Vijesti iz ekonomije/privrede

insider
Postovi: 914
Pridružen/a: 15 svi 2012, 15:17

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

PostPostao/la insider » 24 lip 2014, 10:26

Vecina sredstava od Klasa je otisla u obveznice, povecan je promet ovih dana.

panzer
Postovi: 6248
Pridružen/a: 11 ožu 2010, 21:30

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

PostPostao/la panzer » 24 lip 2014, 13:59

Inače obveznice privlače većinu prometa. Zna se da će banke uvijek biti kupci odnosno zna se će uvijek biti kupca a i zna se da će kamata biti isplaćena tj. po isteku roka otkupljena obveznica.
Ti faktori su da obveznice budu privlačnije od dionica.

insider
Postovi: 914
Pridružen/a: 15 svi 2012, 15:17

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

PostPostao/la insider » 24 lip 2014, 16:15

Izuzetno uspješnu (profitabilnu) firmu su kupili stranci:

Kompanija NN International B.V. iz Holandije stekla je 79,2% vlasništva u preduzeću Unis Valjčići d.d. Konjic, izvještava Indikator.ba.
Holandsko društvo sa sjedištem u Veenendaalu kupilo je 182.375 redovne dionice Unis Valjčića koje su bile u vlasništvu Izeta Čorbe, a ponuđene su na prodaju putem vanredne aukcije na Sarajevskoj berzi 20. juna.
Holandska kompanija platila je paket dionica 14,04 miliona KM, čime je postala većinski vlasnik konjičkog preduzeća.
Preduzeće UNIS Valjčići bavi se proizvodnjom komponenti ležaja, a lani je poslovalo sa 1,33 miliona KM neto dobiti.

panzer
Postovi: 6248
Pridružen/a: 11 ožu 2010, 21:30

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

PostPostao/la panzer » 24 lip 2014, 16:40


insider
Postovi: 914
Pridružen/a: 15 svi 2012, 15:17

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

PostPostao/la insider » 24 lip 2014, 16:50

trebalo bi da jesu

Mentalist
Postovi: 237
Pridružen/a: 02 lis 2012, 18:22

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

PostPostao/la Mentalist » 25 lip 2014, 13:52

Svjetska banka ostaje spremna pomoći BiH u saniranju posljedica poplava koje su tu zemlju pogodile u svibnju, ali ustraje na stvaranju pretpostavki za gospodarski rast, rekao je u srijedu u Sarajevu izvršni direktor u Svjetskoj banci Frank Heemskerk.

Nakon trodnevih razgovora s bosanskohercegovačkim dužnosnicima o saniranju posljedica poplava i ukupom financijskom i gospodarskom stanju, Heemskerk je potvrdio da ta novčarska ustanova ubrzano radi na odobravanju hitnog paketa financijske pomoći BiH.

"Uvjeren sam da će 30. lipnja Svjetska banka odobriti paket od 100 milijuna dolara pomoći BiH", izjavio je Heemskerk.

Riječ je o tzv. brzom kreditu po posebno povoljnim uvjetima, a novac bi se iskoristio za obnovu oštećenih stambenih objekata i infrastrukture.

Ukupne štete od poplava u BiH znatno su veće i dosežu iznos od najmanje dvije milijarde eura.

Kako bi se prikupila sredstva za obnovu u BiH i Srbiji, u Bruxellesu će se 16. srpnja organizirati donatorska konferencija.

Heemskerk je potvrdio da će Svjetska banka pružiti svu potrebnu potporu u pripremi konferencije, ali je upozorio da ne treba imati velika očekivanja. "Ovo su ipak financijski teška vremena", rekao je.

Istaknuo je da je donatore važno uvjeriti kako će oporavak od poplava biti povezan s gospodarskim rastom nakon toga. Taj bi se oporavak trebao temeljiti na razvitku privatnog sektora i otvaranju novih radnih mjesta te na povećanju konkurentnosti, smatra Heemskerk.

Po njegovim riječima, uvjeti za poslovanje u BiH moraju se hitno poboljšati, jer je ta zemlja prema analizi Svjetske banke potpuno neprivlačna za inozemne investitore.

Prema posljednjem izvješću "Doing bussines", BiH se nalazi na 131. mjestu, između Bangladeša i Ugande. "Uvjereni smo da BiH može puno bolje od toga", rekao je Heemskerk.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda istaknuo je da je potpora gospodarstvu važna kao i obnova stambenih objekata, kako bi se sačuvala ugrožena radna mjesta i otvorila mogućnost novog zapošljavanja.

panzer
Postovi: 6248
Pridružen/a: 11 ožu 2010, 21:30

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

PostPostao/la panzer » 02 srp 2014, 08:54

Oko ovih kredita se niko ne buni previše. Jeste da su "namijenjena poplavljenim područjima" ali spominjanje uvoza goriva i struje i sami kredit odnosno značajno povećavanje dugovanja države će u narednim godinama stvoriti dodatne probleme. Po meni, ovo je više korištenje loše situacije kako bi se BIH uvalili dodatni krediti.

Odbor izvršnih direktora Svjetske banke (SB) odobrio je kredit od 100 miliona dolara, ili oko 143 miliona KM, za projekat hitnog oporavka Bosne i Hercegovine od katastrofalnih poplava.

Informacija je danas saopštena iz Svjetske banke, čime su potvrđena saznanja "Nezavisnih", koje su 17. juna najavile ovakav razvoj događaja.

Iz Svjetske banke, očekivano, navode da će ovaj projekat biti usmjeren na područja najteže pogođena razornim poplavama.

"Cilj je pokrivanje hitnih potreba i obnavljanje funkcionalnosti infrastrukture bitne za javne usluge i ekonomski oporavak u zahvaćenim područjima, nakon najtežih poplava koje su pogodile zemlju od kada se vodi evidencija", istakli su iz Svjetske banke.

Laura Tak, potpredsjednica Svjetske banke za Evropu i centralnu Aziju, precizirala je da će projektom hitnog oporavka od poplava biti finansirana ključna roba, kao što su uvoz goriva i struje, te rekonstrukcija lokalne infrastrukture.

"Ovaj neposredni odgovor, zajedno s projektom zaštite od plavljenja Drine, podržaće ekonomski oporavak u zahvaćenim područjima i pomoći će da se ekonomski rast BiH vrati na nivo prije poplava", smatra Takova.

Inače, ovaj novčani transfer pripremljen je u rekordnom roku u svjetlu teške situacije u BiH, a biće finansiran iz sredstava Programa za odgovor na krizu Međunarodne asocijacije za razvoj.

Inače, preliminarne procjene pokazuju da je ova katastrofa uzrokovala ogromnu štetu bh. ekonomiji i privredi, ali i domaćinstvima, jer su stradali stambeni objekti, transport i infrastruktura, kao i poljoprivreda i energetika.

Kako navode iz Svjetske banke, ovaj kredit će stoga pružiti i podršku za tekuće aktivnosti vlada u pravcu ekonomskog oporavka, naročito u poljoprivrednom sektoru.

Inače, osim ovog projekta, Svjetska banka je aktivna i na još nekoliko polja s ciljem pružanja sveobuhvatnog paketa podrške u oporavku i obnovi zemlje koja je pretrpjela jednu od najvećih katastrofa ikada.

Tako je u toku razmatranje restrukturiranja i drugih postojećih projekata iz svog portfelja u BiH, koji trenutno uključuje 14 aktivnih projekata, vrijednosti 578,5 miliona dolara.

Istovremeno, i Međunarodni monetarni fond (MMF) našoj zemlji je odobrio sedmu i osmu tranšu po četvrtom stendbaj aranžmanu, u sklopu koje je transferisana i pomoć za oporavak od poplava - ukupno 191,4 miliona evra, ili oko 374,36 miliona KM, potvrdio je Ante Krajina, federalni ministar finansija.

Kao što je poznato, raspodjela sredstava po redovnom kreditu vrši se u odnosu 2:1, odnosno Federacija dobija dvije trećine, a Republika Srpska jednu.

U vezi sa dodatnim zaduženjem za oporavak od poplava i saniranja posljedica, BiH će dobiti ukupno oko 95,7 miliona evra, ili oko 187,2 miliona KM.

Od toga Brčko distriktu ide dva odsto, a RS i Federacija BiH ostatak dijele po 49 odsto, što je, kako je rekao Krajina, oko 92 miliona maraka po entitetu.

Milorad Dodik, predsjednik RS, izjavio je da su sredstva Međunarodnog monetarnog fonda dobrodošla, "imajući u vidu da su poplave bitno smanjile budžetske prihode".

Dodik je rekao da će sredstva MMF-a obezbijediti likvidnost budžetskog sistema, te da su namjenska i da će biti potrošena za podršku institucijama i budžetu RS.

"Ona će svakako biti i jedan 'bajpas' za ono što nas čeka, a to je već ranije dogovorena kreditna linija s Ruskom Federacijom, a čija je procedura u toku pred ruskim organima", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, RS bi od sedme i osme tranše MMF-a trebalo da dobije 33 odsto od ukupno odobrenih sredstava.

On kaže da odnos s MMF-om na početku godine nije obećavao saradnju tokom ove ni narednih godina, ali da su poplave nesumnjivo olakšale situaciju, pa je postalo moguće postići neki aranžman.

Dodik je napomenuo da će 16. jula biti održana donatorska konferencija na kojoj će biti obezbijeđen dio novca za sanaciju štete od poplava.

one
Postovi: 796
Pridružen/a: 03 srp 2012, 12:30

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

PostPostao/la one » 02 srp 2014, 16:59

Vlada je danas utvrdila koeficijente i osnovice za boračke naknade i dala saglasnosti na prodaju nekretnina "Energoinvesta" u Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji, te saglasnost Agenciji za privatizaciju u FBiH za prodaju imovine iz pasivnog podbilansa privrednih društava Fabrike duhana Sarajevo i "Agrokomerca" u Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji.

Damirko
Postovi: 423
Pridružen/a: 12 ožu 2010, 07:12

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

PostPostao/la Damirko » 04 srp 2014, 15:29

AKo su se ove firme prijavile najveće štete, a "Steel Constuktion Bosna" Jajace, čak DVA puta, ne znam zašto i ja ne prijavih svoju firmu...
http://indikator.ba/Vijest.aspx?p=1&id= ... od+poplava

proleter
Postovi: 1633
Pridružen/a: 14 ruj 2012, 13:45

Re: Vijesti iz ekonomije/privrede

PostPostao/la proleter » 25 srp 2014, 13:23

Skoro nevjerovatno kako je bila dobro počela ova godina, i pored pada u proizvodnji električne energije za 18 % , rast BDP-a u prvom tromjesječju bio 2,7 % !
Jednom sam napisao da očekujem 4 % u 2014. godini, i ne bih puno pogriješio da nije bilo poplava, a ni one paljevine nisu baš doprinijele povećanju.
http://www.business.hr/ekonomija/bih-ra ... -2-7-posto


Natrag na “INVEST.BA”

Online

Trenutno korisnika/ca: Majestic-12 [Bot] i 14 gostiju.