Bosnalijek

Sabur2
Posts: 1239
Joined: 16 May 2010, 01:30

Re: Bosnalijek

Post by Sabur2 » 20 Mar 2020, 02:15

Problem je sto je proizvodna linija za dezinficijense kapcitirana za normalne uslove potraznje tako da njena dnevna maksimalna proizvodnja vjerovatno ne moze podmiriti ni potrebe samih medicinskih ustanova.
Uglavnom radi se u dvije i tri smjene. Ruzno je govoriti da je to dobro, ali eto nije crnjak. Nek nesto radi kako treba. Pitanje je samo do kad ce moci jer ce virus kad tad uci i desetkovati radnu snagu.

HANS
Posts: 111
Joined: 06 Dec 2012, 22:59

Re: Bosnalijek

Post by HANS » 20 Mar 2020, 20:15

USPJEH DOMAĆE FARMACEUTSKE INDUSTRIJE: Bosnalijek ima vrlo lijepe vijesti za građane BiH!
Veliki napori Sektora za međunarodnu saradnju Ministarstva sigurnosti BiH i Koordinacionog tijela Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje.
Kamion “Bosnalijeka” s neophodnom supstancom za proizvodnju dezinfekcionih sredstava, deblokiran je u Mađarskoj i pod policijskom pratnjom, preko Hrvatske, stigao je u Bosnu i Hercegovinu.
Do deblokade je došlo i zahvaljujući velikim naporima Sektora za međunarodnu saradnju Ministarstva sigurnosti BiH i Koordinacionog tijela Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje.

Ovim transportom će biti osigurane dovoljne količine sirovina za proizvodnju sredstava za dezinfenkciju, prijeko potrebnih u pandemiji korona virusa, navedeno je iz Ministarstva sigurnosti

Sabur2
Posts: 1239
Joined: 16 May 2010, 01:30

Re: Bosnalijek

Post by Sabur2 » 30 Mar 2020, 14:02

Znači ovih 150.000 komada služe kao rampa.
Standardno za SASE.

Jer ne mogu vjerovati da bi neko ko želi ovo da proda to činio na ovaj način.

panzer
Posts: 6910
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Bosnalijek

Post by panzer » 04 Apr 2020, 11:16

Situacija se okrene u svoju korist. Malo da se popravi imidž.
Upućujući apel građanima da racionalno nabavljaju dezinfekcijska sredstva, kako bi što veći broj građana mogao nabaviti spomenute proizvode, generalni direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović je dodao da često imaju upite građana za kupovinu dezinfekcijskih sredstava, te da oni kao Bosnalijek nemaju mogućnost da ih prodaju direktno građanima

Bosnalijek utrostručio proizvodnju dezinfekcijskih sredstava i ništa se ne izvozi - Sve ide na domaće tržište!

Zaista je krajnje vrijeme da se svi zajedno maksimalno okrenemo prema podršci domaćoj proizvodnji, jer vjerujem da smo sad naučili lekciju da su domaći proizvođači jedini u koje se bezuslovno možemo pouzdati
U kompaniji Bosnalijek su itekako svjesni uloge i značaja kojeg trenutno imaju za cijelu BiH kada je u pitanju pandemija koronavirusa, te stoga, naglašavaju da nastavljaju raditi kako bi odgovorili tim očekivanjima.

Generalni direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović rekao je u razgovoru za Anadoliju da je ta kompanija od početka krize uzrokovane pandemijom COVID-19 organizirao svoj rad u skladu sa dva temeljna cilja.

“Prvi je osiguravanje maksimalne zaštite naših radnika, a drugi je nesmetano snabdijevanje tržišta Bosne i Hercegovine svim našim proizvodima. Za sada uspješno ispunjavamo oba postavljena cilja. To je zasluga prije svega naših radnika koji rade u otežanim uslovima, s obzirom na nivo stresa kojem smo svi izloženi, te nizu restriktivnih mjera koje smo poduzeli kako bi sačuvali njihovo zdravlje“, rekao je Uzunović.


“Mi smo svi u Bosnalijeku itekako svjesni uloge i značaja kojeg trenutno imamo za cijelu Bosnu i Hercegovinu i nastavit ćemo raditi kao i do sada kako bi odgovorili tim očekivanjima“, kazao je Uzunović.

Generalni direktor Bosnalijeka je potvrdio kako su uspjeli osigurati da njihova proizvodnja u ovim vanrednim uslovima obezbjeđuje sve ono što proizvode tako da na tržište BiH isporučuju sve što i inače imaju u svom proizvodnom programu.

“Među tim proizvodima je svakako i niz esencijalnih lijekova koji su potrebni u ovoj situaciji. Siguran sam da u tom dijelu možemo osigurati dovoljne količine istih, prije svega za naše zdravstvene ustanove, ali i za građane“, istakao je Uzunović.

Ističući kako je u ovom periodu krize najveća potražnja prije svega za dezinfekcijskim sredstvima, Uzunović je kazao da su u prva tri mjeseca utrostručili proizvodnju dezinfekcijskih sredstava u odnosu na isti period prošle godine i da nastavljaju istim tempom.


BOSNALIJEK IMA VIŠEDECENIJSKO ISKUSTVO U PROIZVODNJI VISOKOKVALITETNIH DEZINFEKCIJSKIH SREDSTAVA POPUT ASEPTANA, BAKTICIDA, ALKOSOLA…
“Također znatno je porasla potražnja za našim lijekovima: Lysobact, Paracetamol bosnalijek, Azomex, Lynase... ali i kompletnog programa za jačanje imuniteta, prvenstveno proizvoda iz linije Royal Jelly. Za sada ulažemo maksimalne napore da odgovorimo na sve zahtjeve tržišta i učinit ćemo sve što je u našoj moći da to tako i ostane“, istakao je Uzunović.

Upućujući je apel građanima da racionalno nabavljaju ova sredstva, kako bi što veći broj građana mogao nabaviti navedene proizvode, Uzunović je dodao da često imaju upite građana za kupovinu dezinfekcijskih sredstava, te da oni kao Bosnalijek nemaju mogućnost da ih prodaju direktno građanima.

“Prioritet u našoj distribuciji imaju zdravstvene ustanove širom Bosne i Hercegovine, kao i krizni štabovi. Redovno vršimo isporuke i prema veledrogerijama, koje dalje distribuiraju proizvode prema maloprodajnim objektima“, rekao je Uzunović.

Uzunović je potvrdio kako je i Bosnalijek pogođen poremećajima u lancima snabdijevanja, te je dodao da blokade nisu dovele samo do nemogućnosti i otežane nabavke određenih sirovina, već i do enormnog rasta cijena.

“Ulažemo velike napore da osiguramo potrebne sirovine, pri čemu smo naročito pogođeni činjenicom da dosta neophodnih repromaterijala ne možemo nabaviti u BiH, jer se u BiH ne proizvode, pa čak ni u zemljama regije. Uspijevamo, za sada, uz zaista velike teškoće i velike dodatne troškove osigurati sve što nam je potrebno“, istakao je Uzunović.

On je pozvao sve nadležne institucije da ni u jednom trenutku iz vida ne izgube značaj održavanja otvorenih koridora snabdijevanja, te da kontinuirano rade sa susjednim državama na osiguravanju nesmetanog transporta roba, jer kako kaže, to je od ključnog značaja za nastavak proizvodnje.

Uzunović je rekao da nadležne institucije što prije trebaju poduzeti mjere kojim će konkretno pomoći privredi.

Značaj domaće proizvodnje
“Ova situacija najbolje je pokazala značaj domaće proizvodnje i zaista je krajnje vrijeme da se svi zajedno maksimalno okrenemo prema podršci domaćoj proizvodnji, jer vjerujem da smo sad naučili lekciju da su domaći proizvođači jedini u koje se bezuslovno možemo pouzdati“ dodao je Uzunović.

Bosnalijek ima višedecenijsko iskustvo u proizvodnji visokokvalitetnih dezinfekcijskih sredstava poput Aseptana, Bakticida, Alkosola…

“Sve proizvedene količine dezinficijskih sredstava plasiramo isključivo na domaće tržište, odnosno naša dezinfekcijska sredstva se ne izvoze na inostrana tržišta“, zaključio je Uzunović

Post Reply