Bosnalijek

panzer

Re: Bosnalijek

Post by panzer »

Potražnja i dalje čeka sa strane, a ponuda jedva čeka da se riješi dionica kao što je i očekivano. Zanimljivo je kako se promijenilo pogled na dionice kao da je u pitanju nešto što nema vrijednosti.
graditelj

Post by graditelj »

Ja ne kontam zasto se sve ovo desava, kako je moguce da BSNL ima pet dana max rast pa sad tri dana max pad? Pritam brokera sta on misli oko BSNL kaze: "Ja bi sacekao jos malo!" ??? Prosle sedmice se nije ni moglo kupit nikako, sad odjednom ohladilo, zasto? Ili mozda "oni" znaju sto mi neznamo? Imam osjecaj da je cjena na nivou 18 da bi se kupci lakse odlucivali da kupuju nego na 8
pifkolektor

Post by pifkolektor »

Nesekirajte se to tako mora biti sada svi cekaju nekakav ogroman pad a onda opet ce rasti pa nece biti prodaje ali ovaj puta ide preko 15 sutra je zadnji
dan pada...
montypython

Post by montypython »

graditelj wrote:Ja ne kontam zasto se sve ovo desava, kako je moguce da BSNL ima pet dana max rast pa sad tri dana max pad? Pritam brokera sta on misli oko BSNL kaze: "Ja bi sacekao jos malo!" ??? Prosle sedmice se nije ni moglo kupit nikako, sad odjednom ohladilo, zasto? Ili mozda "oni" znaju sto mi neznamo? Imam osjecaj da je cjena na nivou 18 da bi se kupci lakse odlucivali da kupuju nego na 8
Nije se “ohladilo” zato što “oni” znaju nešto što mi ne znamo, nego zato što “oni” ne znaju ništa ili u najboljem slučaju ne znaju ni ono što mi znamo. Tužna je činjenica da se u nas odluke ne donose na osnovu bilo kakve analize (tehničke ili fundamentalne). Odluke donose ljudi koji nemaju ni znanje ni viziju.
U konkretnom slučaju dionica pada 3 dana po max 5 % I oni koji bi je kupili rezonuju “a što ne bih sačekao još jedan dan možda kupim sutra po još 5% niže”. Tipičan je u tom smislu i odgovor brokera “ja bih sačekao još malo”. Koliko malo? Na osnovu koje računice? Ako je dionica na 9 a dno joj je 8 a uz to znamo da vrijedi 25, nema se tu šta čekati.
Potpuno si u pravu kad kažeš ono da bi se kupci lakše odlučivali da kupe po 18 nego po 8. Oni jednostavno pojma nemaju kako vrednovati neku dionicu pa se odlučuju za strategiju stada: kupuj kad drugi kupuju, prodaji kad drugi prodaju.
Uz to primjećujem da je npr jučer pad od 5% ostvaren uz mizerni promet od 430 dionica a prije par dana uz 197 kom. Ko zna, možda oni koji su to radili donedavno koriste korekciju pa da probaju ponovo ciljano obarati pri niskoj likvidnosti. Ali nisu više stara vremena sumnjam da to može dugo pogotovo ako se poveća likvidnost.
panzer

Post by panzer »

Ti mali prometi su se desili zato što nije bilo nikog na kupovnoj strani. Ponude je bilo i bilo je dosta prodajnih naloga. Zato je broker i rekao da se sačeka još malo pošto prodaja dominira.

Mala ispravka: dominirala je, izgleda da će se slabo odlučivati da ispod 10 KM.

Prema svemu sudeći, IFC ostaje vlasnik dionica i nakon 15.03. kada je istekla put opcija odnosno moguće aktiviranje prodaje dionica za šta je bosnalijek imao rezervisanje. Pošto se do tada vodio kao kredit onda bi se sada morao voditi kao "obični" udio u firmi ali bi se onda kapital morao povećati. U revizorskom izvještaju stoji da je kapital 71,8 odnosno 78,3 mil umanjeno za IFC-ov udio od 6,5 mil KM. Na idućoj skupštini dioničara nešto moraju odlučiti po tom pitanju.
panzer

Post by panzer »

Trhulj: Vlada će istrajati na smjeni Uprave Bosnalijeka
http://www.indikator.ba/ekonomija/10514 ... k-kapitala

Normalno da hoće kada su većinski dioničar. Imaju sasvim dovoljno prostora da na dnevni red skupštine dioničara stave tačku o smjeni i da to prođe.
Iako je skupština uvijek sredinom godine, izgleda da je ovo sazivanje sjednice NO je pokušaj dobijanja na vremenu jer arslanagiću ističe vrijeme i ovim odugovlačenjem se može desiti da ode u penziju prije smjene i tako dovrši menadžerski ugovor(nekako mislim da bi mu trebalo dati da ga završi jer je firma ipak svake godine napredovala) i dobije veliku otpremninu.

Uglavnom, njegova era se u svakom slučaju završava i nakon par mjeseci vlada će preuzeti glavnu ulogu a ne treba iznenaditi da se ponovo krene sa privatizacijom, .
panzer

Post by panzer »

Sve kao nepovezano:

http://www.indikator.ba/ekonomija/10717 ... osnalijeku

Na forumu jugoistočne evrope u USA učestvuju mimsovići, Trhulj ali i Alvogen:

http://www.indikator.ba/ekonomija/aktue ... a-u-libiji

abaz je prenio informaciju da je tužilaštvo KS dobilo materijal od finansijske inspekcije u Bosnalijeku gdje se spominju duple fakture prikazivanje manje dobiti, izvlačenje kapitala i sl.
montypython

Post by montypython »

Ne znam da li je (samo) zbog tih vijesti ili je očekivani nastavak rasta nakon ove korekcije ali danas na samom kraju trgovanja nije se moglo kupiti ni po 10,40.
panzer

Post by panzer »

Kupovna strana je čekala neki signal a to se desilo nakon što je vlada pokazala da nisu samo pričali nego stvarno djelovali u namjeri da promijene upravu i to kada su zatražili sazivanje skupštine dioničara.
Drugi signal može biti kada se na jednom mjestu nađu: Trhulj (odkud on u washingtonu?) koji je jedan od glavnih aktera u slučaju Bosnalijek, Raffi Gregorijan nama poznati američki birokrata koji tada priča o privatiziciji državnih firmi radi privlačenja investitora itd itd, i direktora alvogena koji kaže da im je JI evropa jedan od prioriteta.

Izgleda da sve ukazuje na prodaju državnog udjela nakon što se završi skupština dioničara najavljena za početak maja.
panzer

Post by panzer »

Post Reply