Bosnalijek

Investitor

Re: Bosnalijek

Post by Investitor »

Damirko wrote:Koji fondovi se neće odazvati? Tačka 3. dnevnog reda za sutra, podjela dividende 0,28KM po dionici, ili "samo dajte pare" i sve OK.
Nema kvoruma, zvao ja telefonom sekretara društva. A što se tiće fondova mislim da se BIG neće odazvati.
Damirko

Post by Damirko »

Tačno. BIG neće. Opet mi je jako drago što nisam dioničar Bosnalijeka, pa ovo sve posmatram sa strane.
Ova izjava resornog ministra ilustrujue kapacitete danasnje vlade

"Mi se nismo prijavili na tu skupštinu iz poznatih razloga. Smatramo da još postoje indicije o nepravilnostima u radu uprave, a moraju se ispoštovati i zaključci Vlade FBiH. Kad se ispoštuju ti zaključci i poslovanje Bosnalijeka dovede u jedan normalan kontekst, možemo učestvovati u radu skupštine. Nećemo da budemo dio skupštine koja može donositi odluke suprotne interesima dioničara, kazao je Erdal Trhulj, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH, piše Oslobođenje"

Dakle, ponovo spominje zaključke vlade koji su nelegalni, a eto, moraju se ispoštovati. Po deseti put, samo skupština diončkog društva može donositi zaključke i smjenjivati NO, pa čak i ako je osnov gubitak povjerenja dioničara.

Na bilo kojoj skupštini pristuni su dioničari. Kako onda bilo koja skupština može donijeti odluku koja je suprotna interesia dioničara?

Ministar je drzak, neuk, nesposoban, glup, ne zna se izražavati, i očito ne zna ni misliti.
Investitor

Post by Investitor »

Damirko wrote:Tačno. BIG neće. Opet mi je jako drago što nisam dioničar Bosnalijeka, pa ovo sve posmatram sa strane.
Ova izjava resornog ministra ilustrujue kapacitete danasnje vlade

"Mi se nismo prijavili na tu skupštinu iz poznatih razloga. Smatramo da još postoje indicije o nepravilnostima u radu uprave, a moraju se ispoštovati i zaključci Vlade FBiH. Kad se ispoštuju ti zaključci i poslovanje Bosnalijeka dovede u jedan normalan kontekst, možemo učestvovati u radu skupštine. Nećemo da budemo dio skupštine koja može donositi odluke suprotne interesima dioničara, kazao je Erdal Trhulj, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH, piše Oslobođenje"

Dakle, ponovo spominje zaključke vlade koji su nelegalni, a eto, moraju se ispoštovati. Po deseti put, samo skupština diončkog društva može donositi zaključke i smjenjivati NO, pa čak i ako je osnov gubitak povjerenja dioničara.

Na bilo kojoj skupštini pristuni su dioničari. Kako onda bilo koja skupština može donijeti odluku koja je suprotna interesia dioničara?

Ministar je drzak, neuk, nesposoban, glup, ne zna se izražavati, i očito ne zna ni misliti.
Nemam namjeru da branim ministra, malo je nespretno odabrao riječi (ako je uopšte nešto takvo rekao, znaš novinare kako izvrnu) ali diplomatski je zaobišao prave razloge. Jer šta misliš kako bi zvučalo da je rekao npr. Mi nismo htjeli da se prijavimo na skupštinu sazvanu od strane trenutnog NO iz razloga što bi možda oni imali kvorum a mi nismo mogli isti da skupimo isti na prvoj vanrednoj skupštini, ili da smo se prijavili na skupštinu možda bi prošla neka predložena odluka Arslanagića (da mu sin bude predsjednik NO u Rusiji i sl). Puno je bolja i izvjesnija (sigurnija) opcija da se prvo smjeni trenutni NO, pa uprava koja je od radnika otela punomoći, pa da onda svi dioničari dostave svoje prijedloge za novu skupštinu.
Damirko mislim da puno griješiš kao investitor što nemaš dionice Bosnalijeka po ovako bagatelnoj cijeni, ili pokušavaš na ovaj način zaplašiti nekog ko ih ima da bi ih ti kupio u bescjenje.
Pozdrav!
Investitor

Post by Investitor »

Otkazana skupština Bosnalijeka

Skupština dioničara kompanije Bosnalijek d.d. Sarajevo, koja je bila zakazana za danas u 11.00 sati u sjedištu kompanije, nije održana zbog nedostatka kvoruma.
26.05.2012 13:01

Kako je ranije najavljeno, na dnevnom redu Skupštine, trebalo je biti, između ostalog, usvajanje Godišnjeg izvještaja o poslovanju Društva za 2011. godinu, sa izvještajima revizora, Nadzornog odbora i Odbora za reviziju, zatim donošenje Odluke o raspodjeli i načinu upotrebe dobiti ostvarene po Godišnjem izvještaju o poslovanju Društva za 2011. godinu; donošenje Odluke o preknjižavanju dobiti ostvarene u 2010. godini u fond rezervi Društva; te usvajanje Poslovnog plana Društva za 2012. godinu.

Također, na dnevnom redu trebalo je biti: donošenje Odluke o osnivanju društva sa ograničenom odgovornošću; zatim donošenje Odluke o odobravanju Statuta Bosnalijeka, društvo sa ograničenom odgovornošću; izbor članova Nadzornog odbora Društva; izbor članova Odbora za reviziju Društva; izbor vanjskog revizora, te donošenje Osnovnih elemenata za zaključivanje ugovora sa članovima Nadzornog odbora i Odbora za reviziju u pogledu vrste, osnove i visine naknada.

(Onasa)

Samo nisu objavili koliko ja bilo prisutno dioničara. Je li neko možda bio na skupštini, ja se nisam ni prijavljivao.
Investitor

Post by Investitor »

Nova vanredna Skupština Bosnalijeka 16. juna

Subota, 26 Svibanj 2012 05:05
Borivoje Simić
Bosnalijek

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije objavilo je danas u dnevnoj štampi obavještenje o sazivanju nove vanredne Skupštine dioničara Bosnalijeka koja je zakazana za 16. juni ove godine.

Nova vanredna sjednica sazvana je nakon što na prethodnoj 5. maja nije bilo kvoruma.
Na dnevnom redu sjednice Skupštine je donošenje odluke o razrješenju cijelog Nadzornog odbora Bosnalijeka, te imenovanje novog Nadzornog odbora. Lista kandidata za članove Nadzornog odbora, kako se navodi u obavještenju koje je potpisao ministar Erdal Trhulj, objavit će se nakon isteka roka za podnošenje prijedloga kandidata od dioničara.
Za razliku od predhodne Skupštine kada je za kvorum bilo potebno prisustvo 60% dionica s pravom glasa, za ovu ponovljenu vanrednu Skupštinu za kvorum je dovoljna trećina dionica s pravom glasa.
grupa

Post by grupa »

Investitor wrote:Otkazana skupština Bosnalijeka

Skupština dioničara kompanije Bosnalijek d.d. Sarajevo, koja je bila zakazana za danas u 11.00 sati u sjedištu kompanije, nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Kako je ranije najavljeno, na dnevnom redu Skupštine, trebalo je biti, između ostalog, usvajanje Godišnjeg izvještaja o poslovanju Društva za 2011. godinu, sa izvještajima revizora, Nadzornog odbora i Odbora za reviziju, zatim donošenje Odluke o raspodjeli i načinu upotrebe dobiti ostvarene po Godišnjem izvještaju o poslovanju Društva za 2011. godinu; donošenje Odluke o preknjižavanju dobiti ostvarene u 2010. godini u fond rezervi Društva; te usvajanje Poslovnog plana Društva za 2012. godinu.

Također, na dnevnom redu trebalo je biti: donošenje Odluke o osnivanju društva sa ograničenom odgovornošću; zatim donošenje Odluke o odobravanju Statuta Bosnalijeka, društvo sa ograničenom odgovornošću; izbor članova Nadzornog odbora Društva; izbor članova Odbora za reviziju Društva; izbor vanjskog revizora, te donošenje Osnovnih elemenata za zaključivanje ugovora sa članovima Nadzornog odbora i Odbora za reviziju u pogledu vrste, osnove i visine naknada.

(Onasa)

Samo nisu objavili koliko ja bilo prisutno dioničara. Je li neko možda bio na skupštini, ja se nisam ni prijavljivao.
bilo je oko 12 % prisutno,arslanagic je bio veoma ljut. Nisu ni fondovi bili,mislim da su i oni skontali s kim imaju posla,nemoze se bas sve kupiti kako je arslanagic naucio za male pare, a on milione da krcmi.
Investitor

Post by Investitor »

grupa wrote:

(Onasa)

bilo je oko 12 % prisutno,arslanagic je bio veoma ljut. Nisu ni fondovi bili,mislim da su i oni skontali s kim imaju posla,nemoze se bas sve kupiti kako je arslanagic naucio za male pare, a on milione da krcmi.
Znaš li jesu li se Libijci prijavljivali i pojavljivali?
grupa

Post by grupa »

Investitor wrote:
grupa wrote:

(Onasa)

Znaš li jesu li se Libijci prijavljivali i pojavljivali?
pa koliko sam ja razumio nisu,jer oni su sa vladom,sto ima i logike. bili su neki fondovi prijavljeni ali niko nije dosao danas. ovo su bili vecinom arslanagicevi sto ima preko onog udruzenja njegovog,sto je od radnika pokupio.
Investitor

Post by Investitor »

grupa wrote:pa koliko sam ja razumio nisu,jer oni su sa vladom,sto ima i logike. bili su neki fondovi prijavljeni ali niko nije dosao danas. ovo su bili vecinom arslanagicevi sto ima preko onog udruzenja njegovog,sto je od radnika pokupio.
Dosta je on sakupio (oteo) punomoći od radnika obzirom da libijci nisu uz njega. Šta mislite sutra kada, InsAllah, otjeramo Arslanagića i Arslanagiće, te se uključimo u ovo Udruženje možda možemo imati svoja dva člana u NO.
panzer

Post by panzer »

Po svemu sudeći ovo je konačno završeno. Skupština najavljena za 16. će biti završni udarac ali treba vidjeti hoće li arslanagić dočekati kraj ugovora odnosno svoj milion. A i Trivun bi se mogao pozdraviti sa svojom karijerom. Sve je ovo moglo biti daleko korektnije i poštenije ali ljudi su podlegli novcu i moći,šteta.

A s druge strane,najvjerovatnije se otvara novo poglavlje u dioničarstvu.
Post Reply