Fabrika duhana Sarajevo

asim.k
Postovi: 109
Pridružen/a: 24 srp 2013, 09:07

Re: Fabrika duhana Sarajevo

PostPostao/la asim.k » 17 kol 2013, 20:15

Oslobodjenje je postalo gori medij nego Avaz. Bas su se nameracili na FDS, samo jos ne znam tacnu namjeru Hilme u ovom slucaju. A vlada ce vjerovatno izgubiti u FDS kao sto su do sada izgubili gdje su kod krenuli. Treba imati barem malo znanja o korp.upravljanju a ne sa idiotima srljati... mi smo vlast i sve mozemo...
NO je izabran i u njemu je Kurtovic, volio to neko ili ne. To ce potvrditi i KVP i sud. Prica zavrsena. Dividenda se jos ne isplacuje jer je uprava FDS trazila misljenje od konsultanata i eksperata da li je isto moguce nakon dogadjanja na skupstini. Uprava FDS ne bjezi od isplate ako se potvrdi zakonitost za isplatu.

asim.k
Postovi: 109
Pridružen/a: 24 srp 2013, 09:07

Re: Fabrika duhana Sarajevo

PostPostao/la asim.k » 17 kol 2013, 21:28

Statut je dokument kojim se reguliše način upravljanja i vođenja kompanije.
Svi vlasnici – dioničari se smatraju da su upoznati sa statutom prilikom kupovine vlasničkog udjela ili dionica društva. Prema tome statut je najvažniji dokument jednog dioničarskog društva kako kod nas tako i u uređenim tržištima u okruženju. Svaki dioničar bi trebao biti upoznat sa statutom kompanije prije kupovine udjela – dionica. Sudska praksa poznaje i slijedeće „Ako nije izričito isključeno ZPD, statutom se mogu urediti i druga pitanja pored obaveznog sadržaja statuta“.
Osnov za donošenje sastava nadzornog odobora, odnosno stava kojim se obavezno u NO mora imenovati jedan član NO kao predstavnik radnika proizlazi iz slijedećih zakonskih odredbi :
Zakon o privrednim društvima :
Član 123. Stav 10.
Statut dionickog drustva obavezno sadrži:
10) sastav, nacin imenovanja i razrjesenja, i ovlastenja nadzornog odbora i uprave drustva;
Pravilnik o upravljanju dioničarskim društvima :
Član 30. Stav 3.
(3) Otvoreno dioničko društvo može statutom predvidjeti da se jedan član nadzornog odbora bira od predstavnika zaposlenika društva.

Prema tome, skupština FDS je sa 90% glasova za na skupštini dioničara usvojila statut. To što niko nije čitao predloženi statut je njegov problem. NO FDS čini : Mirsad Turković, Kemal Bektešević, Ivica Knezović, Amir Pašalić i Šefto Kurtović.
**** paralela sa Hrvatskim zakonodavstvom usklađenim sa EU direktivama
Za sve „nevjernike“ kojima nije jasno kako se može odrediti da predstavnik radnika mora biti u NO. Nije samo ta mogućnost, može se čak odrediti da određena osoba sa imenom i prezimenom može imenovati člana NO bez obzira na broj dionica. Samim tim svaki investitor koji kupuje dionice određene kompanije je upoznat sa time prije kupovine a kupovinom je i prihvatio takvu situaciju. Zato i promjena statuta zahtjeva više od obične većine glasova na skupštini, kako bi se zaštitili svi dioničari.
Članak 256. U vezi 290. ZDT-a
Članove NO bira glavna skupština društva. Oni se biraju običnom većinom glasova.
Članak 256. Stavak 3. ZTD
Statutom se može predvidjeti posebno pravo imenovanja određenog broja članova NO. Tako imenovanje članova NO ne može biti više od jedne trećine.
Takvo se pravo može dati dioničarima :
- Određenim imenom i prezimenom
- Onima koji drže određene dionice
Posebnim pravilnikom ili zakonom moguće je odrediti obavezu društva da u svojem statutu predvidi da se u NO imenuje i predstavnik radnika.

Znači EU direktive dozvoljavaju ne samo da se ostavlja na društvu volja da li sastav NO treba sadržavati člana iz predstavnika radnika, nego dozvoljava zakonodavcu da obaveže društvo na takvu činidbu.

END OF STORY

Mentalist
Postovi: 237
Pridružen/a: 02 lis 2012, 18:22

Re: Fabrika duhana Sarajevo

PostPostao/la Mentalist » 18 kol 2013, 15:33

Gosp. Asime cjenim Vaše elaboriranje slučaja skupštine Fds i izbora NO sa kandidatom malih dioničara jer tvrdite da tako nalaže Statut.Rekli ste da imate 25 000 kom dionica BSNL,pa me intersira pošto ste na forumu i vladate pravnom materijom a rekli ste da ste ekonomist,imate li dionica FDS i koje su te zapreke za isplatu dividende,ako je skupština po vašem mišljenju 100 % u redu i izbor NO je 100 % regularan,šta je sa dividendom koja je takođe izglasana većinom glasova na skupuštini od 22.07.13.
UNAPRIJED HVALA.

asim.k
Postovi: 109
Pridružen/a: 24 srp 2013, 09:07

Re: Fabrika duhana Sarajevo

PostPostao/la asim.k » 18 kol 2013, 16:09

Nisam detaljno upoznat kakvu odluku je društvo usvojilo. Koliko znam nisu usvojili odluku o raspodjeli dobiti koja glasi ovako nekako :

„Neto dobit Društva iskazana u godišnjim financijskim izvješćima za poslovnu 2012. godinu iznosi ____________________________
Iz ostvarene dobiti u razdoblju od 01.1. do 31.12. 2012. godine raspoređuje se za isplatu dividende dioničarima ____ KM po dionici.
Preostali iznos ostvarene dobiti u 2012. godini raspoređuje se u zadržanu dobit Društva..“

Znaci, ako je rijec o isplati dobiti za 2012.godinu takav osnov po meni nije moguc, jer nisu usvojeni Financijski izvještaji za 2012. Kao i odluka o raspodjeli dobiti.

Tvrdnja da je moguća isplata dobiti iz ranijih godina ?

Moguća je, ali i za to bi trebala odluka skupštine na primjer :
Iz zadržane dobiti društva u iznosu od ____________ iz 2011.godine (ili neke druge), vrši se isplata dividende dioničarima i to u iznosu od ______ KM.
Ako pogledate član 160. Zakona o privrednim društvima, u kojima se govori o povećanju kapitala iz dobiti onda je jasna situcija vezana za potvrđivanje financijskih izvještaja i kod isplate dobiti :
Clan 160.
Nakon usvajanja godisnjeg finansijskog izvjestaja sa izvjestajem revizije, i izvrsenog obaveznog izdvajanja u fond rezervi, skupstina moze donijeti odluku da dio dobiti koristi za povecanje osnovnog kapitala.
Situacija u Hrvatskom zakonodavstvu je dosta jasnija :
Prije bilo koje odluke o raspodjeli neto dobiti dioničkog društva potrebno je utvrditi godišnja financijska izvješća u skladu sa ZTD (čl. 300d i 300e)

Prema mom misljenju, iako je skupstina usvojila odluku o isplati dividende, isplatu nije moguce uraditi bez prethodne odluke iz kojih sredstava ce dobit biti isplacena. Ako je rijec o dobiti iz 2012.godine onda je prethodno potrebno i usvajanje FI za tu godine. Svi stavovi Medjunarodnih standarda financijskog izvjestavanja ce ovo potvrditi a zakonska je obaveza postivanje ovih standarda. Naravno svoj sud i misljenje o ovom slucaju treba traziti od revizorske kuce i ovlastenog revizora. Ukoliko se "niko" ne usprotivi i ne smatra se ostecenim pa za to tuzi FDS (samo u tom slucaju jedino moze biti eventualnih problema zbog isplate, jer niko drugi to nece provjeravati. Drzava ce svakako dobiti porez koji joj pripada u ovom slucaju) , FDS moze napraviti isplatu dobiti s tim da ce revizor u svom izvjescu za ovu godinu staviti vjerovatno primjedbu na istu. Znaci sve je u rukama uprave, da li žele ili ne. Odnosno da li će "zažmiriti" na jedno oko pa napraviti isplatu iako imaju osnov da to ne urade.

asim.k
Postovi: 109
Pridružen/a: 24 srp 2013, 09:07

Re: Fabrika duhana Sarajevo

PostPostao/la asim.k » 18 kol 2013, 16:14

Sto se tice mojih dionica u FDS, iste imam ali jako malo. (120 dionica - nazalost, nemam neka velika ocekivanja od domaceg proizvodjaca duhana)
Posto ima onih koji "mrze" da citaju moje postove da ih obradujem da narednih 10-tak dana zbog GO i puta cu biti malo manje aktivan na forumima :-)
Nadam se da ce se u tom periodu neke stvari "raspetljati" :-)

Mentalist
Postovi: 237
Pridružen/a: 02 lis 2012, 18:22

Re: Fabrika duhana Sarajevo

PostPostao/la Mentalist » 19 kol 2013, 13:38

Kako saznaje portal Oslobođenja, nije usvojen godišnji finansijski izvještaj o poslovanju fabrike duhana Sarajevo za 2012. godinu sa izvještajem nezavisnog revizora, Odbora za reviziju i Nadzornog odbora.

Protiv je bilo 53,17 posto, a "za" 46,87 od prisutnih dioničara. Odbijena je i Odluka o raspodjeli dobiti. Protiv te odluke bilo je 51,49 posto, a "za" 48,42 posto dioničara.

Prihvaćena je odluka o isplati dividende - "za" je bilo 52,58, a protiv 47,31 posto.

Odbijen je plan poslovanja FDS-a za 2013. Protiv je bilo 51,57 posto, a za 44,76 posto od prisutnog broja dionica.

Nije izabran vanjski revizor. Protiv izbora bilo je 51,64, a za 44,44 posto.

Predsjednik udruženja dioničara akcionara i udjeličara BiH (UDAU BiH) Rizah Softić, koji je nešto ranije napustio zasdjenanje Skupštine, kazao je okupljenim novinarima da je omjer glasanja za izbor predsjedavajućeg Skupštine pokazao kompletan omjer snaga na današnjoj Skupštini.

Podsjetimo, za predsjedavajućeg Skupštine izabran je Žarako Karačić, predstavnik državnog kapitala. Njegov protukandidat aktuelni direktor FDS-a Edin Mulahasanović nije dobio većinu. Za Karačića je bilo glasalo 53,17 posto, a za Mulahasanovića 46,87.

Softić kaže da odbijanje finansijskog izvještaja za 2012. godinu ukazuje na to kakav je omjer snaga za izbor Nadzornog odbora te da bi u konačnici Vlada trebala dobiti svoja tri člana u NO.

Podsjetimo, devet je kandidata za NO, a Vladini kandidati su: Jasmin Jaganjac, Ivica Knezović i Amir Pašalić.
http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... ara-u-toku


Posts: 339 Proleter
Joined: 14 Sep 2012, 13:45

Mentalist
Postovi: 237
Pridružen/a: 02 lis 2012, 18:22

Re: Fabrika duhana Sarajevo

PostPostao/la Mentalist » 19 kol 2013, 13:42

Ok to stoji da uz uz opasku revizora dividenda može biti isplaćena da to zavisi od strane uprave,ja mislim da bi to trebali i napraviti jer :D :D zašto da kaznjavaju diončare koju su u dobrom djelu bili uz njih s obzirom da vlada sama ima preko 39 % dionica.

slucajni prolaznik
Postovi: 386
Pridružen/a: 21 vel 2013, 18:33

Re: Fabrika duhana Sarajevo

PostPostao/la slucajni prolaznik » 19 kol 2013, 18:55

U nekoj od tv emisija direktor je izjavio da su im se par dana poslije (prve) skupštine javili iz ministarstva finansija s instrukcijom na koji rčn da uplate dividendu iako je punomoćnik vlade glasao protiv isplate iste ..iz toga je vidljivo da glasanje punomoćnika na skupštini nije stav vlade već nikšića i lijanovića ...naravno da bi i mali dioničari željeli i voljeli da se dividenda isplati ali ne vjerujem da će uprava fds sama sebi skočiti u stomak i ući u još jedan sukob i potencijalni problem ...a gospodi iz vlade ako žele novce jedino preostaje da zakažu novu skupštinu i izglasaju raspodjelu dobiti za 2012 i onda isplatu dividende ...
ps ako bi se ipak isplaćivala dividenda rok za početak je 60 dana od skupštine .

savjetnik
Postovi: 454
Pridružen/a: 11 sij 2013, 22:43

Re: Fabrika duhana Sarajevo

PostPostao/la savjetnik » 20 kol 2013, 09:59

Ponovo na sceni Hrkač.Kupuje između 60-65 KM koliko god ima dionica,podrazumijevajući veće kolićine.Slovenci prodaju i to one dionice koje su plaćali 400-440 KM.Kad dođe vrijeme(nadamo se uskoro)komentari će biti da smo svi znali,ali nismo smjeli.Ovo njegovo skupljanje dionica potpuno je indentično onom kad je jedini kupovao Bosnalijek po 10 KM i nakon toga kad više nije bilo otpora prodavao između 13-14,50KM.Pratim već duže vrijeme ovu dionicu i polako kupujem na prilično povoljnim cijenama.Nadam se da će se ova moja predviđanja pokazati tačna i da će moja investicija u konaćnici biti isplativa.

Mentalist
Postovi: 237
Pridružen/a: 02 lis 2012, 18:22

Re: Fabrika duhana Sarajevo

PostPostao/la Mentalist » 26 kol 2013, 14:44

Autentično tumačenje zakona: KVP FBiH ne može prestati funkcionirati
PONEDJELJAK, 26 KOLOVOZ 2013 11:49 INDIKATOR.BA E-mail

Federalna vlada danas je utvrdila Prijedlog autentičnog tumačenja člana 5. Zakona o Komisiji za vrijednosne papire, koji su potpisali predjedavajući oba doma Parlamenta FBiH.

Prema tom tumačenju, dužnost vršenja funkcije predsjednika, zamjenika predsjednika i tri člana Komisije za vrijednosne papire ne prestaje istekom mandata Komisije od pet godina, nego istekom mandata i odlukama o razješenju i imenovanju, koje donosi predsjednik FBiH uz saglasnost dopredsjednika Federacije, te potvrđivanjem tih odluka u Parlamentu Federacije BiH.
Ovo autentično tumačenje primjenjuje se od dana primjene člana 5. Zakona o Komisiji za vrijednosne papire i bit će objavljeno u “Službenim novinama FBiH”.
Kako je obrazloženo, Komisija je organ uprave od čijeg funkcioniranja u punom kapacitetu ovisi funkcioniranje cjelokupnog tržišta i privrede u cjelini. Namjera zakonodavca sasvim sigurno nije bila da samim protekom mandata, bez razrješenja, prestane rad Komisije i zaustavi se funkcioniranje tržišta i privrede. Prema tome, Komisija kao organ izvršne vlasti ne može prestati funkcionirati, jer bi to bilo protivno ustavnim principima o obaveznom funkcioniranju izvršne vlasti i, time, države, saopćeno je iz Vlade FBiH.

Postojeći članovi nastavljaju obavljati dužnosti

Federalna vlada utvrdila je i u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku uputila Prijedlog zakona o dopuni Zakona o Komisiji za vrijednosne papire.
Dopune Zakona, kako je obrazloženo, potrebne su radi nastavika neometanog funkcionisanje finansijskog tržišta u Federaciji BiH.
Stoga će, prema novopredloženom rješenju, predsjednik, zamjenik predsjednika i članovi Komisije nastaviti da obavljaju svoje dužnosti do imeovanja osoba koje će ih zamijeniti.
Naime, kako je sadašnjem sastavu Komisije istekao mandat, a novi članovi još nisu imenovani, bilo je potrebno da postojeći članovi nastavi vršenje dužnosti radi omogućavanja funkcionisanje finansijskog tržišta. :D
Vlada je danas od Federalnog ministarstva finansija zatražila da, za jednu od sljedećih sjednica, pripremi i prijedlog za izmjene još nekih odredaba Zakona za koje ocijeni da su nelogični.

:D :D Sad bi trebalo brzo da se riješi i problem dva nadzorna odbora kod Fds ,a po dosadašnjem radu komisije prepostavljam u korist stare uprave ,a onda valjda i dividenda
ne bi trebala biti sporna i za očekivat je najavu isplate iste..


Natrag na “INVEST.BA”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 15 gostiju.