao i Bosnalijek prodati licencu velikima ( kao Pliva svoju ideju npr), a tada veliki potroše 200 miliona i naprave lijek koji vrijedi nekoliko milijardi: E, je li sad jasno kako bi dionice bile veće nekoliko puta. prodajim licence za nešto novo a ne da to novo dovede do kraja Bosnalijek, pa ja znam da ne može i nema resurse za to.
Sada ispada da ja tražim alibi da dionice budu manje, to je glupost, ja objašnjavam kako su mogle i mogu biti veće, da imaju upravu koja zna ulagati u razvoj i okupljati pametne kadrove, jer sve je do ljudi. TO JA Pišem.
Pa kada bih htjeo da dionice padaju, opravdavao bih pisanje pojedinaca koji najavljuju nekakva tužilaštva istrage, kriminal i koji time direktno ili indirektno sami doprinose NISKOM REJTINGU I KOTIZACIJI dionica Bosnalijeka, pa se onda kao čudimo, kako to da je niska dionica a kompanija više vrijedi. Pa više vrijedi jedan pametan lijek, nego 10 Bosnalijeka, to i sam tvrdiš, znači da je u tome kvaka a ne u zidovima, opremi i meraji oko njih i ostajem pri tome, da tamo treba doći uprava koja stvara klimu razvoja i istraživanja a ne stalnih sukoba i generisanja problema, pa tko će to ozbiljan kupovati takve dionice, nego kokošari piljari i mešetari, koji ne znaju osmisliti razvoj u ozbiljnoj farmaceutskoj kompaniji.

Ovakvom politikom, Bosnalijek može imati rast samo zato što je domaća kompanija ( dok mu konkurencija ISTIH PROIZVODA - poput takvih u ZADI i Farmaviti i drugima a sve su sada "DOMAĆE", ne pojede tržište) a u njega će investirati samo druga farmaceutska kompanija a nikako netko tko proizvodi gnjivo ( pa makar tamo bilo više profita).

Ostajem pri tome da jedino što može privući ozbiljnog investitora jeste ozbiljan razvoj i perspektiva razvoja ili bar iniciranje razvoj u nekim projektima a dugoročno gledano, sada te perspektive nema, ovaj dobar rezultat samo trenutno znači: da je domaća konkurencija -TRENUTNO lošija od Bosnalijeka.

Na dalje tvrdnje da Bosnalijek ima zokruženu proizvodnju sirovine su neistina jer sve sirovine Bosnalijek uvozi, koju to proizvodi sam, dakle nema zaokružen proces proizvodnje a dosta toga samo i on blistira i pakuje iz gotovih vreća lijekova. Dosta je toga i iz Indije.
I konačno, ako se npr. na BiH tržiše uputi netko poput CIPLA Bombay, koja pravi promet lijekova od 8 milijardi godišnje a već je prisutna na još 2 kontinenta i u EU, ima 3-4 puta ( dakle ne % nego puta jeftinije SVE lijekove Bosnalijeka , ali i ostalih proizvođača u BiH) i ako se odluči kupiti Bosnalijek, šta mislite da će uraditi i čije lijekove prodavati i to cijeloj regiji a ne samo u BiH? Ja vjerujem svoje a za to joj trebaju samo uređaji za pakiranje koje ima u Bosnalijeku, 65 ljudi ukupno i jedna zgrada u krugu , ostalo mogu i prodati.
Koliko će tada i u kratkom roku, vrijediti dionice Bosnalijeka?
Zato kažem, treba gledati malo dalje.....a to zavisi samo od uprave i po tome ni prošla ništa nije napravila a izgleda ni ova i ako ih treba zbog nečega kritikovati, to je zbog izostanka razvoja i kroz razvoj, bježanja od konkurencije, stvaranja novih trišta i naravno komecijalnog rasta, e tada bi i dionice rasle. Dakle za nas nije važno TKO upravlja i je li to Haden,Alvogen, Cipla ili neko četvrti nego - KAKO upravlja i koliko razvija kompniju da bi ista rasla ali ne samo i uvijek u istom asortimanu nego rasla kroz razvoj i novih proizvoda.
slavuj

Post by slavuj »

Svi izvještaji o poslovanju u zadnjih nekoliko godina mogu se naći na stranici Bosnalijeka.
Sa zaradom iz 2015.godine knjigovodstvena vrijednost dionice je oko 20 km.Prošlogodišnja zarada omjerena prema knjigovodstvenoj vrijednosti je na nivou 7,5 posto.Sasvim solidan prinos .Zarada po dionici oko 1,5 km,što je opet solidno i knjigovodstvenu vrijednost dionice potvrđuje kao realnu!
Vešeras u dnevniku na FTV će biti priče o tome koliko bi trebala biti cijena po kojoj će vlada ponuditi dionice Bosnalijeka iz njenog vlasništva.
Post Reply