Rudnik Soli Tuzla

Post Reply
panzer
Posts: 6512
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Rudnik Soli Tuzla

Post by panzer » 06 Sep 2019, 16:03

Nismo nikad otvorili temu a sada bi već trebalo da bude zanimljivija u odnosu na period kada su bili pod "finansijskom konsolidacijom".

Da prekopiram ranije postavljeni članak:
Kada je u pitanju razvoj hemijske industrije i uopšte privrede u TK, Rudnik soli Tuzla igra važnu ulogu. Samo u prošloj godini tuzlanski Rudnik soli u potpunosti je ispunio plan povećanja proizvodnje, a šestomjesečni izvještaj za ovu godinu također pokazuje da je plan isporuke slanice kupcima poremašen za jedan posto, odnosno za oko 20.000 kubika. Sve to moguće je redovnim ulaganjima u opremu i unapređenje procesa proizvodje. U maju je urađena reparacija cjevovoda tehnološke vode u dužini 1,5 km od Tehološkog fakulteta do Tušnja.

- Zamijenili smo ga najmodernijim i najkvalitetnijim cijevima u branši kojom se bavimo, a to je poluetilinska smjesa cjevovoda. Povećali smo kapacitet za više od 20%, odnosno sa maksimalnih 425 kubika na sat postigli smo preko 500 kubika i samim tim smo smanjili pritiske za 15% u cjevovodima - izjavio je za RTV Slon Anis Šaldić, direktor Rudnika Soli Tuzla.

U prošloj godini Rudnik soli Tuzla je prema kupcima – kompaniji Sisecam Soda Lukavac, Panonskim jezerima u Tuzli i Fabrici soli Solana isporučio skoro 3,5 miliona kubnih metara slane vode. No, potrebe tržišta konstantno rastu, naglašava Šaldić.

- I fabrika Sisecam Soda Lukavac i Solana koje, moram priznati, perfektno rade, traže sve veće količine slane vode koje nismo mogli isporučiti sa ovim kapacitetima i sa ovim korakom mi smo u biti otvorili vrata povećanju kapaciteta i ratsu privrede u TK - kazao je Šaldić.

Radovi na cjevovodima veliki su izazov za rudnike poput tuzlanskog rudnika soli budući da proizvodnja ne smije stati te da Rudnik mora raditi 24 sata dnevno, no uz dobro planiranje i spretnost ljudi na terenu cjevovodi su zamijenjeni u roku od sedam sati, te kupci ni na sam dan izvođenja radova nisu morali čak ni spustiti svoje kapacitete, a kamoli obustaviti proizvodnju. Osim rekonstrukcije cjevovoda, menadžment rudnika ima u planu razdvajanje sonovoda, odnosno da se iz jednog snabdijeva Sisecam Soda a iz drugog Solana i Pannonica što će omogućiti isporuku još veće količine slanice i rasterećenje sonovoda.
Ne bih se konkretno vezao za knjigovodstvenu vrijednost jer je revizori osporavaju. Navodno firma ne može dokazati vlasništva nad nekim nekretninama pa to ostavlja otvoreno pitanje nad knjigovodstvenoj vrijednosti firme.

Ono što mene privlači je i trenutna dobit ali i iznos gotovine u bilansima. Već sad imaju skoro 10 miliona KM a do kraja godine moguće bi bilo da imaju oko ili preko 11 miliona KM što daje preko 7 KM po dionici.
Prednost je što nema fondova ali je možda prednost i što kanton većinski vlasnik. Isti onaj kanton koji je u proteklom periodu finansijski pomagao firmu. Sad kada staje na noge realno je i da uzmu nazad ono što je uloženo odnosno da isplate dividendu.
Iako najavljuju izgradnju novog sonovoda do Lukavca ovaj gotovinski tok pokazuje da je to mogu vlastitim sredstvima ili uz određena kreditna sredstva pa je po meni realna i isplata dividende.
Sa prošlom godinom pokazalo se da je vlast spremna uzeti dividendu iz nekih firmi kako bi finansirala neke druge infrastrukturne projekte.
Po meni, ovdje ne bi bilo nemoguće ni da kanton uzme dobit jer može vratiti uloženo.
Iako bi bilo najrealnije da veći dio dobiti koji bi uzeo iz firme trebao proslijediti Gradu koji je sa Rudnikom suvlasnik Panonike. I gradu a i rudniku bi odgovaralo da se izgradi dio zatvorenih bazena jer bi tako turistički kompleks mogao raditi tokom cijele godine. S druge strane, ne bi bio realno da rudnik koji trenutno ima sredstva sam finansira izgradnju zatvorenih bazena.

panzer
Posts: 6512
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Rudnik Soli Tuzla

Post by panzer » 18 Sep 2019, 14:55

https://rtv7.ba/arhive/219096
Rudnik soli “Tuzla” ima važnu ulogu kada se govori o razvoju hemijske industrije i uopšte privrede u TK.

Ostvareni dobri proizvodni rezultati u prošloj, i u prvih 6 mjeseci ove godine, su rezultat permanentnog ulaganja u opremu i unapređenje proizvodnje.

U Rudniku soli je danas donesena i Odluka o nabavci uređaja za frekventno upravljanje pumpama, što će u mnogome smanjiti potrošnju električne energije

panzer
Posts: 6512
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Rudnik Soli Tuzla

Post by panzer » 10 Oct 2019, 10:59

Ove čike mi se sve više sviđaju:

https://www.youtube.com/watch?v=jENCt3HVaDQ

Izgleda da im razdvajenje sonovoda za Soda Sanayi Lukavac i Solanu nije problem. I da će ovu godinu količinski biti nešto manja od prošle zato što je neko od pomenuta dva kupca u pripremnnim radovima za pojačavanje proizvodnje. Ovi su u 2018. isporučili oko 3,5 miliona kubnih metara slanice ako bude ovo minimalno smanjenje koje spominje direktor onda bi to u ovoj godini bilo oko 3,3 miliona.

Prema testiranjima koje je spomenuo direktor,izgleda da bi mogli ići sa proizvodnjom do 4,5 miliona kubika. Po svemu sudeći ovogodišnje smanjenje proizvodnje ne odražava na dobit pa bi i ove godine mogli ići preko 3 miliona KM što daje neto profitnu maržu od 20%.

Ono što je dobro je što u prvi plan stavljaju redukovanje troškova i što rade na tome.

Post Reply