Fabrika duhana Sarajevo

panzer
Postovi: 6248
Pridružen/a: 11 ožu 2010, 21:30

Re: Fabrika duhana Sarajevo

PostPostao/la panzer » 03 tra 2014, 20:55

Odlično. Ako im je neko dao instrukciju da naprave hotel u Srebrenici, nije im rekao da naprave "zgradu" koja će stojati prazna i neiskorištena. Normalno, tako nešto ne može raditi tokom cijele godine ali je već odavno morao biti u funkciji .
Kako ulaganje u banke može biti isplativo kada se zna da jedna vakufska banka ne može biti profitabilna jer nema niti može nabaviti potrebna sredstva da bi bila profitabilna.
Kako ulaganja u fondove mogu biti profitabilna kada se zna da DUFovi svake godine izvlače sve više iz fondova a NAV tih fondova dolazi na nivo kupovne cijene FDSa. Ako je sada i veći sigurno je da se u narednih par godina ništa po tom pitanju neće promjeniti.

Kako niko ne priča o budućnosti firme ako je toj firmi u vlastitom sektoru sve teže raditi a nema nikakve alternativne djelatnosti( osim lanaca trafika).

slavuj
Postovi: 1297
Pridružen/a: 19 ruj 2013, 11:29

Re: Fabrika duhana Sarajevo

PostPostao/la slavuj » 03 tra 2014, 21:37

Potrebno je ogromno nepoznavanje naše privrede i tržišta vrijednosnih papira pa da se vjeruje kako su ulaganja FDS -a uopće razumna,a o isplativosti da i ne govorimo!
Na moju sreću ja sa FDS imam samo jednu podudarnost u portfoliju!I samo odatle će FDS imati neku dobit!
A što se tiće budućnosti,ona je skoro pa izvjesna!FDS je mnogo privlačniji za operaciju poput one u Bosnalijeku jer se još uvijek odatle ima šta izvući na brzinu.A šta će biti sa osnovnom djelatnošću poslije toga nije ni važno!Imaju ovi još fore da likuju ni nad čim.
Ovdje moram citirati velikog B.Rasela:Najveći problem je što su pametni sve više u dilemi a oni drugi sve sigurniji u svoje stavove! Tako nekako!

panzer
Postovi: 6248
Pridružen/a: 11 ožu 2010, 21:30

Re: Fabrika duhana Sarajevo

PostPostao/la panzer » 14 tra 2014, 19:22

Ovdje je u pravu. Pravi konkurent će biti crno tržište. Svi ostali regularni proizvođači moraju imati cijenu preko tri KM a crno tržište će imati niže cijene.

Odluka Kantronalnog suda u našu korist trebalo bi da promijeni odnos Vlade Federacije prema našoj kompaniji, izjavio je Edin Mulahasanović u intervjuu za Indikator.ba

Razgovarao: Hajdar ARIFAGIĆ

Predloženo povećanje akcize na rezane duhane u iznosu 78 KM po kg ne samo da neće polučiti očekivane rezultate , nego će , vrijeme će pokazati, donijeti manje punjenje budžeta smatra Edin Mulahasanović, direktor Fabrike duhana Sarajevo.
U intervjuu za indikator.ba pojašnjava da je osnovni razlog zašto su se potrošači okrenuli upotrebi rezanog duhana taj što njihova kupovna moć ne dozvoljava kupovinu "skupih" cigareta .
"Dio njih se opredijelio za kupovinu legalnih duhana, a dobar dio za kupovinu
jeftinijih ali nekvalitetnijih i nekontrolisanih duhana iz šverca. Drastičnim
povećanjem stope akcize sa sadašnjih prosječnih 25 KM na 78 KM po kg za vrlo
kratko vrijeme će "nestati" legalno tržište rezanih duhana a sva potrošnja će se prebaciti na šverc. Nismo optimisti da će odgovarajući državni organi ( tržišne inspekcije , UIO , SIPA i dr) kojima je posao da se bore protiv organiziranih kriminalnih aktivnosti kakva jeste nelegalna prodaja duhana poduzeti neophodne mjere . Činjenica da je u 2013 god na nelegalan način prodato skoro 1000 tona ovakvih duhana a svjedoci smo da nema nikakvih aktivnosti na suzbijanju istih. To je razlog našeg pesimizma povodom ove izmjene visine akcize na rezane duhane i njenih konačnih efekata".

Od početka ove godine u BiH se primjenjuju nove akcize za cigarete. Kakvi su dosadašnji efekti te mjere? Jeste li Vi u FDS zadovoljni?


"Sa 1. januarom ove godine desilo se šesto poskupljenje cigareta od stupanja na snagu Zakona o akcizama u 2009 godini . Po zvaničnim podacima Uprave za indirektno oporezivanje na bazi izdatih poreskih markica u periodu 01.07-2009. - 31.12.2013.godine pad legalnog tržišta cigareta je iznosio 40 posto. Glavni razlozi su naglo povećanje cijena cigareta koje su u ovom periodu poskupjele u prosjeku za 2,5 puta (primjera radi popularna "drina" sa 1,20 na 3,00 KM, a da smo pratili povećanje akcize u punom iznosu danas bi cijena trebala biti 3,60 KM), te smanjena kupovna moć stanovništva usljed evidentne ekonomske krize u BiH. Zbog toga, kada se prave analize danas je generalno veliki uspjeh zadržati tržišnu poziciju ili imati manji pad prodaje od konkurencije jer neminovno dolazi do pada tržišta.
Drugi problem leži u činjenici da se zbog navedenih razloga a i ogromne
konkurencije na tržištu, svi učesnici odriču i dijela svoje vlastite profitabilnosti ,nastojeći formirati konkurentne cijene . Po podacima Odjeljenja za makroekonosmku analizu UIO u posljednje četiri godine, učesnici na duhanskom tržištu BiH su se odrekli 200 miliona KM vlastitie profitabilnosti da bi ostali konkurentni na tržištu ili drugim rječima nismo podizali cijene cigareta koliko nam je povećanje poreza diktiralo ). U prvom kvartalu 2014 .god rezultati u ukupnoj prodaji FDS na domaćem tržištu su čak i iznad naših očekivanja i planskih veličina u smislu prodatih kilograma cigareta i rezanih duhana. Nažalost, takvi rezultati ne prate profitabilnost s obzirom na već izrečeni stav da moramo održavati konkurentnost cijena naših proizvoda. No ,sve u svemu, uz pojačane izvozne rezultate koji trenutno čine skoro 30 posto naše prodaje svakako možemo biti zadovoljni poslovnim rezultatima u prvom kvartalu ove godine".

Kako ocjenjujete trenutno stanje u domaćoj proizvodnji duhana i šta u tom smislu čini FDS?

"Zbog situacije na tržištu duhana u BiH (nema nikakvih reakcija organa vlasti u borbi protiv nelegalne trgovine duhanom) sve veći broj individualnih poljoprivrednih proizvođača duhana se okreće crnom tržištu i prodaji istog švercerima koji im nude znatno višu "otkupnu cijenu ". Time direktno dovode u vrlo tešku situaciju preduzeća za otkup i obradu duhana koji ih na početku svake
sezone kreditiraju sjemenima, rasadom i đubrivom i troškovima za , a na koncu
ne dobivaju proizvod za dalju preradu i prodaju ovlaštenim proizvođačima cigareta i duhanskih prerađevina. Zbog toga se i dešava paradoksalna situacija
da entitetske vlade daju poticaje za uzgoj duhana i to po hektaru zasađenog
duhana a ne po kg. predatog u otkupne stanice, čime faktički najveći dio poticaja ode na subvenciju švercu umjesto da bude potpora razvoju poljoprivredne proizvodnje. Naša predviđanja su da ukoliko se ne učine hitne i vrlo oštre mjere na suzbijanju ovakvih pojava , preduzeća za otkup i obradu duhana će biti prisljena da zatvore svoje pogone, a sav uzgojeni duhan će završavati na crnom tržištu".

Na bh. tržištu od nedavno se pojavio novi strani proizvođač cigareta KT&G. Šta to znači za tržišnu poziciju FDS?

"KT&G je renomirani svjetski proizvođač cigareta, a njegov ulazak na tržište BiH će svakako pojačati konkurenciju, mada je tržište BiH dugi niz godina jedno od najotvorenijih tržišta u regionu i šire. Podsjećam na to da je od usvajanja novog Zakona o akcizama BiH, koji je stupio na snagu 1. januara 2009 godine - usljed enormnog povećanja akciza u vrlo kratkom periodu, analogno i PDV-a (sa cca 56 poso na današnjih 86 procenta) te samim tim i povećanja maloprodajnih cijena cigareta - cijena najvažniji kriterij za odabir branda prilikom kupovine kod potrošača sa umanjenom kupovnom moći jeste cijena. S obzirom na to da su se cijene najvećeg broja cigareta na neki način pozicionirale u rasponu od 3 do 4 KM, situacija na tržištu je takva da kupci ili imaju novac da kupe cigarete ili ako nemaju odlučuju se za kupovinu rezanih duhana, legalno proizvedenih i oporezovanih ili nažalost onih sa crnog tržišta, i pri tome sve manje vode računa o brandovima. No kako je reklamiranje duhanskih proizvoda zabranjeno, veliki je problem prilikom lansiranja novih brandova na tržište i to će svakako otežati ulazak na tržište KT&G. Eventualni uspjeh KT&G na ovom tržištu će ovisiti od sposobnosti pozicioniranja vlastitih brandova a mi iz FDS smo u cjelokupnom poslijeratnom periodu bili izloženi nemilosrdnoj konkurenciji pa imamo iskustva kako se boriti sa istom. Nažalost, i za nas kao i ostale konkurente sve veći problem postaje crno tržište koje iz godine u godinu narasta i koje je prošle godine dostiglo količinu od 1000 tona, a državni organi zaduženi za suzbijanje nelegalne trgovine (inspekcije , UIO , policijski organi ) ne rade ništa na eliminaciji ove protivzakonite pojave koja šteti punjenju državnog budžeta, a nama učesnicima na tržištu svake godine smanjuje tržišni prostor i profitabilnost" .

Kantonalni sud u Sarajevu nedavno je donio je presudu u sporu sa Vladom Federacije BiH kojom je Nadzornom odboru Upravi i Vama omogućeno da nastavite obavljati povjerene dužnosti. Praktično propao je još jedan pokušaj Vlade Federacije BiH da nametne novo rukovodstvo. U vezi s ovim koji su sljedeći
potezi Nadzornog odbora i Uprave na čijem ste čelu?

"Nadzorni Odbor FDS je započeo sa radom još početkom oktobra 2013 godine i donio nekoliko važnih odluka. Pomenute tužbe i prvobitna presuda Opštinskog Suda Sarajevo je na neki način blokirala njegov rad i privremeno stavila van snage odluke NO. Sada nakon ovih presuda i rješenja u našu korist otvara se mogućnost nesmetanog rada NO. Nadamo se u punom sastavu jer dva člana u ime Vlade FBiH iako nesporno izabrani su svo ovo vrijeme odbijali da uzmu učešće u radu NO "solidarišući " se sa trećim neizabranim članom. Time su svakako postupali protivno ZPD i Statutu FDS s obzirom na to da članstvo u NO nije "kolektivni posao "već svaki izabrani kandidat ima istu odgovornost prema
dioničarima-vlasnicima obzirom da su ih isti izabrali na Skupštini. Uz to zakon ne poznaje razliku u obavezama između članova izabranih ispred privatnog kapitala i države. Nadam se da će posljednje odluke promijeniti njihov stav i da će pristupiti radu u NO sa ostalim kolegama a sve u cilju dobrog poslovanja FDS"- kazao je Edin Mulahasanović, direktor Fabrike duhana Sarajevo u intervjuu za
portal Indikator.ba.

slavuj
Postovi: 1297
Pridružen/a: 19 ruj 2013, 11:29

Re: Fabrika duhana Sarajevo

PostPostao/la slavuj » 15 tra 2014, 00:28

A što se tiće budućnosti,ona je skoro pa izvjesna!FDS je mnogo privlačniji za operaciju poput one u Bosnalijeku jer se još uvijek odatle ima šta izvući na brzinu.A šta će biti sa osnovnom djelatnošću poslije toga nije ni važno!Imaju ovi još fore da likuju ni nad čim.
Ovdje moram citirati velikog B.Rasela:Najveći problem je što su pametni sve više u dilemi a oni drugi sve sigurniji u svoje stavove! Tako nekako!
slavuj

Postovi: 124
Pridružen/a: 19 ruj 2013, 11:29

proleter
Postovi: 1633
Pridružen/a: 14 ruj 2012, 13:45

Re: Fabrika duhana Sarajevo

PostPostao/la proleter » 22 tra 2014, 13:28


Damirko
Postovi: 423
Pridružen/a: 12 ožu 2010, 07:12

Re: Fabrika duhana Sarajevo

PostPostao/la Damirko » 22 tra 2014, 15:17

Meni se potez sa enormnim akcizama učinio jako glup. Danas sam prolazio pored pijace Markale.
Babe sa vrećama duhana mrtvo-ladno prodaju duhan (prepakovan u kesice po želji), aparate za motanje i ostalu skalameriju. Niko ni riječ.
Policajci uredno patroliraju i gledaju kako suludi vozači prolaze kroz crveno, ali to je već neka druga, mada slična priča.
Ne znam ni koliko je to crno tržište kada je usred bijela dana, usred grada.
Ovo je osvrt na post panzera od 14.04., a vezano za crno tržište. Spomenutim akcizama će se uništiti prodaja i rezanog i pakovanog duhana, i to procentualno ponajviše FDS-a.

slucajni prolaznik
Postovi: 386
Pridružen/a: 21 vel 2013, 18:33

Re: Fabrika duhana Sarajevo

PostPostao/la slucajni prolaznik » 22 tra 2014, 19:14

Bila je netom nakon rata emisija na HRT-u ..zvala se Slikom na sliku :lol: ...pa evo Damirko pridružujem se Vašem načinu komentiranja ...
Dok se mi "slomismo" (ne)argumentirano satanizirati i oblatiti sve domaće ,iscrpljivati se međusobno , ponekad uputiti i uvrede komentatorima ovog foruma , popljuvati sve šta iole uspješno posluje , doprinosi opstanku ove države dotle se naši bajni političari svih boja ,nacija ali istog opredjeljenja "jadni" pate ...
http://depo.ba/front/poslanik-u-parlame ... nista-vise

admin
Site Admin
Postovi: 34
Pridružen/a: 11 ožu 2010, 19:38

Re: Fabrika duhana Sarajevo

PostPostao/la admin » 23 tra 2014, 08:14

@hadzo. pogledaj privatnu poruku

Mentalist
Postovi: 237
Pridružen/a: 02 lis 2012, 18:22

Re: Fabrika duhana Sarajevo

PostPostao/la Mentalist » 26 tra 2014, 16:57

"Nadzorni Odbor FDS je započeo sa radom još početkom oktobra 2013 godine i donio nekoliko važnih odluka. Pomenute tužbe i prvobitna presuda Opštinskog Suda Sarajevo je na neki način blokirala njegov rad i privremeno stavila van snage odluke NO. Sada nakon ovih presuda i rješenja u našu korist otvara se mogućnost nesmetanog rada NO. Nadamo se u punom sastavu jer dva člana u ime Vlade FBiH iako nesporno izabrani su svo ovo vrijeme odbijali da uzmu učešće u radu NO "solidarišući " se sa trećim neizabranim članom. Time su svakako postupali protivno ZPD i Statutu FDS s obzirom na to da članstvo u NO nije "kolektivni posao "već svaki izabrani kandidat ima istu odgovornost prema
dioničarima-vlasnicima obzirom da su ih isti izabrali na Skupštini. Uz to zakon ne poznaje razliku u obavezama između članova izabranih ispred privatnog kapitala i države. Nadam se da će posljednje odluke promijeniti njihov stav i da će pristupiti radu u NO sa ostalim kolegama a sve u cilju dobrog poslovanja FDS"- kazao je Edin Mulahasanović, direktor Fabrike duhana Sarajevo u intervjuu za
portal Indikator.ba.

Ako je nadzorni formiran,kad bi mogla biti dividenda,Lancer??

lancer
Postovi: 92
Pridružen/a: 15 stu 2013, 22:26

Re: Fabrika duhana Sarajevo

PostPostao/la lancer » 27 tra 2014, 20:46

Mislim da kocnica neisplate dividende nije NO nego skupstina koja nije donije odluku o raspodjeli dobiti i usvajanju FI. Cisto sumnjam da ce doci do isplate dividende jedino ako se na slijedecoj skupstini nesto ne promjeni.


Natrag na “INVEST.BA”

Online

Trenutno korisnika/ca: Nema prijavljenih korisnika/ca. i 12 gostiju.