Energoinvest

Damirko
Postovi: 423
Pridružen/a: 12 ožu 2010, 07:12

Re: Energoinvest

PostPostao/la Damirko » 27 ruj 2014, 16:23

Da, komplet ormare i ozicenje je radjeno u TEO. Sa unutrasnje strane ormara se nalazi i naljepnica, a ALSTOM se stavlja jer je referentnije, kao sto je stavljano SIEMENS za Power III. Naravno, sve je usaglaseno sa Energoinvest i Alstomom. Bitno je reci da je najskuplja komponenta u ormaru pomenuta zastita (u ovom slucaju Alstom). Mozda jos reci da nekoliko inzinjera proizvodjaca i Energoinvesta djelomicno ispita ozicenje, uz kompletno provodjenje postupka parametriranja zastita. Jos nesto, ovo su samo ormari. Energoinvest ugovori cak i zemljane radove, i montazu trafoa i ostale opreme u TS. Ovo je sve OK, ali nedavno su izgubili jos jedan veci posao u Kurdistanu, tako da se bojim da je malo, odnosno nedovoljno.

panzer
Postovi: 6248
Pridružen/a: 11 ožu 2010, 21:30

Re: Energoinvest

PostPostao/la panzer » 27 ruj 2014, 20:27

Njihovo "preferencijalno" tržište tj bliski istok i zemlje sjeverne afrike su ušle u vrlo teške godine a sa time i firma ima problem. Najbolje godine su bile kada su u zemljama u pomenutim regijama na vlast došle struje bliske socijalizmu i tada su te zemlje infrastrukturno i napredovale.
Sada su se ti narodi okrenuli plemenskom načinu razmišljanja i civilizacijskog napretka neće biti zadugo. Još je veći problem što su te regije poligon za više ciljeve odnosno za neke veće geostrateške pokrete i niko nema volje da sve ove sukobe zaustavi u skorom periodu.

Tako da se skoro sve zemlje tamo mogu otpisati. Sutra se možda može naći tržište u Iranu ali ko garantuje da prekosutra neće opet sve krenuti putem Iraka.

montypython
Postovi: 2127
Pridružen/a: 06 svi 2010, 10:52

Re: Energoinvest

PostPostao/la montypython » 29 ruj 2014, 10:03

Sve ove probleme u sjevernoj Africi potaknule su tzv zapadne demokratije kad su organizovale događanja naroda, "demokratske revolucije", "proljeća" i sl. Egipat su vratili 50 godina unazad a Libiju 100. Pa onda kao da ništa nisu naučili, isto su uradili sa Sirijom. Uništavaju legalnu vlast (kakva je takva je) a onda praktično daju oružje Al Kaidi i sličnima. Vrlo oštroumno. Istu stvar urade u Ukrajini tačno kao da žele da povremeno izazivaju ratove. Prvo Fejsbukom podbune narod da traži nekakvu demokratiju, pa kad se situacija (sasvim očekivano) zapali i vlast reaguje kao i svaka vlast, onda zapadni mediji vrište da se ne upotrebljava pendrek protiv "nevinog" naroda (iako oni sami u vlastitim zemljama u istoj situaciji itekako upotrebljvaju i pendrek i vodene topove). Onda kad "nevini narod" ostvari ono što se je htjelo tj izazove haos, nasilje i bezvlašće i vrati državu u plemenske ratove, onda isti taj Zapad gađa te koje je sam organizovao i naoružavao, bombama, raketama i dronovima. Pitanje je samo je li se to željelo u startu ili su samo vrlo glupi i neposobni. izvinjavam se što odoh OT.

panzer
Postovi: 6248
Pridružen/a: 11 ožu 2010, 21:30

Re: Energoinvest

PostPostao/la panzer » 01 lis 2014, 16:14

Direktor Energoinvesta i član UO Asocijacije poslodavaca BiH Enes Čengić naglasio je da Eneregoinvest ima dobru podršku u lokalnim sistemima banaka, ali da mu u ovom momentu nedostaje to što „nema mogućnost da potraživanja koja Energoinvest ima u svijetu na adekvatan način realizira kada se pojave krizne situacije poput rata u Libiji ili Iraku“.

- Trenutno, u Iraku imamo gotovo više od 12 miliona dolara blokiranih, to jeste ne možemo da ih naplatimo - kaže Čengić.

Rotshild
Postovi: 34
Pridružen/a: 09 tra 2014, 18:17

Re: Energoinvest

PostPostao/la Rotshild » 08 lis 2014, 21:32

Je li neko registriran da vidi da li se ovo odnosi na Energoinvestove pumpe u Hrvatskoj?
http://ekapija.ba/bs/Tender/javni-poziv ... koj/159262

insider
Postovi: 914
Pridružen/a: 15 svi 2012, 15:17

Re: Energoinvest

PostPostao/la insider » 09 lis 2014, 08:20

Agencija za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine objavila je javni poziv za prodaju Energoinvestovih nekretnina-benzinskih pumpi i poslovnih prostora u Republici Hrvatskoj.
Na prodaju je ponuđeno 15 benzinskih pumpi i terminal naftnih derivata Zagreb, kao i upravna zgrada u Zagrebu (Žitnjak) površine 3.982 m2.
Početna cijena za ove objekte iznosi 6.604.000,00 eura ili 12.916.301,00 KM, a ponude sa manjim iznosom neće biti prihvaćene.
Kod vrednovanja ponuda najveći broj bodova nosit će cijena 35%, investicije će donijeti 30% bodova, a zapošljavanje 35% bodova.
Izabrani ponuđač dužan je obavezati se da će preuzeti 61 radnika Energoinvest Hrvatska doo i obezbijediti im radno-pravni status najmanje tri godine.
Takođe, izabrani ponuđač dužan je nastaviti obavljati djelatnost prometa nafte i anftnih derivata, te će biti u obavezi da dostavi APF-u bankarsku garanciju u iznosu od 35% od ukupno ugovorenog iznosa za investicije.
Pravo učešća na tenderu imaju sva fizička i pravna domaća i strana lica, s tim da prijavu mogu podnijeti strana lica registrovana u Republici Hrvatskoj za promet nafte i naftnih derivata, koja posjeduju vlastite pogone za preradu nafte i naftnih derivata ili partnerski ugovor sa nekom od kompanija koja se obavljaju te poslove.
Ponude se podnose do 23.10.2014. godine do 16 sati, a najbolje rangirane ponude biće objavljene 29.10.2014. godine godine u 12 sati.
Prodaju nekretnina Energoinvesta odobrila je Vlada FBiH na osnovu odluke Nadzornog odbora društva iz maja ove godine.
Osim u Hrvatskoj, odobrena je i prodaja nekretnina u Srbiji, i to poslovnog prostora u Beogradu.
U Upravi Energoinvesta smatraju da ove nekretnine ne predstavljaju osnovni biznis kompanije i da od njih nema prihoda, a njihovo održavanje stvara trošak.

panzer
Postovi: 6248
Pridružen/a: 11 ožu 2010, 21:30

Re: Energoinvest

PostPostao/la panzer » 09 lis 2014, 08:31

13 miliona odmah i bar 30 miliona još za uložiti ukoliko su iz Energoinvesta obezbijedili punovažne papire o vlasništvu nad tim pumpama i da su one bez bilo kakvih pravnih opterećenja.

Gazprom vjerovatno već pali motor.

montypython
Postovi: 2127
Pridružen/a: 06 svi 2010, 10:52

Re: Energoinvest

PostPostao/la montypython » 09 lis 2014, 10:16

Malo mi je nejasno ovdje zašto Agencija za privatizaciju prodaje Energoinvestove pumpe. Zašto ih ne prodaje Energoinvest ako su njegove? Kakve veze ima Agencija za privatizaciju sa imovinom dd firme? Ako i država ima udio u vlasničkoj strukturi to bi trebao biti nekakav idealni udio odnosno ima isti udio u pumpama i u ostatku imovine Energoinvesta kao i svaki drugi dioničar. Ili je možda u pitanju pasivni podbilans ili nešto slično? Kome ide novac od prodaje, Energoinvestu ili...?

montypython
Postovi: 2127
Pridružen/a: 06 svi 2010, 10:52

Re: Energoinvest

PostPostao/la montypython » 09 lis 2014, 11:27

A i uslovi prodaje mi nisu baš najjasniji.
Ponuđena cijena nosi samo 35 % bodova. Investicije s druge strane nose čak 30 %. šta je briga Eenergoinvesta hoće li se u njegove bivše pumpe investirati ili ne. I to pumpe u drugoj državi, koje prodaje a ne izdaje i ne zadržava u njima ni najmanji dio vlasništva. Ovako, budući kupac može ponuditi nisku cijenu, navesti ogromne investicije u budućnosti i da će zaposliti rijeke radnika a i na tome uzeti najveći dio bodova. A šta se onda tiče Energoinvesta i zapošljavanje radnika u njegovim bivšim nekretninama (s kojima više neće imati ništa) i to još u drugoj državi?
Umjesto da jedini uslov bude najviša ponuđena cijena ovdje se opet ponavljaju greške iz naše privatizacije, gdje se ogromna imovina prodavala za 1 KM uz uslov da se "investira" i "zaposle ljudi". Ili to možda nisu greške nego se to radi svjesno.
I ponuđena cijena mi zvuči prenisko. Pa koliko vrijedi sama zgrada u Zg od 4000 m2 a gdje je još 15 pumpi i terminal.

panzer
Postovi: 6248
Pridružen/a: 11 ožu 2010, 21:30

Re: Energoinvest

PostPostao/la panzer » 09 lis 2014, 11:36

Da je Energoinvest imao sve čiste papire davno je mogao naći partnera koji bi obnovio pumpe a zaradu bi dijelili po dogovoru. Ovako je sve cirkus.


Natrag na “INVEST.BA”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 14 gostiju.